Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν σειρά θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος. Στο ίδιο τηλεφώνημα, οι δύο πλευρές έθιξαν και τις εξελίξεις στη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα). Παρά τη φειδωλή ενημέρωση, είναι σαφές ότι στο προσκήνιο έρχονται όλα τα ανοιχτά μέτωπα για την περιοχή, περιλαμβανομένων και των ανησυχητικών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ προκάλεσε ένα «like» που έκανε η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα σ' ένα μήνυμα στο Twitter, που έγραφε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμάζεται για μία πολιτική σκηνή χωρίς τον Μπαχτσελί. Πρόκειται για τον σημερινό ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), με το οποίο το ΑΚΡ συνεργάζεται και ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε τελικά λόγο για «μια άσχετη καταχώρηση κατά λάθος» και ζήτησε «συγγνώμη για οποιαδήποτε σύγχυση». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε πως το μήνυμα «δείχνει πως κάποιοι που απασχολούνται στην πρεσβεία καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να βλάψουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες» και πως η πρεσβεία «πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει την Τουρκία όχι μέσω ανθρώπων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά μέσω ανθρώπων που μπορούν να κάνουν σωστή ανάλυση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ