Τετάρτη 2 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Στην ίδια ρότα διαχείρισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τη συνέχιση και επέκταση της κάλυψης των διδακτικών αναγκών στα πανεπιστήμια με ευκαιριακή απασχόληση νέων επιστημόνων ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, στην 87η Σύνοδο πρυτάνεων, που έγινε από τις 26 έως τις 28 Απρίλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο υπουργός αναβάθμισε το ρόλο και τις αμοιβές των 1.500 νέων επιστημόνων. Οι αμοιβές τους τριπλασιάζονται, αποκτούν εργασιακή σχέση για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους αντί ενός μόνο εξαμήνου (που ίσχυε πέρυσι) και αναβαθμίζονται διδακτικά αναλαμβάνοντας τρία μαθήματα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος». Ο υπουργός το παρουσίασε αυτό ως... αναβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου και ως ωφέλεια για τους νέους επιστήμονες, που αντί για μόνιμες θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, τους προσφέρει θέσεις μόνο για ένα χρόνο χρηματοδοτούμενες μέσω ΕΣΠΑ...

Στο ίδιο πνεύμα και η απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, χαιρετίζει τη συνέχιση του προγράμματος και τη δυνατότητα να καλύψει παραπάνω μαθήματα, σημειώνοντας ότι «τα κριτήρια επιλεξιμότητας των διδασκόντων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων». Επιβεβαιώνει έτσι ότι πρόκειται για μπαλώματα, προκειμένου να καλυφθούν διδακτικές ανάγκες, χωρίς μόνιμα μέλη ΔΕΠ.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε επίσης η συνέχιση των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνεται η πρόταση της επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Ο υπουργός είπε στους πρυτάνεις ότι «οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται, θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριετίας ή πενταετίας. Να εντάσσεται, δηλαδή, σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων», ενώ οι πρυτάνεις επέστησαν την προσοχή στο πώς θα εντάσσεται το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ στα νέα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός διαφήμισε για άλλη μια φορά στη Σύνοδο την αύξηση που σημειώθηκε φέτος στον προϋπολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που είχαν υποστεί τα ιδρύματα τα προηγούμενα χρόνια. Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους έθεσαν το θέμα της σίτισης των φοιτητών, διαπιστώνοντας «σημαντικές δυσλειτουργίες στην παροχή σίτισης και στέγασης εκ μέρους του αρμόδιου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα πανεπιστήμια αδυνατούν να αναλάβουν τη συμπλήρωση αυτού του κενού, επιθυμούν, ωστόσο, να συμπράξουν με την πολιτεία για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σίτισης και στέγασης στους φοιτητές τους», λένε οι πρυτάνεις, «φωτογραφίζοντας» και πάλι εργολάβους στην υπόθεση της σίτισης, ενώ πρότειναν και συμφώνησαν στη «συγκρότηση τριμερούς επιτροπής μεταξύ της Συνόδου, του υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για τη διερεύνηση των βέλτιστων, κατά περίπτωση, λύσεων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org