Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνέχεια

Κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, ο Γ. Δραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι «το βασικό πλαίσιο για τον αναπτυξιακό νόμο, τις στρατηγικές επενδύσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα κρατά (η κυβέρνηση της ΝΔ). Αυτή είναι η βάση του νομοσχεδίου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί τήρησε το λόγο του ο κ. Γεωργιάδης και σεβάστηκε το έργο που αφήσαμε». Παίρνοντας την πάσα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, απάντησε: «Δεν είμαστε εχθροί. Πέραν των ιδεολογικών μας διαφορών που προφανώς έχουμε, εγώ παρέλαβα από εσάς ως προκάτοχό μου συγκροτημένη εργασία, την αναγνώρισα από την πρώτη εβδομάδα στο υπουργείο και είπα ότι μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου προέρχεται από προηγούμενα σχέδια νόμου που παρέλαβα». Οι ...αβρότητες αυτές επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ικανοποίησε το 68% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει το υπόλοιπο 32% και να πάει ακόμα πιο πέρα την επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό, όπως φανερώνουν και οι διαβεβαιώσεις του Αδ. Γεωργιάδη ότι μετά απ' αυτό το πολυνομοσχέδιο, θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα «αναπτυξιακά» μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων, στα οποία δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει τη σχετική προεργασία που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς πάτο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με άλλα δεδομένα βέβαια, σε μια άλλη εποχή, θέλει να είναι η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου, κουβαλώντας όλες αυτές τις μεγάλες παραδόσεις. Τις παραδόσεις που ξεκινάνε από την πορεία του μεγάλου αυτού εθνάρχη, του Βενιζέλου, αλλά προχωράμε και στις ιστορικές παρακαταθήκες της αριστεράς, στην Εθνική Αντίσταση, στα μεγάλα κινήματα για τον εκδημοκρατισμό, στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων την περίοδο της μεταπολίτευσης... ». Μ' έναν τέτοιο ...αχταρμά, που ανακατεύει μήλα με πορτοκάλια στο πανέρι της «δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας να συντηρήσει τον κάλπικο διαχωρισμό «πρόοδος - συντήρηση» και την αντιδεξιά ρητορική, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης. Δεν ξέρουμε αν στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον τίτλο του καλύτερου «μεντεσέ» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από τον Βενιζέλο, που στις αρχές του περασμένου αιώνα εξέφρασε τον μεγαλοϊδεατισμό και τα «οράματα» αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης. Ούτε ξέρουμε αν στις «μεγάλες παραδόσεις» της «δημοκρατικής παράταξης» ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και το βενιζελικό «Ιδιώνυμο». Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι ότι δεν έχει πάτο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως συνεχιστής και να λερώσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού. Δεν εξηγείται αλλιώς ο παραλληλισμός που επιχείρησε χτες φιλοΣΥΡΙΖΑίικη εφημερίδα, γράφοντας ότι οι συγκεντρώσεις με τον Τσίπρα στην Κρήτη «ξυπνούν μνήμες του ΕΑΜ»! Κι αυτό δεν είναι βέβαια αμετροέπεια, αλλά συνειδητή προσπάθεια κοροϊδίας και εγκλωβισμού του λαού.

Ομολογίες

Στην κατηγορία «περασμένα - ξεχασμένα» βρίσκονται πλέον τα αποπροσανατολιστικά για το λαό προσχήματα και επιχειρήματα με τα οποία στόλιζαν την επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών τα επιτελεία της αστικής τάξης. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας για τις εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είπε: «Πιέζανε (σ.σ. τα μέλη της ΕΕ) πάρα πολύ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και αυτό είναι γνωστό, για να μπει ο γείτονας στο ΝΑΤΟ, αυτό ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο έγινε αυτή η Συμφωνία και η Β. Μακεδονία θα μπει στο ΝΑΤΟ». Τις αμέσως επόμενες μέρες, με «μπούσουλα» την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, στην οποία σημείωνε πως «η Β. Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οπως ομολογείται τώρα από όλες τις πλευρές, η Συμφωνία έγινε με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, απέναντι στους ανταγωνιστές Ρωσία και Κίνα, με την Ελλάδα να παίζει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο, χώνοντας το λαό ακόμα πιο βαθιά στο λάκκο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των κινδύνων που προκύπτουν από αυτές. Ομολογούν δηλαδή αυτό που το ΚΚΕ είχε τονίσει από την αρχή και με αυτό ως βασικό κριτήριο απέρριψε την Συμφωνία των Πρεσπών, ως ΝΑΤΟικό δημιούργημα.

Επιτεύγματα

Τα «επιτεύγματα» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση, υπερασπίστηκαν οι βουλευτές του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Οσο κι αν προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και να μοιράσουν ρόλους με τη ΝΔ στο θέατρο για τον αποπροσανατολισμό του λαού, η αλήθεια είναι ότι στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται το παραπέρα ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για να εξασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η φοροαφαίμαξη του λαού για τα ματωμένα πλεονάσματα, η ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και άλλων τομέων της οικονομίας. Αυτά τα «επιτεύγματα» αποτελούν το «πάτημα» για να κλιμακώσει η ΝΔ την αντιλαϊκή επίθεση, με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με συρρίκνωση των συντάξεων, των παροχών, της κρατικής χρηματοδότησης, με 800 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους το 2020 για τα λαϊκά στρώματα, με νέες αντεργατικές ανατροπές σε κλαδικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα και πάει λέγοντας. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, επομένως, είναι ότι ο στόχος της ανάπτυξης για τα κέρδη του κεφαλαίου, που υπηρετούν και οι δυο, προϋποθέτει «επιτεύγματα» που μόνο απώλειες και θυσίες δίχως τέλος επιφυλάσσουν στο λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ