Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κουρνιαχτός σκανδαλολογίας μακριά απ' το πραγματικό σκάνδαλο

Eurokinissi

Την επιβεβαίωση ότι η «βολική» δικομματική παράσταση, που επιχείρησαν να στήσουν στη Βουλή, αξιοποιείται ως «πολυεργαλείο» για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα καυτά προβλήματα, για την τόνωση του διπολισμού και για τη συγκάλυψη των ομοιοτήτων τους και στο πραγματικό «σκάνδαλο» της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική επιτροπή, που αφορά στη διερεύνηση 4 αδικημάτων όσον αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συγκεκριμένα την ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, παρουσίασε στη χτεσινή συζήτηση ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης.

Σημείωσε ότι μπορεί η προανακριτική να αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν «επαρκή στοιχεία», όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλα πρόσωπα, προκειμένου προφανώς να διατηρείται η άσφαιρη και βολική αντιπαράθεση για την υπόθεση «Novartis» στον «αφρό».

«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα, εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα», ισχυρίστηκε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να εξεταστούν στην Προανακριτική και οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, λέγοντας ότι «θα εξεταστούν όλοι, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας, έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες να το κάνουμε».

Αυτήν τη φορά ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε όρκους πίστης στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Εξηγώντας ο ίδιος τον λόγο που απουσίαζαν από τα κυβερνητικά έδρανα πρωθυπουργός και υπουργοί, ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και γι' αυτόν τον λόγο δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα» και ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση τάχα δεν θέλει να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, όταν η ίδια έχει διορίσει την ηγεσία της.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβανός ανέφερε ότι το γεγονός πως στην πρόταση της ΝΔ γίνεται λόγος μόνο για την κατηγορία της σκευωρίας «δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε την ύπαρξη του σκανδάλου της "Novartis". Είναι υπαρκτό και διεθνές. Είναι άλλο όμως το εταιρικό σκάνδαλο με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που ερευνάται και άλλο η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και δωροδοκιών πολιτικών. Μόνο στην Ελλάδα η έρευνα καθοδηγήθηκε σε έρευνα ανύπαρκτων πολιτικών ευθυνών και σε ανύπαρκτο πολιτικό σκάνδαλο».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Πάντως διευκρίνισε με τη σειρά του ότι «αν στο πλαίσιο της διαδικασίας προκύψουν και άλλα ζητήματα για πρόσωπα, αυτά θα εξεταστούν».

«Συμπαίκτης» στον αποπροσανατολισμό

Την υπεράσπιση του Δ. Παπαγγελόπουλου πήρε πάνω του ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και δίωξη ενός πολιτικού της αντιπάλου, επειδή αυτός είχε, όπως είπε, το «θράσος» να αναδείξει το σκάνδαλο της «Novartis».

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως αναμενόταν, περιορίστηκε στη σφαίρα της σκανδαλολογίας και της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αποφεύγοντας να ακουμπήσει το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και από κυβερνητικές θέσεις και στη βάση του οποίου «φύεται» το ατελείωτο δούναι και λαβείν μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνήσεων.

Κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη και ότι «στήνει ειδικά δικαστήρια αξιοποιώντας την πλειοψηφία που έχετε στη Βουλή», μιλώντας για «μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα απέναντι στη Δικαιοσύνη, στο ίδιο το πολιτικό σύστημα» και «συνειδητή ποινικοποίηση» της πολιτικής ζωής.

Ερμήνευσε την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης ως τον «πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι «δύο φορές δειλή», γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ερμηνεύοντας την εξαίρεσή του σαν φόβο της ΝΔ μπροστά στον «πολιτικό διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό».

«Ο Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ», ανέφερε στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Κουμουνδούρου να αξιοποιήσει μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση για την παραπέρα κάλπικη «πόλωση». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επιστράτευσε και κάθε είδους κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι η δική του κυβέρνηση άνοιξε «μέτωπο κατά της διαφθοράς» στην οποία χρέωσε τη «χρεοκοπία», δηλαδή την καπιταλιστική κρίση, βγάζοντας απ' το κάδρο το μεγάλο κεφάλαιο και την καπιταλιστική οικονομία. Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του σαν θύμα που δέχεται τον πόλεμο από έναν «εσμό συμφερόντων», τα οποία δήθεν πολέμησαν απ' τη θέση τους στη διακυβέρνηση.

Εξάλλου, ειδικότερα για την υπόθεση «Novartis» ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μηχανισμό υπερτιμολόγησης των φαρμάκων», την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε από τη λιτότητα και από «μέτρα του σοκ» και για «σκανδαλώδη διαδικασία», η οποία έφερε τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τα 0,3 δισ. ευρώ το 1989 στα 7,3 δισ. το 2010 και επικαλέστηκε μέχρι και τις έρευνες του FBI - ενδεικτικές κι αυτές του σφοδρού επιχειρηματικού πολέμου που αποτέλεσε και υπόβαθρο των «αποκαλύψεων» - ως στοιχείο που επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται περί σκευωρίας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε πως μια εγκληματική ομάδα με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης επιχειρούν την πολιτική του δίωξη «για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες». Συμπλήρωσε πως η κατηγορία για σκευωρία «είναι γελοία» και «θα αποδειχθεί φιάσκο», καθώς η πρόταση της ΝΔ δεν περιέχει κανένα στοιχείο εναντίον του, «παρά μόνο εκθέσεις ιδεών». Επίσης, δήλωσε πως αφού καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει στην Προανακριτική, θα τα παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει την προστασία της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org