Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των απεργών στην GM

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο απεργιακός αγώνας δεκάδων χιλιάδων αποφασισμένων εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors», που σε βάρος του μόχθου τους έβγαλε τα τελευταία χρόνια κέρδη άνω των 35 δισ. δολαρίων, συνεχίζεται, μπαίνοντας χτες στην τέταρτη βδομάδα.

Οι εργάτες παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, ενάντια και στις προσπάθειες συμβιβασμού από την ηγεσία του συνδικάτου. Οπως δηλώνουν, δεν πρόκειται να ανεχτούν να δουλεύουν αναγκαστικά 10ωρα, μερικές φορές ακόμη και επτά μέρες τη βδομάδα, ξεχνώντας αργίες, Σαββατοκύριακα και την απαραίτητη ώρα με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η ηγεσία του συνδικάτου τους, United Auto Workers (UAW), διά του αντιπροέδρου της, Τέρι Ντάιτς, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, δήλωσε «απογοητευμένη» με τις «εντελώς απαράδεκτες» τελευταίες προτάσεις της GM για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με τη συμμετοχή 50.000 εργαζομένων, αυτή είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007, όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην GM. Εκείνη η απεργία όμως διήρκεσε λιγότερο από τρεις μέρες, ενώ αυτή βρίσκεται στην 21η μέρα της. Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τα καναδικά και μεξικανικά εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, με εκατοντάδες εργαζόμενους να ωθούνται από την εταιρεία σε αναγκαστική αργία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org