Το βράδυ της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χώρο και μίλησε με πρόσφυγες και εργαζόμενους
Eurokinissi |
Κοντέινερς του ΚΥ στις φλόγες |
Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 5 μ.μ. ξέσπασε φωτιά στον ελαιώνα που περιβάλλει τη δομή, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική. Είκοσι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε κοντέινερ εντός της δομής, στη «Ζώνη 4», που με τα έως τώρα δεδομένα δεν αποδίδεται σε εμπρησμό και φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο που χρησιμοποιούνταν από τους διαμένοντες στους οικίσκους ως μαγειρείο.
Σε αυτήν τη Ζώνη διαμένουν σε διώροφους οικίσκους στοιβαγμένοι άνθρωποι. Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με παιδιά να τρέχουν ψάχνοντας τους γονείς τους, ενώ ενήλικες προσπαθούσαν να σώσουν συμπατριώτες τους από τις φλόγες.
Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε από ιδιώτη στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το πτώμα της το έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες, εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, από τα οποία ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Το βράδυ της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Π. Βαλάκο, δημοτικό σύμβουλο στον δήμο Μυτιλήνης, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε το ΚΥΤ και μίλησε με πρόσφυγες και εργαζόμενους.
Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός ξεκίνησαν επεισόδια, καθώς άνθρωποι απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, επιτέθηκαν σε κοντέινερς που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες του ΚΥΤ. Για αρκετή ώρα στον καταυλισμό επικράτησε μεγάλη ένταση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ από τις συγκρούσεις υπήρχαν και πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Κάηκαν οκτώ οικίσκοι και εφτά στρέμματα ελαιώνα. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζόμενους.
Μετά τις 7.30 το βράδυ, άρχισε αποχώρηση από το εσωτερικό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνταν προς τα γύρω χωράφια, προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι μια νεκρή γυναίκα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται. Επίσης, στο σύνολό τους, όλοι οι κάτοικοι των οκτώ συνολικά καμένων οικίσκων είναι καλά στην υγεία τους. Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν άλλα θύματα παραμένουν συγκεχυμένες. Ο αριθμός των ατόμων που έμεναν στο εμπορευματοκιβώτιο αποδείχνει ότι οι ξεριζωμένοι στοιβάζονται στα «σαρδελοκούτια», τη στιγμή που τα κοντέινερ πρέπει να στεγάζουν 6-8 άτομα.
Το ΚΥΤ της Μόριας «φιλοξενεί» πάνω από 12.500 ανθρώπους και βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο από το χωριό της Μόριας με τους 1.000 κατοίκους και εννιά χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, που έχει 35.000 κατοίκους. Ο καταυλισμός στήθηκε πάνω στο στρατόπεδο του 296 Τάγματος, ενεργό μέχρι τα τέλη του 2010. Δεδομένων των προσφυγικών ροών και πριν από το 2015, το ανενεργό στρατόπεδο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει ένα κέντρο φιλοξενίας ξεριζωμένων. Με υποδομές στέγης για 3.000 ανθρώπους και υγιεινής περίπου για 5.000, ο καταυλισμός σήμερα επεκτείνεται εκτός του κέντρου σε ελαιοκτήματα έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων.
Ο καταυλισμός έξω από το ΚΥΤ φιλοξενεί πάνω από 8.000 ανθρώπους σε καλοκαιρινές σκηνές, παράγκες με τέντες ηλεκτροδοτούμενες από δίκτυο καλωδίων. Οι παράγκες φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους όπου γυναίκες μαγειρεύουν, παιδιά παίζουν ανάμεσα στα μονοπάτια του με αυτοσχέδια παιχνίδια και άνδρες προετοιμάζουν τις παράγκες τους για τον χειμώνα...
Διεκδικώντας να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους και ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα επεισόδια, περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους πραγματοποίησαν χτες καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια. Στα χέρια τους κρατούσαν κομμάτια από χαρτόκουτα, πάνω στα οποία έγραφαν «Scorched hearts» («καμένες καρδιές»).
Σκοπός τους ήταν να διαδηλώσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.