ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Ξεκινούν οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ αστικών κομμάτων στη νέα Βουλή του Κοσσυφοπεδίου έπειτα από τη νέα εικόνα που διαμορφώνεται από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Το Κίνημα Αυτοδιάθεσης (LVV) του Αλμπιν Κούρτι βγήκε πρώτο, παίρνοντας το 25,79% των ψήφων. Ωστόσο, έχει ελάχιστη διαφορά από το επόμενο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα που είναι η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου» (LDK), η οποία πήρε 25,0%. Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα (DSK) του Κάντρι Βέσελι, του οποίου στην ουσία ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χασίμ Θάτσι, πήρε 21,15%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», του ως πρότινος πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι παίρνοντας 11,63%.
Το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί ενδιαφέρον γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά την προ 20ετίας ΝΑΤΟική επίθεση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που βγήκε πρώτο στο Κοσσυφοπέδιο ένα κόμμα που δεν καθοδηγείται από πρώην διοικητές των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι.
Ο Α. Κούρτι, πάντως, παραδέχθηκε τη μικρή διαφορά από το δεύτερο κόμμα δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του σε κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν αποκλείεται ωστόσο η εικόνα στην 120μελή Βουλή να αλλάξει τα επόμενα 24ωρα καθώς στην καταμέτρηση του αποτελέσματος δεν συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι της διασποράς.
Στις σερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου βγήκε πρώτη η «Σερβική Λίστα», που πέτυχε συντριπτική νίκη παίρνοντας το 98% των ψήφων των Σέρβων ψηφοφόρων. Το κόμμα καταλαμβάνει και τις 10 έδρες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στη σερβική κοινότητα.
Στη Σερβία βρίσκεται από χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, πραγματοποιώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη με πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Ο Βούτσιτς εξήρε το «πολύ καλό επίπεδο» των σχέσεων των δύο χωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του «να βοηθήσει» τις χώρες των Βαλκανίων να λύσουν μακροχρόνια προβλήματα στις σχέσεις τους «μέσω διαλόγου και συνεργασίας». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει «εποικοδομητικό ρόλο» στην προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.