Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τους αυριανούς «σινεφίλ»

«Τα παιδιά του πετρελαίου» του Ιρανού σκηνοθέτη Εμπραχίμ Φορουζές Φαρ
«Τα παιδιά του πετρελαίου» του Ιρανού σκηνοθέτη Εμπραχίμ Φορουζές Φαρ
Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 8/12 το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και την Αμαλιάδα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν και σε πολλές άλλες πόλεις του Νομού Ηλείας (Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω κ.ά.) αλλά και στην Πάτρα, καθώς και στην Αθήνα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 33 ταινίες (14 μεγάλου μήκους και 19 μικρού), από 24 χώρες όλων των ηπείρων και είναι όλες πρόσφατης παραγωγής. Εκτός των χωρών με γνωστή, στο ελληνικό κοινό, κινηματογραφική παράδοση, συμμετέχουν και χώρες που η κινηματογραφική παραγωγή τους είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστή στην Ελλάδα, όπως Σενεγάλη, Σρι Λάνκα, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα, Κιργιστάν, Μαρόκο. Συμμετέχουν επίσης ταινίες από Κούβα, Βραζιλία, Ισραήλ, Σκοτία, Αγγλία, Ρωσία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Στο διαγωνιστικό τμήμα η Ελλάδα συμμετέχει με τη μεγάλου μήκους ταινία «Το μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη και τις μικρού μήκους «See no Evil» του Αρη Μπαφαλούκα, «Τελευταία γλώσσα της αλήθειας» του Γιώργου Κωστόπουλου και «Η Φλογέρα» της Ελλης Μαρκοπούλου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από παράγοντες του κινηματογράφου για παιδιά και νέους (σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς και εκπροσώπους σχετικών φορέων). Θα υπάρχει επίσης και μια 25μελής κριτική επιτροπή παιδιών που θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα εκδίδεται, όπως σε κάθε διοργάνωση, η εφημερίδα «Ζιζάνιο» που γράφεται επί το πλείστον από παιδιά. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής, κινηματογράφου, χορού, σκίτσου, κινουμένων σχεδίων, κατασκευής μάσκας. Θα δοθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και παραστάσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη. Θα γίνουν κινηματογραφικά αφιερώματα, ενώ καθημερινά θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων από τους συγγραφείς τους. Ως είθισται σε τέτοιες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνονται επαγγελματικές συναντήσεις και θεματικές ημερίδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια καθόλου ξεχωριστή βδομάδα(4/12/2015)
Ανοίγει «αυλαία»(18/9/2004)
Ο κινηματογράφος των παιδιών(23/11/2002)
Κινηματογράφος για παιδιά και νέους(25/11/2001)
Η ΕΤ-1 στο Φεστιβάλ της Δράμας(11/9/2001)
Κινηματογράφος για παιδιά και νέους(1/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org