Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι αντιθέσεις ενόψει Brexit

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Τζόνσον τον φετινό Αύγουστο

Copyright 2019 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Τζόνσον τον φετινό Αύγουστο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε «πόκερ» εξελίσσεται το παζάρι Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, με στόχο μία συμφωνία που θα επιτρέψει την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας (Brexit) δίχως δυσάρεστες αναταράξεις για μονοπώλια και κυβερνήσεις αμφοτέρων πλευρών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αντέδρασε οργισμένα στη στάση του τελευταίου, γράφοντας σε σχετικό μήνυμά του στο Τουίτερ, απευθυνόμενος στον ίδιο: «Δεν θες συμφωνία, δεν θες παράταση, δεν θες ανάκληση, πού πας;». Ο Τουσκ μάλιστα επέρριψε στον Τζόνσον την ευθύνη πιθανού αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας τον ότι «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ένα ανόητο παιχνίδι φταιξίματος αλλά το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας».

Το τηλεφώνημα Μέρκελ - Τζόνσον

Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχυρίστηκε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Τζόνσον ότι πλέον «είναι εξαιρετικά απίθανη» μία νέα συμφωνία για το Brexit με βάση τις βρετανικές κυβερνητικές προτάσεις. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι εάν η τηλεφωνική επικοινωνία αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη, όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα». Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε: «Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα».

Η γερμανική καγκελαρία αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, τονίζοντας με νόημα ότι δεν κάνει σχόλια σε «ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες»...

Ωστόσο, το BBC επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ μετέδωσε πως επιφυλάχτηκαν εάν αυτή ήταν όντως η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς η τελευταία αφενός δεν χρησιμοποιεί τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφετέρου δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μία συμφωνία για ομαλό Brexit «μέχρι την τελευταία στιγμή»...

Οπως και να 'χει, οι θυελλώδεις συζητήσεις και διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν και ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ. Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν «εποικοδομητική» και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί «ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο Δουβλίνο», όπου σχεδιάζει να μεταβεί ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, την Παρασκευή, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν υπάρχουν περιθώρια για Brexit με συμφωνία ή όχι.

Παράλληλα, χτες εκπρόσωπος του βορειο-ιρλανδικού μικρού κόμματος DUP, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «απίθανο» να επιτευχθεί έως την ανεπίσημη προθεσμία της ερχόμενης Παρασκευής. «Αυτό που πράγματι φαίνεται να προκύπτει είναι ότι οι αρχικές προτάσεις για το λεγόμενο backstop είναι προφανώς κάτι που ορισμένοι πολιτικοί στο Δουβλίνο ιδιαίτερα στην κυβέρνηση ένιωθαν πραγματικά ότι ήταν ο τελικός προορισμός», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ...«η Ιρλανδία ανατρέπει ειρηνευτικές συμφωνίες ορόσημο», όπως η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, με το να απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον για την αποτροπή αυστηρών μεθοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Β. Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου).

Το μπερδεμένο κουβάρι του Brexit συνέβαλε χτες στο να υποχωρήσει η στερλίνα κατά 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών - το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτέμβρη.

Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες, με κείμενο 155 σελίδων, πως επικαιροποίησε τα σχέδιά της για άτακτο Brexit, δημοσιοποιώντας την «Εκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, η Ενέργεια, η βιομηχανία και η Βόρεια Ιρλανδία. Εκεί, ανακοινώνεται και η δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης» προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ