Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Νυχτέρι καταγγελίας των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών

Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ το αγωνιστικό αντιπολεμικό «πάρτι» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καλά κρατούσε...

Οσο κι αν θέλουν, όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και οι υπάλληλοί της, «τα παπαγαλάκια» της πρεσβείας, να κάμψουν το αντιαμερικανικό φρόνημα του λαού μας φαίνεται ότι δεν το πετυχαίνουν.

Ο ανυπότακτος λαός της Αθήνας για μια ακόμα φορά ήταν εκεί! Εξω από την πρεσβεία των δολοφόνων διαδήλωσε την πεποίθησή του να αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό, να αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα των δήθεν ανθρωπιστικών επεμβάσεων.

Στο ολονύχτιο «βήμα καταγγελίας», που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, που κατήγγειλε τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαίτησε την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν και φώναξε με όλη τη δύναμη της φωνής του: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».... Ανθρωποι κάθε ηλικίας εργάτες, φοιτητές, ακόμα και συνταξιούχοι, αψηφώντας το κρύο, έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Στάθηκαν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν κυκλωμένη από εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, για να εκφράσουν τα αντιπολεμικά τους αισθήματα και παράλληλα να αγωνιστούν για να μην καταργηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ το μπλοκ των οικοδόμων, με πορεία από το ύψος του «Χίλτον», έφτασε στην πλατεία Μαβίλη, όπου είχε στηθεί η εξέδρα της διαδήλωσης. Χτυπώντας τα πόδια τους στο οδόστρωμα οι εργαζόμενοι φώναζαν: «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Στο πανό που κρατούσαν το σύνθημα που ήταν γραμμένο έδινε το δικό του αγωνιστικό στίγμα: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Δεκαπέντε λεπτά πριν τις δέκα το συγκρότημα της Αντιπολεμικής Κίνησης των Νέων Δημιουργών ανέβηκε στην εξέδρα και με τα τραγούδια του άρχισε να «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρα, κάτι βέβαια που είχαν φροντίσει να κάνουν οι ίδιοι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιές τόσο για να ζεσταθούν, όσο και να ψήσουν τα πρώτα φαγώσιμα, που θα τους συντηρούσαν στην ολονύχτια μάχη. Γύρω στις 10.10 300 διαδηλωτές της Επιτροπής Γένοβας 2001 φτάνουν στο χώρο της διαδήλωσης φωνάζοντας συνθήματα.


Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Γ. Μπουλούγαρης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος των συγκεντρωμένων, καλώντας τους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό. «Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε, ξεκινούν έναν 10ετή πόλεμο με στόχο μια σειρά από χώρες. Χτες ήταν το Ιράκ, η Γιουγκοσλαβία, σήμερα είναι το Αφγανιστάν. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Θέλουν να τρομοκρατήσουν και να καθυποτάξουν τους λαούς».

Το λόγο, αμέσως μετά, πήρε ο Γ. Γιόκας από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο οποίος επισήμανε ότι «οι σειρήνες των κονδυλοφόρων της "νέας τάξης" που θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος πληθαίνουν. Την απάντηση σ' όλους αυτούς τη δίνει ο λαός και η νεολαία μας, που και σήμερα διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

Ηδη ανάμεσα στο πλήθος μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια, τα οποία χαριτολογώντας αναφέρουν: «Ευκαιρία ζωής. Καταταγείτε στο νέο μισθοφορικό στρατό του ΝΑΤΟ. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Και το «αγωνιστικό πάρτι» συνεχίζεται. Για πολλές ακόμα ώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική συνέχεια διαδηλώσεων(2003-03-26 00:00:00.0)
Ολοήμερη γιορτή ειρήνης(2003-03-21 00:00:00.0)
ΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στα Προπύλαια στις 12 μ.(2003-03-01 00:00:00.0)
«Αλυσίδες» και στις διαδηλώσεις!(2002-11-02 00:00:00.0)
Βήμα καταγγελίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία(2001-11-29 00:00:00.0)
Και μουσική απάντηση στον όλεθρο(1999-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ