Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ελλείψεις προσωπικού σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πολύ μεγάλες και δεκάδες μαθήματα δε διδάσκονται φέτος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Τμημάτων που λειτουργούν στη Ρόδο, όπου παρατηρούνται τα εξής:

- Στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, στο 1ο έτος δεν πραγματοποιούνται 2 υποχρεωτικά μαθήματα, που είναι και προαπαιτούμενα για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.

- Στο 3ο έτος, οι πρακτικές Β' Φάσης Εφαρμοσμένη Διδακτική της Μουσικής Αγωγής είναι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καθηγητής να τις διδάξει, με αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτοί είτε να χάσουν εξάμηνο, είτε να επιβαρυνθούν με επιπλέον πρακτικές στα επόμενα εξάμηνα.

- Επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις του 4ου έτους γίνονται χωρίς αποσπασμένους καθηγητές, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να είναι αναγκασμένοι να έρχονται μόνοι τους σε συνεννόηση με τα σχολεία και οι πρακτικές να γίνονται με προχειρότητα.

- Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης δε γίνονται δύο υποχρεωτικά μαθήματα.

- Στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων δεν πραγματοποιείται 1 υποχρεωτικό μάθημα, στην κατεύθυνση της Γλωσσολογίας 7 υποχρεωτικά μαθήματα και στην κατεύθυνση της Αρχαιολογίας 4 υποχρεωτικά μαθήματα.

- Δε διδάσκεται η γλώσσα των Τουρκικών, που έχει επιλεχθεί από πολλούς φοιτητές και υπάρχει κίνδυνος στα μέσα των σπουδών τους να χάσουν το εξάμηνο και να αναγκαστούν ν' αλλάξουν γλώσσα.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στη Ρόδο και τις συνέπειες που έχουν στις σπουδές των φοιτητών, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας με την οποία ζητά να προσληφθεί άμεσα μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες, να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σπουδών, να δοθούν οι δυνατότητες διπλών εξεταστικών, να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα.

Στο ΤΕΙ, στα Τρίκαλα

Παρέμβαση έκανε το ΚΚΕ και για τις ελλείψεις προσωπικού στο Τμήμα του ΤΕΙ που λειτουργεί στα Τρίκαλα, όπου τα περισσότερα μαθήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Σε συνάντηση που είχε, πριν δύο βδομάδες, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης του Τμήματος υπήρξε πρόβλεψη - διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα παρακαμφθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και θα υπογραφούν οι συμβάσεις των καθηγητών.

Παρ' όλα αυτά, περάσανε 15 μέρες χωρίς να έχουν λυθεί τα παραπάνω ζητήματα, προκαλώντας ανησυχία για να μη χαθεί το εξάμηνο, τόσο στους σπουδαστές όσο και στους γονείς που πληρώνουν - όσο αντέχουν ακόμα - για τη διαβίωση των παιδιών τους στην πόλη. Στα σοβαρά έξοδα διαβίωσης των σπουδαστών μεγάλο μερίδιο είναι και αυτό της σίτισης, αφού μόνο σε 98 σπουδαστές - λιγότερο του 1/3 - δόθηκε η απαιτούμενη κάρτα λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων, καθώς και του εξοπλισμού - αναλώσιμων απαραίτητων για την παρακολούθηση των εργαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ