Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τσακίζετε τους εργαζόμενους, τα δίνετε όλα στο κεφάλαιο

Τις σωρευτικές και σαρωτικές επιπτώσεις που θα έχουν σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων οι διατάξεις και αυτού του νομοσχεδίου ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην τοποθέτησή του.

Οπως επισήμανε, αφού ο λαός πλήρωσε την καπιταλιστική κρίση, τώρα καλείται να πληρώσει και την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, με το νομοσχέδιο να είναι προσαρμοσμένο στις προϋποθέσεις που απαιτούνται γι' αυτή σε συνθήκες υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων αλλά και όξυνσης των ανταγωνισμών.

«Το πακέτο είναι δεδομένο», τόνισε, «γιατί το επιβάλλουν οι οικονομικοί νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος, η σιδερένια φτέρνα δηλαδή του καπιταλισμού», σημειώνοντας πως πρώτη προϋπόθεση είναι η επίθεση στους εργαζόμενους, για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή, «αναλώσιμη» η εργατική δύναμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ακολουθούν «η δημιουργία νέων τομέων δράσης για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο», «κίνητρα και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο», υποταγή της επιστήμης, της τεχνολογίας στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, η προσαρμογή του αστικού κράτους, κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του, στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο, παρά τις επιμέρους διαφορές, είναι «κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί αυτό το «πακέτο» είναι ο οδηγός για όλες τις μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις, το οποίο προσαρμόζουν κάθε φορά στις ανάγκες του κεφαλαίου στη δεδομένη φάση. Και ακριβώς, όπως επισήμανε, οι λεκτικοί διαξιφισμοί, στη βάση των επιμέρους διαφορών, που είναι φυσικό να υπάρχουν, γίνονται για «να συγκαλύψουν και να συσκοτίσουν τη συνέχιση της πολιτικής και τη συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, των στρατηγικών επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου». Αλλωστε, σημείωσε, «ήταν αποκαλυπτική ως προς αυτό η τοποθέτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού και αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη ότι η βάση αυτού του νομοσχεδίου είναι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο και πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε πως διευκολύνονται περαιτέρω οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, ενώ δίνεται το τεράστιο δώρο του διπλασιασμού του συντελεστή δόμησης και στις μικρότερης σημασίας επενδύσεις, επιτρέπεται στην Αττική η επιχειρηματική δραστηριότητα μεσαίας όχλησης, που θα επιβαρύνει παραπέρα τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Σημείωσε ακόμη πως με το νομοσχέδιο επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις, αίροντας όποιο εμπόδιο (χωροταξικό, αρχαιολογικοί χώροι, περιβάλλον) υπήρχε, ενώ τον έλεγχό τους τον αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει», ξηλώνεται η κυριακάτικη αργία και στα Κέντρα Διανομής, περιορίζονται τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - που αντί ετήσιο θα έχει 5ετές πλάνο, πλήρως υποταγμένο στις αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να καταθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, ενώ νομιμοποιείται ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει περαιτέρω τις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο ώστε να απαιτείται πλέον μια απλή πλειοψηφία, αντί αυξημένη, για να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια την εκχώρηση στους ιδιώτες μιας σειράς αρμοδιοτήτων, από την αποκομιδή απορριμμάτων έως τον ηλεκτροφωτισμό, όπου δηλαδή υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη, για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των ομίλων.

Πρόσθεσε ακόμη πως προβλέπεται η διευκόλυνση για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, εξαιρείται η ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών που ελέγχουν τα ΜΜΕ και καταργείται η υποχρέωσή τους να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», η οποία ισχύει ωστόσο για τους δημοσιογράφους, δηλαδή τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο προωθεί παραπέρα την «αξιολόγηση» ερευνητικών κέντρων από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, δηλαδή και από ιδιωτική εταιρεία, ώστε να λειτουργούν με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, απελευθερώνει παραπέρα τις μεταπτυχιακές σπουδές γενικεύοντας την επιβολή διδάκτρων στο σύνολο των μεταπτυχιακών.

Ενώ «εμβληματικές», όπως είπε, είναι οι διατάξεις για το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, με το συντριπτικό χτύπημα των κλαδικών ΣΣΕ, τον πλήρη έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία, το παραπέρα χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία κ.ά.

Κλείνοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι μονόδρομος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της είναι η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και για να αποτραπούν τα χειρότερα, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και την προετοιμασία για την τελική αναμέτρηση, τονίζοντας ότι υπάρχει διέξοδος για το λαό, κι αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ