Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Pollock ο ασυμβίβαστος»

Τα έργα και οι ημέρες του Τζάκσον Πόλοκ, ενός από τους σημαντικότερους, αλλά και πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Τέλη δεκαετίας του '40. Ο Πόλοκ, έχει πετύχει τη μεγάλη ανατροπή στο στιλ, εφευρίσκοντας ουσιαστικά μια νέα τεχνοτροπία. Ο κύκλος των καλλιτεχνών της αφηρημένης τέχνης, έχει μόλις ανακαλύψει το νέο του αστέρι. Οι κριτικοί εκθειάζουν το έργο του, το περιοδικό «Life» σπεύδει να αφιερώσει μερικές από τις σελίδες του στον καινοτόμο ζωγράφο.

Ετος 1941, ο Πόλοκ ζει σε ένα μικρό μίζερο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, παγιδευμένος ανάμεσα σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και περιστασιακές ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών χωρίς μέλλον. Τότε θα συναντήσει την επίσης καλλιτέχνη Λι Κράσνερ - που υποδύεται έξοχα η Μαρσία Γκέι Χάρντεν (αξίζει και με το παραπάνω το όσκαρ που κέρδισε με την ερμηνεία της). Η Κράσνερ αποφασίζει συνειδητά να τοποθετήσει την καριέρα της στο περιθώριο για να στηρίξει τον Πόλοκ ως σύντροφος, ερωμένη, φίλη και σύζυγος.

Η ταινία αφηγείται το χρονικό μιας σχέσης πάθους και εξάρτησης, στιγματισμένης από την ανασφάλεια και τις μανιοκαταθλιπτικές τάσεις ενός καλλιτέχνη που μοιάζει να είναι παραδομένος στην αυτοκαταστροφική του φύση. Οταν η Κράσνερ αρνείται να γίνει μητέρα των παιδιών του, η σχέση τελειώνει και ο Πόλοκ ταλαντεύεται άσκοπα, λίγο πριν ενδώσει στους δαίμονές του, ρίχνοντας τις τελευταίες οργισμένες πινελιές πάνω σ' ένα σκοτεινό καμβά ζωής. Μια εξαιρετική ταινία με συγκλονιστικές ερμηνείες.

(Polloc) Αμερικανικής παραγωγής, 2001. Σκηνοθεσία: Εντ Χάρις. Με τους: Εντ Χάρις, Μαρσία Γκέι Χάρντεν (ΟΣΚΑΡ Β' γυναικείου ρόλου), Βαλ Κίλμερ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org