Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Με σύνθημα «Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ» και με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.

Σημείο συνάντησης η οδός Μέρλιν 6, όπου βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Θα ακολουθήσουν στάσεις:

  • Στο Σύνταγμα, που αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα της μάχης του Δεκέμβρη του 1944.
  • Στην οδό Βουκουρεστίου, όπου βρισκόταν η «Φεμίνα», ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο που λειτουργούσαν με άδεια της Γκεστάπο και σφηγκοφωλιά των συνεργατών των ναζί.
  • Στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου έπεσαν νεκρές από τα πυρά των Γερμανών η Παναγιώτα Σταθοπούλου, η Κούλα Λίλη και η Ολγα Μπακόλα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της βουλγαρικής κατοχής.
  • Στην οδό Μασσαλίας, όπου την περίοδο της Κατοχής, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942.
  • Στην οδό Ακαδημίας 50, όπου ήταν ένα από τα σημεία που πραγματοποιήθηκε το πογκρόμ των ταγματασφαλιτών ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν άρον άρον σε αυτοκίνητα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.
  • Στο κτίριο του ΟΤΕ, στη Σταδίου, όπου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
  • Στην οδό Κοραή 4, όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την Απελευθέρωση μέχρι τον Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ.

Στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι κρατικοί φορείς για την Απελευθέρωση της Αθήνας, αποσκοπούν στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, στα μέτρα και τα σταθμά των επιδιώξεων της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η Iστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Αυτό είναι που απασχολεί όλους όσοι οργανώνουν τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας με βασικό στόχο τις νεότερες γενιές.

Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι καθήκον των κομμουνιστών, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των εκπαιδευτικών να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org