Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης για τις ανάγκες των φοιτητών

Από την παρέμβαση στην αγορά των Χανίων
Από την παρέμβαση στην αγορά των Χανίων
Μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες έχουν πάρει φοιτητικοί σύλλογοι των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και ΒΕΤ, με τη συμμετοχή και επιτροπών ετών από σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησαν σε σύσκεψη και κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο και προγραμματισμό δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρότησαν Επιτροπή φοιτητών υπό μετεγγραφή και έκαναν τη Δευτέρα κινητοποίηση στους προέδρους των σχολών και την Πρυτανεία, διεκδικώντας να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη, να έχουν οι υπό μετεγγραφή φοιτητές δικαίωμα στις φοιτητικές παροχές κ.λπ. Με την κινητοποίηση πέτυχαν όσοι φοιτητές περιμένουν τη μετεγγραφή τους για τα Γιάννενα, να μπορούν με την ένδειξη της ηλεκτρονικής πιστοποίησης εγγραφής σε οποιαδήποτε σχολή της χώρας να παρακολουθούν κανονικά τα εργαστήρια, να τρώνε δωρεάν στη λέσχη, να μετακινούνται με μειωμένο φοιτητικό εισιτήριο, καθώς και να κάνουν αιτήσεις για την Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα παραπάνω αιτήματα, μαζί με άλλα, όπως την ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεγγραφών, τα συμπεριλαμβάνει η Επιτροπή φοιτητών υπό μετεγγραφή σε ανοιχτή επιστολή της, που κοινοποίησε προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι Σύλλογοι πήραν επίσης πρωτοβουλίες για το θέμα της στέγασης, συγκροτώντας Επιτροπή πρωτοετών φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση για εστία, αλλά και για τον απαράδεκτο συνωστισμό στις αίθουσες διαλέξεων για τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν στους προέδρους των σχολών.

Από την κινητοποίηση για τις μετεγγραφές στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση για τις μετεγγραφές στα Γιάννενα
Επίσης για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν:

  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία αύριο Πέμπτη, στις 13.00, για την έγκαιρη έκδοση των πάσο καθώς και την αύξηση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων τις ώρες αιχμής.
  • Διοργάνωση αθλητικού τουρνουά στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 12-13/10 και έναρξη της λειτουργίας του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας.
  • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε σύλλογο που θα αποδοθούν ως αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και διοργάνωση διημέρου αντιπολεμικής δράσης.
  • Κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο και να βγει αντίστοιχη ανακοίνωση από την Πρυτανεία.
  • Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της πόλης.
Δράσεις του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πολύμορφη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο Σύλλογος Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανάδειξη του πολύ οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Ιδρύματος με τη στέγασή τους. Η δραστηριότητα της προηγούμενης βδομάδας δραστηριοποίησε δεκάδες φοιτητές να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη στέγαση, να παλέψουν απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.

Ο Σύλλογος οργάνωσε σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι αιτίες της έλλειψης φοιτητικής στέγης, όπως η τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου στέγασης των φοιτητών στην πόλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται από το κράτος και γίνεται ατομική υπόθεση.

Οργανώθηκε ακόμα παρέμβαση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για την ανάδειξη των προβλημάτων στη χανιώτικη κοινωνία, αλλά και κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος, όπου ύστερα από πίεση οι φοιτητές απέσπασαν δέσμευση ότι θα συγκληθεί η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας για να τοποθετηθεί πάνω στα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα του Συλλόγου Εστίας είναι: Να μην πεταχτεί κανείς από τις εστίες, να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με αυξημένο ποσό, να επινοικιαστούν για όσους δεν πήραν δωμάτιο σε εστία, να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για την κάλυψη των αναγκών της στέγης στην πόλη (αξιοποίηση ακινήτων για τη δημιουργία εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια), άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org