Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παλεύουμε πρωτοπόρα για να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης

Σε εκδήλωση για την ταξική πάλη, το «όπλο των λαών», μίλησε χτες ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Στ.Λουκάς
Ο Στ.Λουκάς
«Η ταξική πάλη, το όπλο των λαών ενάντια στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, στον αντικομμουνισμό»: Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση των Οργανώσεων Πετρούπολης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μια πρωτοβουλία παρέμβασης στις πυκνές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τόσο στο εσωτερικό, με την ψήφιση του αντιλαϊκού «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, όσο και στο εξωτερικό, με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από την επικαιρότητα και την πολιτική του πρόταση για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφηγηματικό δρώμενο, με τίτλο «Ωσπου να πάψει ο πόλεμος».

Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα δεν εξανθρωπίζεται

Ο Στ. Λουκάς, συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αναφέρθηκε στην προώθηση από την κυβέρνηση της πιο βαθιάς πρόσδεσης στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, στη διατήρηση της φθηνής εργατικής δύναμης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μαζί με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο κ.ο.κ.


Αναφερόμενος στην έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, τόνισε: «Η δεκαετία που πέρασε, έδειξε τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα του καπιταλισμού. Οσο και αν φαίνεται ότι πήρε μια ανάσα, τα προβλήματά του είναι μπροστά και οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι τόσο ρόδινες όσο προσπαθεί η ΝΔ να τις παρουσιάσει, αφού τα αστικά επιτελεία μιλούν για πιθανή νέα οικονομική κρίση.

Οσο λοιπόν και αν εμφανίζεται σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα παντοδύναμο, δεν είναι. Εχει ρωγμές που τις δημιουργούν οι εσωτερικές του αντιφάσεις».

Ανέδειξε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη με ευημερία, να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, όμως η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει με ελάχιστα στοιχειώδη μέσα. Σχολίασε τα όσα λένε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ περί επιστροφής στην «κανονικότητα», περί «δίκαιης» ή «βιώσιμης» ανάπτυξης, αναδεικνύοντας ότι παρ' όλα αυτά η οικονομία δεν αναπτύσσεται με βάση τους προβλεπόμενους ρυθμούς, είναι χαμηλότεροι, ενώ η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αξιοποίησε επίσης το παράδειγμα της χρεοκοπίας του ομίλου της «Thomas Cook», που δείχνει «πόσο παραμύθι είναι ότι η ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς όπως λένε οικονομίας θα είναι συνεχής και δυναμική».

Αφού οι αστοί αισθάνονται ακλόνητοι, γιατί τέτοιο αντικομμουνιστικό μένος;

Συνεχίζοντας, έδωσε απάντηση στην αστική προπαγάνδα για το «ακλόνητο» του καπιταλισμού θέτοντας το ερώτημα: «Αφού οι αστοί αισθάνονται πανίσχυροι, ακλόνητοι, γιατί χύνουν τόνους μελάνι προάγοντας τη δηλητηριώδη αντικομμουνιστική προπαγάνδα; Γιατί έχουν στην πρώτη γραμμή την επίθεση ενάντια στην ΕΣΣΔ, ενάντια στο σοσιαλισμό, γιατί οξύνουν την ανιστόρητη θεωρία διαστρέβλωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό;

Γιατί όπως στο τελευταίο άθλιο αντικομμουνιστικό ψήφισμα της Ευρωβουλής ταυτίζουν το σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ, που νίκησε τον γερμανικό ναζισμό απελευθερώνοντας την Ευρώπη, με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα απαιτώντας από τους λαούς την καταδίκη τους και την αποστροφή τους; Γιατί τέτοιο μίσος;

Αν όντως η πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό έχει "ηττηθεί οριστικά", τότε γιατί αυτή η πρεμούρα να επεξεργάζονται και να προβάλλουν πολιτική αντιπαράθεσης με τα Κομμουνιστικά Κόμματα;».

Οπως εξήγησε, οι αστοί «επιδιώκουν να αφανιστεί κάθε φωνή αμφισβήτησης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και τα Κομμουνιστικά Κόμματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, να γίνει αποδεκτή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην εμπλοκή της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, στην ιμπεριαλιστική πολεμική δράση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό γίνεται για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης και των μονοπωλίων, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την τουρκική αστική τάξη. «Γι' αυτό η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική και για την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών μας συνδέεται άρρηκτα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν».

Διαδίδουμε πλατιά την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Τέλος, δίνοντας απάντηση στην «ύπουλη προπαγάνδα» περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, υπογράμμισε ότι την απάντηση δίνουν τα εκατοντάδες ταξικά εργατικά σωματεία στα οποία οι κομμουνιστές δουν πρωτοπόρα. «Είναι ψέμα ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα. Αν είναι έτσι, τότε γιατί με τον συνδικαλιστικό νόμο τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ πάνε να βάλουν ταφόπλακα στην απεργία; Οι ταξικοί αγώνες έχουν αποτελέσματα, πρώτα απ' όλα γιατί εμπλουτίζουν την πείρα και ενισχύουν την οργάνωση των εργαζομένων...

Τα σωματεία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Με την προϋπόθεση να έχουν γραμμή διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, το κράτος της, τους διεθνείς συμμάχους της όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη συγκρότηση συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων με αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στ. Λουκάς ανέδειξε την ανάγκη να φτάσει παντού η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να προβληθούν οι τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για ικανοποίηση όλων των αναγκών μας, που έχει ο σοσιαλισμός και ότι στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί. Οπως είπε, στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, δεν περιμένουμε παθητικά να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα, αντίθετα «παλεύουμε καθημερινά για να δημιουργηθούν πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε εργασιακό χώρο, κάθε κλάδο, κάθε σχολείο, ΤΕΙ, πανεπιστήμιο, στις πόλεις και στα χωριά. Παλεύουμε καθημερινά για να ωριμάζει η ταξική συνείδηση των εργαζομένων και να σημαδέψουν καθαρά τον ταξικό εχθρό, την εξουσία του κεφαλαίου για να την ανατρέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ