Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΣΕΕ
Κλαψουρίζει για αναβάθμιση του ρόλου της ως «κοινωνικού εταίρου»

Την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για άλλη μια φορά επιζητεί να ενισχύσει το ρόλο της ως εταίρου και στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με επιστολή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας στις 7 Οκτώβρη, η ομάδα αυτή ζητά από το υπουργείο την αναβάθμιση του ρόλου της, από συνδικαλιστική οργάνωση σε Σύμβουλο των εργοδοτών μέσω των λεγόμενων "Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων" (ΕΣΕ).

Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Ο ρόλος τους ως Δούρειου Ιππου με στόχο να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε όργανα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά με την προώθηση των ΕΣΕ, όπου οι εργοδότες θα "ενημερώνουν" και θα ζητούν τη γνώμη των εργαζομένων για το πώς θα τους σφαγιάσουν.

Με ένα κείμενό της, στο οποίο δεν εμφανίζονται ούτε μια φορά οι λέξεις ΔΙΕΚΔΙΚΩ, ΑΠΕΡΓΙΑ, ή η λέξη ΑΓΩΝΑΣ, η δοτή και νόθα διοίκηση της ΓΣΕΕ, πλήρως ενταγμένη στη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" και της ταξικής συνεργασίας, διαγράφει τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις των τελευταίων χρόνων, τους εργάτες που σκοτώνονται στον αγώνα για το μεροκάματο κάθε μέρα, τις μειώσεις μισθών, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι, και θεωρεί κύριο πρόβλημα το ότι "η εφαρμογή στην πράξη των κρίσιμων δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαβούλευσης συχνά δεν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο και η παροχή πληροφόρησης γίνεται με σημαντική καθυστέρηση".

Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, ή ότι απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους κάθε μέρα, αλλά όλα αυτά να γίνονται "μετά από ενημέρωση".

Παρακαλούν για το ρόλο... του διευθυντή προσωπικού που θα φέρνει τα κακά μαντάτα!

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, κλαίγεται γιατί οι εργοδότες δεν την αξιοποιούν ως μηχανισμό απορρόφησης των εργατικών αντιδράσεων. Ζητά από τους εργοδότες καρέκλα στο τραπέζι τους, ώστε να παίζει το ρόλο του διευθυντή προσωπικού που θα μεταφέρει τα κακά μαντάτα στους εργαζόμενους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα, να φακελώσει τους συνδικαλισμένους εργάτες και να απαγορεύσει τις απεργίες, την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ ζητά την επιβολή των σχεδιασμών της ΕΕ για τα ΕΣΕ. Μηχανισμούς που έχουν μόνο ρόλο και λογική την προώθηση των αποφάσεων των εταιρειών μέσα στους εργαζόμενους. Η εταιρεία θα μπορεί να απολύει, να μειώνει μισθούς, να κλείνει τα καταστήματά της και να πηγαίνει αλλού, αρκεί να έχει ενημερώσει "έγκαιρα" και με τον "κατάλληλο τρόπο".

Τα ΕΣΕ είναι μηχανισμός της ΕΕ και των εργοδοτών. Στην Ελλάδα τα προωθεί η ΓΣΕΕ, κάτω από την καθοδήγηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στα ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η εργατική τάξη δεν έχει ανάγκη να γίνει συνέταιρος των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μαζικά, αγωνιστικά, ζωντανά συνδικάτα, ενάντια στους σχεδιασμούς των εργοδοτών. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα - κάτω τα ξερά σας από την απεργία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα χέρια των συνδικάτων η οργάνωση της απεργιακής μάχης!(1/6/2021)
Αποφασιστική απάντηση στην απεργοσπασία με συγκέντρωση έξω από τη ΓΣΕΕ(11/2/2020)
Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ διευκολύνει και το χτύπημα των διαδηλώσεων(5/12/2019)
Καταδικασμένη σε απαξίωση από τους εργαζόμενους η ηγετική ομάδα των εργατοπατέρων(16/10/2019)
Μάχη ελπίδας και προοπτικής για συνδικάτα στα χέρια των εργατών(5/4/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org