Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Το Σάββατο η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της «Ρωγμής»

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Κατά τη φιλοτέχνηση του Μνημείου από τον Α. Μυρωδιά
Κατά τη φιλοτέχνηση του Μνημείου από τον Α. Μυρωδιά
«Η Γιούρα είναι ο τόπος του μαρτυρίου, βασανιστηρίων και της εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντιστάσεως. Είναι η μελετημένη προσπάθεια να "μείνουν τα κόκαλά μας" εκεί και να μη γυρίσει πίσω κανείς. Η πείνα, η δίψα, οι πρωτάκουστοι ξυλοδαρμοί, η μέχρι λιποθυμίας καταναγκαστική δουλειά, η εγκατάλειψη στο έλεος του κρύου, της σκόνης, της ζέστης και της αρρώστιας ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι χαράδρες της Γιούρας είναι γιομάτες από αίμα και φρίκη».

(Από κείμενο κρατουμένων της Γυάρου)

Στη Γυάρο, σε αυτό το ξερονήσι που βρίσκεται 9 μίλια ανατολικά της Σύρου, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το Μνημείο της Γυάρου, που έχει το όνομα «Ρωγμή», είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές, που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, πολλοί απ' αυτούς άφησαν και την τελευταία πνοή τους σε αυτόν τον τόπο. Το Μνημείο εντάσσεται κι αυτό με τη σειρά του σε ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ, τιμώντας την 100χρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή.

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Γυάρο. Πέρα από τον δημιουργό, σε όλα τα στάδια της φιλοτέχνησης και εγκατάστασης του Μνημείου συνέβαλαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, με βάση τις ειδικότητές τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Μνημείου στη Γυάρο
Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Μνημείου στη Γυάρο
Στην εκδήλωση του Σαββάτου, ξεχωριστή θέση έχουν αγωνιστές που εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο θανατονήσι, όπως ονομάστηκε η Γυάρος, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Μαζί τους δεκάδες ακόμα, που θα αποδώσουν φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, σε όλους αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Για την επίσκεψη στο νησί οργανώνεται αποστολή, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Λαυρίου. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν εξαντληθεί.

Ολη αυτή η διαδικασία έχει αυξημένο οικονομικό κόστος, κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του δεύτερου Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο. Γι' αυτόν το λόγο η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, ζητώντας τη συνδρομή του, για την ολοκλήρωση της κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των Μνημείων. Προσφορές που μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».

Η συγκίνηση που έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του Κόμματος να στήσει μνημεία σε αυτούς τους δύο τόπους, αλλά και γενικότερα όλη η δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του Κόμματος, εκφράζεται και με προσφορές αντικειμένων. Χαρακτηριστικά, στην εφημερίδα μας έφτασε αντίτυπο πρωτοχρονιάτικης κάρτας του 1952 που έστειλε ο πατέρας της Παγώνας Παγουλάτου - εξόριστος τότε στη Γυάρο - στη μητέρα της:


«Γυναικούλα μου,

Σου εύχομαι ο καινούριος χρόνος ν' αποτελέσει την εκπλήρωση κάθε σου πόθου.

Ο αντρούλης σου

Γιάννος».

Θυμίζοντάς μας ότι οι δεσμοί του Κόμματος με το λαό είναι ακατάλυτοι, δεμένοι με αγώνες και θυσίες χρόνων. Μια κόκκινη γραμμή που μας δείχνει το δρόμο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ