Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαφορετικές εκτιμήσεις μετά από συνάντηση στη Σουηδία

Η Πιονγιάνγκ «δεν ενδιαφέρεται» για τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ όσο η Ουάσιγκτον «δεν εγκαταλείπει την εχθρική πολιτική της», για την οποία δήλωσε ότι έχει περιθώριο «μέχρι το τέλος του χρόνου» να λάβει πρακτικά μέτρα ώστε η Πιονγιάνγκ να «αποσύρει αμετάκλητα» την πολιτική της αυτή. Τα παραπάνω δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας - όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA - μετά τη συνάντηση που έγινε το Σάββατο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ανάμεσα σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Από τη μεριά πάντως των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες στη Στοκχόλμη ήταν «καλές» και ότι τα σχόλια που έκανε η Βόρεια Κορέα «δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το περιεχόμενο ούτε το πνεύμα της σημερινής συζήτησης, που κράτησε οκτώμισι ώρες. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και είχαμε καλές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους μας».

Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, από την Αθήνα είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν όντως έγινε πρόοδος στη Στοκχόλμη», εξέφρασε όμως την ελπίδα για κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση «με διάφορες ιδέες» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι Βορειοκορεάτες προσήλθαν και αυτοί με καλή θέληση και βούληση για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των όσων ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ συμφώνησαν στη Σιγκαπούρη», στην πρώτη διμερή Σύνοδο, όπου εκφράστηκε αμοιβαία θέληση για «ενίσχυση της συνεργασίας για την αποπυρηνικοποίηση και συνολικά την πρόοδο στη Χερσόνησο». Αναγνώρισε πάντως ότι «απομένει πολλή δουλειά να γίνει» αλλά «ελπίζουμε ότι αυτές οι εισαγωγικές συναντήσεις μπορούν να προετοιμάσουν έναν γύρο επαφών που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες και πραγματικά θα φέρουν αποτελέσματα πάνω στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Σιγκαπούρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ