Την περσινή χρονιά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Βασικό επιχείρημα, όπως έλεγε, ήταν «να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ και να καταργηθούν οι διαφοροποιήσεις». Η κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα αυτά επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση και την εναντίωση του ΚΚΕ σε αυτές τις εξελίξεις. Οι αλλαγές αυτές έγιναν ως ανάγκη προσαρμογής των πανεπιστημίων, των αποφοίτων και των πτυχίων τους στα νέα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στα ασφυκτικά όρια της δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει τη χαμηλή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει πλήρως την «προίκα» που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το χτύπημα στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε την περασμένη βδομάδα τη χαρακτηριστική κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίζει σήμερα με αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ενώ θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες με ρεπορτάζ και για τα υπόλοιπα ιδρύματα.
Οι φοιτητές αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα
Με το άνοιγμα των Τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ που έχουν αναφορά στη Θεσσαλονίκη, το σύνολο των φοιτητών (παλιών και νέων) ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια. Σημειώνουμε ότι το ΔΙΠΑΕ προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που λειτουργούσε από το 2005 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες συγχωνεύσεις έγιναν στην πρώην ΣΤΕΦ. Οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις αφορούν το Τμήμα Αισθητικής, που συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Τουριστικών και Μάρκετινγκ σε ένα ενιαίο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού.
Ολες αυτές οι αλλαγές έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στα ήδη τεράστια που αντιμετώπιζε το πρώην ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
- Τη Δευτέρα 7/10, μέρα που ξεκινούσαν τα περισσότερα Τμήματα, η μοναδική γραμμή του ΟΑΣΘ που εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, ακόμα και τις ώρες αιχμής πέρναγε ανά 20λεπτο. Ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 50 λεπτά! Ο συνωστισμός και η αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε έκαναν κάποιους φοιτητές να κινδυνέψουν.
- Από την προηγούμενη βδομάδα το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων μαθημάτων, ακόμα και όταν άνοιγε για περιορισμένο χρόνο ανά Τμήμα, «έπεφτε» συνέχεια, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να ταλαιπωρούνται επί ώρες προκειμένου να κάνουν δήλωση. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (προέκυψε από συγχώνευση των πρώην Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής) το σύστημα άνοιξε την Τετάρτη 2/10 στις 14.00, μετά από έκτακτη διαδικτυακή ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος στις 13.59 (!), και έκλεισε την Πέμπτη 3/10 στις 12 το βράδυ. Σ' αυτό το διάστημα έπρεπε να μπουν και να δηλώσουν μαθήματα οι περίπου 1.500 φοιτητές του Τμήματος.
- Για τις δηλώσεις των εργαστηρίων η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό πάλι το παράδειγμα του παραπάνω Τμήματος. Για να μπει κάποιος στο σύστημα, που άνοιγε στις 10.00, ήταν προαπαιτούμενο να συμπληρώσει τις διδακτικές του μονάδες. Οσο λιγότερες διδακτικές μονάδες είχε, τόσο πιο αργά μπορούσε να μπει στο σύστημα. Ενδεικτικά, ένας περσινός πρωτοετής, έχοντας περάσει τα μισά μαθήματα, το νωρίτερο που θα μπορούσε να μπει στο σύστημα ήταν στις 12.30, ενώ όλα τα εργαστήρια είχαν γεμίσει από τις 12.00. Ακόμα και να είχε περάσει τα μισά μαθήματα, όμως, η Γραμματεία δεν τα είχε περάσει ηλεκτρονικά, οπότε πάλι δεν θα μπορούσε να κάνει δήλωση, γιατί εμφανιζόταν ότι έχει λιγότερες διδακτικές μονάδες.
- Το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές είναι «στον αέρα». Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε να γίνουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα και εκεί να έχει «πέσει» το σύστημα πριν καν ανοίξει. Ταυτόχρονα, είναι τεράστιο πρόβλημα οι ημερομηνίες: Το διάστημα υποβολής αιτήσεων για την κάρτα σίτισης είναι από τις 3/10 μέχρι τις 29/10. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να φάει στη λέσχη δωρεάν από αρχές Νοέμβρη, κι αυτό αν πάρει κάρτα σίτισης. Πέρυσι υπήρχαν παραδείγματα παιδιών που με 8.000 ευρώ εισόδημα δεν πήραν κάρτα σίτισης, γιατί ο αριθμός δικαιούχων που έχει συμφωνηθεί με την εργολαβία συμπληρώθηκε με περιπτώσεις πιο χαμηλών εισοδημάτων.
- Τεράστιο πρόβλημα έχει επίσης δημιουργηθεί με τους φοιτητές των Τμημάτων τα οποία έχουν συγχωνευτεί. Οι περισσότεροι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε Γραμματείες και καθηγητές για το τι μαθήματα πρέπει να περάσουν για να πάρουν πτυχίο. Ενώ και με τις όποιες αντιστοιχήσεις έχουν γίνει, προκύπτουν τεράστια προβλήματα. Μαθήματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, οι δε φοιτητές διαλέγουν μόνοι τους μαθήματα για να συμπληρώσουν διδακτικές μονάδες και ώρες.
- Καθολικό πρόβλημα σε όλα τα Τμήματα είναι η έλλειψη καθηγητών και αιθουσών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ώρες των μαθημάτων. Για παράδειγμα, μάθημα που είναι 3ωρο χωρίζεται σε τρία τμήματα της μίας ώρας για να χωράνε οι φοιτητές, σε βάρος του περιεχομένου του μαθήματος. Για τα πολλά παραπάνω μαθήματα που πλέον υπάρχουν σε καινούρια Τμήματα, δεν υπάρχουν αμφιθέατρα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι από το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού, όπου οι εισακτέοι είναι 320 και η μεγαλύτερη αίθουσα χωράει 75.
- Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει καθαρίστρια ούτε για δείγμα, αφού οι επίδοξοι εργολάβοι υποβάλλουν διαδοχικές ενστάσεις ο ένας στον άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουαλέτες που έχουν να καθαριστούν εδώ και βδομάδες.
Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων αποδεικνύονται ψεύτικες
Με αφορμή όλα τα παραπάνω προβλήματα, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημίου της ΚΝΕ σημειώνει: «Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος παραμένει μόλις 300.000 ευρώ, με τα οποία πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 10.000 φοιτητών για τη φοιτητική μέριμνα! Τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια δεν χωράνε τους φοιτητές, που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ επιπλέον οι φοιτητές δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα προγράμματα σπουδών και πώς θα λειτουργήσουν για τους φοιτητές που πέρασαν στις σχολές τους μέχρι πέρυσι».
Η ΚΝΕ αναφέρει επίσης ότι «πολύ γρήγορα επιβεβαιώνονται όσα φοβόντουσαν όλοι οι φοιτητές. Οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής αποδεικνύονται ψεύτικες. Ούτε οι σπουδές των φοιτητών αναβαθμίστηκαν, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση με τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, μαζί και η προηγούμενη. Εχει σχέδιο να υλοποιήσει πλήρως τους νόμους που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και η ΔΑΠ, που όλους αυτούς τους μήνες έσπερνε τον εφησυχασμό, συνδιαλλασσόταν με παλιές και νέες διοικήσεις για να ανακόψει οποιοδήποτε αγωνιστικό σκίρτημα των φοιτητών, διακινούσε το επιχείρημα "μην ανησυχείτε, ας βγει η ΝΔ κυβέρνηση και θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα"!».
Απέναντι στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα, ήδη φοιτητές στη Σχολή Μηχανικών (πρώην ΣΤΕΦ) προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση για να οργανώσουν τον αγώνα τους. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και έρχεται σε κόντρα με τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στον ενιαίο Σύλλογο του πρώην ΤΕΙ, με ευθύνη της ΔΑΠ.