Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάποιοι θέλουν τους μαθητές απλούς followers...

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των 15μελών σε δύο Γενικά Λύκεια (5ο και 7ο) της Νέας Σμύρνης, με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής - αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητο» σχήμα, με υποψηφίους και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ - και τη σύμφωνη γνώμη των διευθύνσεων των εν λόγω σχολείων.

Ο στόχος του εγχειρήματος περιγράφεται ως εξής:

«Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διαδικασίας εκλογών στα σχολεία, τίθενται οι πρώτες βάσεις προς την ψηφιοποίηση κάθε εκλογικής αναμέτρησης, ενώ καλλιεργείται μια ολόκληρη γενιά που θα έχει μάθει να ψηφίζει ηλεκτρονικά»...

Το γεγονός πως αυτές οι μαθητικές εκλογές έγιναν ηλεκτρονικά την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή, εν μέσω κινητοποιήσεων και απεργιών, το νομοσχέδιο για τα εργατικά σωματεία που περιλαμβάνει διατάξεις για ηλεκτρονικά μητρώα και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη δράση τους, ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας, δείχνει τους συνολικότερους σχεδιασμούς που υπάρχουν, από τη μία στοχεύοντας στην «απονεύρωση» των ζωντανών διαδικασιών και από την άλλη προωθώντας ένα γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Το ερώτημα είναι:

Ηλεκτρονικά θα μάθουν οι μαθητές τις αρετές της ζωντανής συμμετοχής, της δράσης, της προσφοράς, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής δημοκρατίας; Ηλεκτρονικά θα μάθουν να συμμετέχουν, να λένε τη γνώμη τους, να εκφράζονται; Το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για το σχολείο που έχουν ανάγκη και ονειρεύονται θα το εκφράζουν με ένα like ή βάζοντας καρδούλες; Το σίγουρο είναι πως το σημερινό ακριβοπληρωμένο και βαρετό σχολείο - εξεταστικό κέντρο θα συγκέντρωνε πολλά dislikes...

Η συλλογική και ζωντανή συζήτηση και δράση των μαθητών δεν είναι «του περασμένου αιώνα». Οι μαθητές μπορούν, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα τους, να είναι πρωταγωνιστές στη ζωή τους. Να κατακτήσουν τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Κάποιοι, μάλλον, τους θέλουν απλούς followers...


Α. Μ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Δίμηνη καμπάνια του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, με θέμα «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού! Κόντρα στην καταστολή των αγώνων και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη!».

-- Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας: 4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!

-- Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.

-- Οξυμένα προβλήματα για τους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα για μαθητικές κινητοποιήσεις στις 4 Νοέμβρη

«Στις 4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!» είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού για εκείνη τη μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Στο κάλεσμά της αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σχολεία τους, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «...Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από τον σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς!

Ενας μήνας... που μιλάνε αυτοί! Μιλάει το σχολείο που έχουν φτιάξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Γαβρόγλου και θέλει να αποτελειώσει η ΝΔ! Το σχολείο των μνημονίων διαρκείας, το σχολείο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σχολείο που μας εξοντώνει, μας στερεί μόρφωση και γνώση, είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που λίγοι τα βγάζουν πέρα.

Τώρα θα μιλήσουμε εμείς! Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας τους μαθητές να παλέψουν για: «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους! Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Αμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε. Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές. Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις - 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα. Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος! Καμία κουβέντα για πρωινές και απογευματινές βάρδιες σχολείων!».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Με σύνθημα «Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ» και με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.

Σημείο συνάντησης η οδός Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Θα ακολουθήσουν στάσεις:

  • Στο Σύνταγμα, που αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα της μάχης του Δεκέμβρη του 1944.
  • Στην οδό Βουκουρεστίου, όπου βρισκόταν η «Φεμίνα», ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο που λειτουργούσαν με άδεια της Γκεστάπο και σφηγκοφωλιά των συνεργατών των ναζί.
  • Στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου έπεσαν νεκρές από τα πυρά των Γερμανών η Παναγιώτα Σταθοπούλου, η Κούλα Λίλη και η Ολγα Μπακόλα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της βουλγαρικής κατοχής.
  • Στην οδό Μασσαλίας, όπου την περίοδο της Κατοχής, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942.
  • Στην οδό Ακαδημίας 50, όπου ήταν ένα από τα σημεία που πραγματοποιήθηκε το πογκρόμ των ταγματασφαλιτών ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν άρον άρον σε αυτοκίνητα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.
  • Στο κτίριο του ΟΤΕ, στη Σταδίου, όπου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
  • Στην οδό Κοραή 4, όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την Απελευθέρωση μέχρι τον Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ.

Στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι κρατικοί φορείς για την Απελευθέρωση της Αθήνας, αποσκοπούν στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, στα μέτρα και τα σταθμά των επιδιώξεων της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η Iστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Αυτό είναι που απασχολεί όλους όσοι οργανώνουν τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας με βασικό στόχο τις νεότερες γενιές.

Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι καθήκον των κομμουνιστών, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των εκπαιδευτικών να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης για τις ανάγκες των φοιτητών

Από την παρέμβαση στην αγορά των Χανίων
Από την παρέμβαση στην αγορά των Χανίων
Μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες έχουν πάρει φοιτητικοί σύλλογοι των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και ΒΕΤ, με τη συμμετοχή και επιτροπών ετών από σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησαν σε σύσκεψη και κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο και προγραμματισμό δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρότησαν Επιτροπή φοιτητών υπό μετεγγραφή και έκαναν τη Δευτέρα κινητοποίηση στους προέδρους των σχολών και την Πρυτανεία, διεκδικώντας να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη, να έχουν οι υπό μετεγγραφή φοιτητές δικαίωμα στις φοιτητικές παροχές κ.λπ. Με την κινητοποίηση πέτυχαν όσοι φοιτητές περιμένουν τη μετεγγραφή τους για τα Γιάννενα, να μπορούν με την ένδειξη της ηλεκτρονικής πιστοποίησης εγγραφής σε οποιαδήποτε σχολή της χώρας να παρακολουθούν κανονικά τα εργαστήρια, να τρώνε δωρεάν στη λέσχη, να μετακινούνται με μειωμένο φοιτητικό εισιτήριο, καθώς και να κάνουν αιτήσεις για την Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα παραπάνω αιτήματα, μαζί με άλλα, όπως την ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεγγραφών, τα συμπεριλαμβάνει η Επιτροπή φοιτητών υπό μετεγγραφή σε ανοιχτή επιστολή της, που κοινοποίησε προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι Σύλλογοι πήραν επίσης πρωτοβουλίες για το θέμα της στέγασης, συγκροτώντας Επιτροπή πρωτοετών φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση για εστία, αλλά και για τον απαράδεκτο συνωστισμό στις αίθουσες διαλέξεων για τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν στους προέδρους των σχολών.

Από την κινητοποίηση για τις μετεγγραφές στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση για τις μετεγγραφές στα Γιάννενα
Επίσης για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν:

  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία αύριο Πέμπτη, στις 13.00, για την έγκαιρη έκδοση των πάσο καθώς και την αύξηση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων τις ώρες αιχμής.
  • Διοργάνωση αθλητικού τουρνουά στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 12-13/10 και έναρξη της λειτουργίας του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας.
  • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε σύλλογο που θα αποδοθούν ως αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και διοργάνωση διημέρου αντιπολεμικής δράσης.
  • Κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο και να βγει αντίστοιχη ανακοίνωση από την Πρυτανεία.
  • Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της πόλης.
Δράσεις του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πολύμορφη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο Σύλλογος Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανάδειξη του πολύ οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Ιδρύματος με τη στέγασή τους. Η δραστηριότητα της προηγούμενης βδομάδας δραστηριοποίησε δεκάδες φοιτητές να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη στέγαση, να παλέψουν απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.

Ο Σύλλογος οργάνωσε σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι αιτίες της έλλειψης φοιτητικής στέγης, όπως η τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου στέγασης των φοιτητών στην πόλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται από το κράτος και γίνεται ατομική υπόθεση.

Οργανώθηκε ακόμα παρέμβαση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για την ανάδειξη των προβλημάτων στη χανιώτικη κοινωνία, αλλά και κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος, όπου ύστερα από πίεση οι φοιτητές απέσπασαν δέσμευση ότι θα συγκληθεί η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας για να τοποθετηθεί πάνω στα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα του Συλλόγου Εστίας είναι: Να μην πεταχτεί κανείς από τις εστίες, να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με αυξημένο ποσό, να επινοικιαστούν για όσους δεν πήραν δωμάτιο σε εστία, να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για την κάλυψη των αναγκών της στέγης στην πόλη (αξιοποίηση ακινήτων για τη δημιουργία εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια), άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.

ΔΙΜΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει δίμηνη καμπάνια τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, με θέμα «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού! Κόντρα στην καταστολή των αγώνων και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη!». Στο πλαίσιο αυτό, το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του ΜΑΣ καλεί τους συλλόγους να οργανώσουν τη συζήτηση, τη διεκδίκηση, την οργάνωση πολύμορφων πρωτοβουλιών σε κάθε τμήμα και έτος, για σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αυτή η πρωτοβουλία αφορά κάθε φοιτητή, απευθύνεται σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, γιατί ήδη στερούμαστε πολλά και πρέπει:

  • Να βάλουμε τέλος στη διαρκή επίθεση κυβερνήσεων - ΕΕ στα δικαιώματά μας.
  • Να μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Εκπαίδευση.
  • Να κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για το άσυλο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια για την καλύτερη προώθηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων!
  • Να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα για μόρφωση - δουλειά - ζωή!

Κάθε φοιτητής να σηκώσει το κεφάλι ψηλά μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντά! Κανένας να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση που ζούμε στις σπουδές και στη ζωή μας, που έχει ως αποτέλεσμα: Το πτυχίο μας να μην αρκεί για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας, να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά τις σπουδές μας, οι σχολές μας να στραγγαλίζονται οικονομικά, να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα!

Κανένας να μη θεωρήσει αυτή την κατάσταση δεδομένη! Βλέπουμε και διδασκόμαστε ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες, όπως η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, η λεγόμενη "4η βιομηχανική επανάσταση", η "ψηφιακή οικονομία", που μας επιτρέπουν να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε, να ζούμε με πολύ καλύτερους όρους από ό,τι γίνεται. Δεν αξιοποιούνται όμως αυτές οι δυνατότητες για να ικανοποιηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως να μορφωθούμε ολόπλευρα και ολοκληρωμένα όλοι, να μειωθεί ο μόχθος των εργαζομένων, να αντιμετωπιστούν ασθένειες, να προστατευτεί το περιβάλλον, η ανθρώπινη ζωή. Την ίδια ώρα, μάλιστα, παρακολουθούμε διαφημίσεις διαφόρων ιδιωτικών πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό που μιλούν για εξασφάλιση στους φοιτητές υψηλής ποιότητας μόρφωσης, με σύγχρονες υποδομές, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο πως οι ολοκληρωμένες σπουδές αποτελούν προνόμιο για λίγους, για αυτούς που "αντέχει η τσέπη τους".

Ολοι μαζί δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, δεν θα ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας! Διεκδικούμε μαζικά - μαχητικά τα δικαιώματά μας:

  • Πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Ενα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς να δημιουργούνται κατηγορίες ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
  • Η μόρφωση να είναι δικαίωμα όλων, όχι προνόμιο για λίγους! Οχι στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση! Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών.
  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα! Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
  • Να ζούμε οι λαοί ειρηνικά! Η έρευνά μας να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Κάνουμε στην άκρη τα παραμύθια της κυβέρνησης ΝΔ που στόχο έχουν να συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση!

Οι φοιτητές έχουμε πλέον πείρα: Δεν κερδίζουμε όλοι από την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς και οι οικογένειές μας πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους... Δε θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους!

Το 29,6% των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 396,11 ευρώ μεικτά, οι εργαζόμενοι που είδαν το μισθό τους να πέφτει κατά 25% από το 2011, οι 2,036 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 500 ευρώ, είναι η προϋπόθεση για τις επενδύσεις, τη "βιώσιμη ανάπτυξη" των επιχειρηματικών ομίλων.

"Αυτόνομο", "ευέλικτο" και "εξωστρεφές" πανεπιστήμιο έχουμε χρόνια τώρα. Είναι το ανοιχτό πανεπιστήμιο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κλειστό στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.

Χρόνια τώρα υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά, με αποτέλεσμα να πετάγεται βασική γνώση έξω από το πτυχίο, να αντικαθίσταται η ολοκληρωμένη γνώση από αναλώσιμες δεξιότητες και επιμέρους γνώσεις, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ποτέ "αρκετοί". Γινόμαστε έτσι φτηνοί, "ευέλικτοι", προσαρμοσμένοι σε ό,τι ακριβώς θέλουν οι εργοδότες για να μετρήσουν περισσότερα κέρδη σε βάρος μας.

Την "επιχειρηματικότητα" των ιδρυμάτων την πληρώνουμε πολύ ακριβά όλα αυτά τα χρόνια: Με δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, τώρα και σε προπτυχιακά ξενόγλωσσα, με τις επιχειρήσεις να λυμαίνονται τις υποδομές σχολών και εστιών, με τη φοιτητική μέριμνα να βρίσκεται σταθερά στον αέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλά για "ατομικές ευκαιρίες" για να ξεχάσουμε τα συλλογικά μας δικαιώματα. Ας μας απαντήσουν όμως: Πώς μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι την ίδια στιγμή που ενισχύονται τα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πάρουμε πτυχίο και εισάγονται νέοι φραγμοί στην Ανώτατη Εκπαίδευση; Πώς μπορούμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με σύγχρονους όρους όταν το 36% των αποφοίτων είναι άνεργοι και η βασική κατεύθυνση της ΕΕ είναι να αλλάζουμε στη ζωή μας 4-5 φορές δουλειά; Πώς μπορούμε να κάνουμε έρευνα που να συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία όταν οι σκοποί, οι στόχοι και τα αποτελέσματά της καθορίζονται από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση να μείνει στα χαρτιά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιεί όλους τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης που οι φοιτητές είχαμε καταδικάσει με τους αγώνες μας, συνεχίζει να σαρώνει κάθε δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο.

Πολλαπλασιάζει τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα, αυξάνει τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ανοίγει τους λογαριασμούς του ΕΛΚΕ για να μπορούν να κάνουν πάρτι οι επιχειρηματίες με τα λεφτά της Ερευνας, κυνηγάει ιδιώτες χορηγούς και αγοραστές για την περιουσία του πανεπιστημίου, τελειώνει τα όποια ψήγματα φοιτητικής μέριμνας είχαν απομείνει, τα παραδίδει πλήρως σε ΣΔΙΤ και εργολάβους.

Κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς. Με τη διαγραφή των "ν+2" φοιτητών, τη μείωση των μετεγγραφέντων, των εισακτέων, την εισαγωγή βάσης του 10. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μετακινήσεις φοιτητών από το πανεπιστήμιο σε διετή προγράμματα σπουδών, ιδιωτικά κολέγια, σχολές μαθητείας και κατάρτισης, πολλαπλασιάζοντας και με αυτόν τον τρόπο τις κατηγοριοποιήσεις φοιτητών και ιδρυμάτων.

Συνεχίζει την υποβάθμιση των πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν, που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν, με ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού, οι φοιτητές να είναι χαμένοι μέσα σε 2 και 3 προγράμματα σπουδών που τρέχουν παράλληλα και αλλάζουν συνέχεια, να είναι στον αέρα η πρακτική άσκηση, η φοιτητική μέριμνα, ακόμα και τα εξάμηνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα:

Χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης, της ανοχής στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που σαρώνει τα δικαιώματά μας.

Στέλνουν το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα όνειρά της.

Μέσα από τους αγώνες μας ξεπερνάμε συλλογικά τα πρότυπα του ατομισμού, τις λογικές ανταγωνισμού με τον συμφοιτητή μας στο πανεπιστήμιο, με τον συνάδελφό μας στο χώρο δουλειάς. Γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που επιλέγουμε το δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης!

-- Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας. Ο φοιτητικός σύλλογος είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες κάθε τμήματος. Μέσα από αυτόν μπορούμε να συζητάμε για οτιδήποτε μας προβληματίζει μέσα και έξω από τις σχολές, να αποφασίζουμε συλλογικά, δημοκρατικά, να οργανώσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας! Να οργανώνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δίνουν διέξοδο στην πρόσβαση των φοιτητών στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία. Μέσα από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση μπορούμε να δώσουμε τις προσωπικές μας μάχες για την κατάκτηση της γνώσης.

-- Στοχεύουμε σωστά...

...Κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματά μας, προχωρώντας το έργο που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

...κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι κατευθύνσεις τους είναι τα "σκονάκια" των εκάστοτε κυβερνήσεων.

...ενάντια στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη! Για τα δικά τους συμφέροντα σαρώνονται τα δικαιώματά μας.

...κόντρα σε διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, που πολλές φορές ξεπερνούν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο ζήλο με τον οποίο υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές.

-- Κάνουμε πράξη το σύνθημα "φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά". Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας μόνο όταν δρούμε ενωμένοι με τα σωματεία, με τους εργαζόμενους, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Ετσι κατακτήθηκαν τα δικαιώματά μας, έτσι χαλάμε τα σχέδια στις κυβερνήσεις.

-- Δίνουμε απάντηση στη συκοφάντηση και την κατάργηση του ασύλου - η προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξέρουν ότι οι αγώνες μας μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια, γι' αυτό και θέλουν να μας έχουν στο χέρι! Είτε με το φόβο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, είτε με τον εγκλωβισμό των αγώνων μας σε λογικές ήττας, ενσωμάτωσης στη διαχείριση της επίθεσης στις σπουδές και το μέλλον μας.

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμά μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δεν χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές, το εργατικό - λαϊκό κίνημα!

Στο σημερινό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η γνώση της αλήθειας, η γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, πόσο μάλλον η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών. Γιατί λειτουργεί με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, συνεργάζεται με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό ψηφίστηκε η κατάργηση του ασύλου, γι' αυτό κάθε τόσο το υπουργείο προσπαθεί να βρει νέους τρόπους παρέμβασης στους φοιτητικούς συλλόγους.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγους μήνες αφού η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για το άσυλο, αστυνομικές δυνάμεις "κόβουν βόλτες" σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως έγινε πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των φοιτητών ως φυσιολογική την αστυνομοκρατία, τη συμβίωση με τις δυνάμεις που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τους αγώνες μας!

Με τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση βάζουμε φρένο στα σχέδιά τους, κατακτάμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Στη βάση των παραπάνω, καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο σε κοινό σχέδιο δράσης:

  • Από την πρώτη βδομάδα, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, οργανώνουμε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών, συζητήσεις με κάθε τρόπο μέσα στα αμφιθέατρα!
  • Πραγματοποιούμε άμεσα κινητοποιήσεις στις διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, με αίτημα να μην εφαρμόσουν το νόμο για το άσυλο, να μη συμμετέχουν στον "δημόσιο διάλογο" που είναι ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών, να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα των φοιτητών σε κάθε τμήμα!
  • Κάθε φοιτητικός σύλλογος να οργανώσει εκδηλώσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά να δώσουμε ενωμένοι τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!
  • Ζωντανεύουμε τους συλλόγους μας! Οργανώνουμε πολύμορφες δραστηριότητες πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων, δημιουργούμε νέες ομάδες όπου δεν υπάρχουν.
  • Αμεσα πραγματοποιούμε σε όλες τις πόλεις της χώρας κοινές συσκέψεις φοιτητικών συλλόγων με στόχο την οργάνωση κοινού αγωνιστικού σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα!
  • Στις 12 Οκτώβρη οργανώνουμε συναυλία ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μαζί με τους μαθητές, στα Προπύλαια, στις 19.30!
  • Ετοιμάζουμε μαζική, μαχητική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας στις 24 Οκτώβρη.
  • Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενώσουν τις φωνές τους με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας και σε κάθε πόλη της χώρας!
  • Οργανώνουμε τη συζήτηση, αποφασίζουμε τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών συλλόγων στη 10η Πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ στις 10 Νοέμβρη.
  • Πραγματοποιούμε κοινές εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων και επιστημόνων στα αμφιθέατρα, για να συζητήσουμε πώς από κοινού μπορούμε να βάλουμε φρένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, την απεργία, τον συνδικαλιστικό νόμο».
Εκδήλωση γνωριμίας μαθητών Γυμνασίου με την ΚΝΕ

Σε εκδήλωση γνωριμίας μαθητών Γυμνασίου με την ΚΝΕ καλεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, το Σάββατο 19 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, στάση ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»).

«Ελα μαζί μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Γνώρισε την ΚΝΕ», σημειώνει το κάλεσμα της ΚΝΕ για την εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Θα γίνει επίσης υποδοχή νέων μελών μαθητών και θα ακολουθήσει πάρτι.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν τα μαθήματα της νέας χρονιάς

Αλλη μία χρονιά, με εκδηλώσεις, αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και φυσικά... μαθήματα, ξεκινάει στο Στέκι!

Αυτός ο όμορφος χώρος, που αποτελεί μία «ανάσα» δημιουργίας και έκφρασης μέσα στην καρδιά της Αθήνας, επιδιώκει να φιλοξενήσει φέτος ακόμα περισσότερους νέους, εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, που θέλουν να πάρουν μέρος στα δεκάδες μαθήματα που θα λειτουργήσουν. Φιλοδοξεί να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους καλλιτέχνες που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους ως δάσκαλοι.

Η καλλιτεχνική και μορφωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει το Στέκι δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες νεολαίους να μάθουν και να έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη τέχνης. Αποτελεί μία ξεχωριστή πρόταση δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, γιατί η ενασχόληση της νεολαίας με τον Πολιτισμό δεν είναι «πολυτέλεια», όπως προβάλλεται σήμερα, αλλά ανάγκη!

Γι' αυτό, δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μουσικοί, εικαστικοί, γραφίστες, χορευτές κ.ά., με όρεξη και μεράκι, στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μετατρέπουν το Στέκι σε ένα «πολιτιστικό εργαστήρι» κυριολεκτικά...!

Τα μαθήματα ξεκινούν στις 14 Οκτώβρη, ενώ ήδη απ' το καλοκαίρι πραγματοποιούνται οι εγγραφές, που συνεχίζονται και αυτές τις μέρες. Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα στα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος είναι τα εξής...

  • Μουσικών οργάνων (πιάνο, κιθάρα, drums).
  • Θεωρίας μουσικής (τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων).
  • Φωνητικής (τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων).
  • Ελεύθερου σχεδίου (τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων).
  • Χορού (φλαμένκο και παραδοσιακοί χοροί).
  • Photoshop.

Η Συνάντηση δασκάλων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτώβρη στις 19.00, στο Στέκι.

Η Συνάντηση δασκάλων και μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτώβρη στις 19.00, στο Στέκι.

Επίσης, στο Στέκι προσφέρονται χώροι για πρόβες θεατρικών - χορευτικών ομάδων, συγκροτημάτων, εικαστικής δημιουργίας. Ακόμα υπάρχουν στούντιο ηχογράφησης, βιβλιοθήκη και αίθουσα σεμιναρίων - διαλέξεων, βεστιάριο και αυλή.

Για εγγραφές στα μαθήματα, αξιοποίηση των χώρων ή άλλες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-8823674/ 6977809880 και στο χώρο του Στεκιού Τροίας 36, κοντά στον ΗΣΑΠ «Βικτώρια».

Σύσκεψη για την πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο

Η Τομεακή Οργάνωση ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Μπορεί το σημερινό πανεπιστήμιο να καλύψει τις ανάγκες και τα όνειρά μας; Η πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση». Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτώβρη στην αίθουσα 200, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συσκέψεις μαθητών

Στη Θεσσαλονίκη, συσκέψεις μαθητών με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» διοργανώνουν το Σάββατο 12 Οκτώβρη οι Μαθητικές Οργανώσεις Πολίχνης της ΚΝΕ, στις 19.00, στη Μαυρολεύκης 17 και οι Μαθητικές Οργανώσεις Τούμπας και Μαλακοπής, στις 18.00, στην καφετέρια «Ρελετάντο».

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναβαθμίστηκαν τα προβλήματα και όχι οι σπουδές

Την περσινή χρονιά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Βασικό επιχείρημα, όπως έλεγε, ήταν «να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ και να καταργηθούν οι διαφοροποιήσεις». Η κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα αυτά επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση και την εναντίωση του ΚΚΕ σε αυτές τις εξελίξεις. Οι αλλαγές αυτές έγιναν ως ανάγκη προσαρμογής των πανεπιστημίων, των αποφοίτων και των πτυχίων τους στα νέα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στα ασφυκτικά όρια της δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει τη χαμηλή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει πλήρως την «προίκα» που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το χτύπημα στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε την περασμένη βδομάδα τη χαρακτηριστική κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίζει σήμερα με αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ενώ θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες με ρεπορτάζ και για τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Οι φοιτητές αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα

Με το άνοιγμα των Τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ που έχουν αναφορά στη Θεσσαλονίκη, το σύνολο των φοιτητών (παλιών και νέων) ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια. Σημειώνουμε ότι το ΔΙΠΑΕ προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που λειτουργούσε από το 2005 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες συγχωνεύσεις έγιναν στην πρώην ΣΤΕΦ. Οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις αφορούν το Τμήμα Αισθητικής, που συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Τουριστικών και Μάρκετινγκ σε ένα ενιαίο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού.

Ολες αυτές οι αλλαγές έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στα ήδη τεράστια που αντιμετώπιζε το πρώην ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Τη Δευτέρα 7/10, μέρα που ξεκινούσαν τα περισσότερα Τμήματα, η μοναδική γραμμή του ΟΑΣΘ που εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, ακόμα και τις ώρες αιχμής πέρναγε ανά 20λεπτο. Ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 50 λεπτά! Ο συνωστισμός και η αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε έκαναν κάποιους φοιτητές να κινδυνέψουν.
  • Από την προηγούμενη βδομάδα το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων μαθημάτων, ακόμα και όταν άνοιγε για περιορισμένο χρόνο ανά Τμήμα, «έπεφτε» συνέχεια, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να ταλαιπωρούνται επί ώρες προκειμένου να κάνουν δήλωση. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (προέκυψε από συγχώνευση των πρώην Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής) το σύστημα άνοιξε την Τετάρτη 2/10 στις 14.00, μετά από έκτακτη διαδικτυακή ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος στις 13.59 (!), και έκλεισε την Πέμπτη 3/10 στις 12 το βράδυ. Σ' αυτό το διάστημα έπρεπε να μπουν και να δηλώσουν μαθήματα οι περίπου 1.500 φοιτητές του Τμήματος.
  • Για τις δηλώσεις των εργαστηρίων η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό πάλι το παράδειγμα του παραπάνω Τμήματος. Για να μπει κάποιος στο σύστημα, που άνοιγε στις 10.00, ήταν προαπαιτούμενο να συμπληρώσει τις διδακτικές του μονάδες. Οσο λιγότερες διδακτικές μονάδες είχε, τόσο πιο αργά μπορούσε να μπει στο σύστημα. Ενδεικτικά, ένας περσινός πρωτοετής, έχοντας περάσει τα μισά μαθήματα, το νωρίτερο που θα μπορούσε να μπει στο σύστημα ήταν στις 12.30, ενώ όλα τα εργαστήρια είχαν γεμίσει από τις 12.00. Ακόμα και να είχε περάσει τα μισά μαθήματα, όμως, η Γραμματεία δεν τα είχε περάσει ηλεκτρονικά, οπότε πάλι δεν θα μπορούσε να κάνει δήλωση, γιατί εμφανιζόταν ότι έχει λιγότερες διδακτικές μονάδες.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές είναι «στον αέρα». Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε να γίνουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα και εκεί να έχει «πέσει» το σύστημα πριν καν ανοίξει. Ταυτόχρονα, είναι τεράστιο πρόβλημα οι ημερομηνίες: Το διάστημα υποβολής αιτήσεων για την κάρτα σίτισης είναι από τις 3/10 μέχρι τις 29/10. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να φάει στη λέσχη δωρεάν από αρχές Νοέμβρη, κι αυτό αν πάρει κάρτα σίτισης. Πέρυσι υπήρχαν παραδείγματα παιδιών που με 8.000 ευρώ εισόδημα δεν πήραν κάρτα σίτισης, γιατί ο αριθμός δικαιούχων που έχει συμφωνηθεί με την εργολαβία συμπληρώθηκε με περιπτώσεις πιο χαμηλών εισοδημάτων.
  • Τεράστιο πρόβλημα έχει επίσης δημιουργηθεί με τους φοιτητές των Τμημάτων τα οποία έχουν συγχωνευτεί. Οι περισσότεροι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε Γραμματείες και καθηγητές για το τι μαθήματα πρέπει να περάσουν για να πάρουν πτυχίο. Ενώ και με τις όποιες αντιστοιχήσεις έχουν γίνει, προκύπτουν τεράστια προβλήματα. Μαθήματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, οι δε φοιτητές διαλέγουν μόνοι τους μαθήματα για να συμπληρώσουν διδακτικές μονάδες και ώρες.
  • Καθολικό πρόβλημα σε όλα τα Τμήματα είναι η έλλειψη καθηγητών και αιθουσών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ώρες των μαθημάτων. Για παράδειγμα, μάθημα που είναι 3ωρο χωρίζεται σε τρία τμήματα της μίας ώρας για να χωράνε οι φοιτητές, σε βάρος του περιεχομένου του μαθήματος. Για τα πολλά παραπάνω μαθήματα που πλέον υπάρχουν σε καινούρια Τμήματα, δεν υπάρχουν αμφιθέατρα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι από το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού, όπου οι εισακτέοι είναι 320 και η μεγαλύτερη αίθουσα χωράει 75.
  • Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει καθαρίστρια ούτε για δείγμα, αφού οι επίδοξοι εργολάβοι υποβάλλουν διαδοχικές ενστάσεις ο ένας στον άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουαλέτες που έχουν να καθαριστούν εδώ και βδομάδες.
Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων αποδεικνύονται ψεύτικες

Με αφορμή όλα τα παραπάνω προβλήματα, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημίου της ΚΝΕ σημειώνει: «Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος παραμένει μόλις 300.000 ευρώ, με τα οποία πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 10.000 φοιτητών για τη φοιτητική μέριμνα! Τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια δεν χωράνε τους φοιτητές, που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ επιπλέον οι φοιτητές δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα προγράμματα σπουδών και πώς θα λειτουργήσουν για τους φοιτητές που πέρασαν στις σχολές τους μέχρι πέρυσι».

Η ΚΝΕ αναφέρει επίσης ότι «πολύ γρήγορα επιβεβαιώνονται όσα φοβόντουσαν όλοι οι φοιτητές. Οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής αποδεικνύονται ψεύτικες. Ούτε οι σπουδές των φοιτητών αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, μαζί και η προηγούμενη. Εχει σχέδιο να υλοποιήσει πλήρως τους νόμους που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και η ΔΑΠ, που όλους αυτούς τους μήνες έσπερνε τον εφησυχασμό, συνδιαλλασσόταν με παλιές και νέες διοικήσεις για να ανακόψει οποιοδήποτε αγωνιστικό σκίρτημα των φοιτητών, διακινούσε το επιχείρημα "μην ανησυχείτε, ας βγει η ΝΔ κυβέρνηση και θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα"!».

Απέναντι στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα, ήδη φοιτητές στη Σχολή Μηχανικών (πρώην ΣΤΕΦ) προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση για να οργανώσουν τον αγώνα τους. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και έρχεται σε κόντρα με τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στον ενιαίο Σύλλογο του πρώην ΤΕΙ, με ευθύνη της ΔΑΠ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ