Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Δύσκολες ώρες για χιλιάδες ανθρώπους στους καταυλισμούς

«Πολιορκημένες» από χιόνια και παγετό οι σκηνές στη Μόρια

Eurokinissi

«Πολιορκημένες» από χιόνια και παγετό οι σκηνές στη Μόρια
Σκεπασμένες από τα χιόνια ήταν το περασμένο Σάββατο οι σκηνές των προσφύγων στους καταυλισμούς που υπάρχουν στα νησιά. Οι πρόσφυγες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση και κάτω από άθλιες συνθήκες. Παρά το αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας, δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δύσκολες ώρες περάσανε και χτες, για τρίτη μέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας. Τα χιόνια μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονταν σε δύο μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις οποίες λειτουργεί σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι ζούσαν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο, με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Σε υπαίθριες φωτιές έκαιγαν ό,τι μπορούσε να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω κτήματα, ενώ προσπαθούσαν να μαγειρέψουν στις φωτιές κάτι πέρα από το προσφερόμενο συσσίτιο. Ηδη, άρχισαν να επισκέπτονται τους γιατρούς άνθρωποι με πόνους στους μύες και στα κόκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Το περασμένο Σάββατο, με τη σφοδρή χιονόπτωση, στη Μόρια της Λέσβου οι σκηνές 2.500 ανθρώπων «βούλιαξαν» κυριολεκτικά. «Σωτήριες» αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό, που με τις πρόχειρες ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο. Κάποιοι πήγαν προς τη Μυτιλήνη, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, για να βρουν μέρος να ζεσταθούν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των προσφύγων και των μεταναστών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Οσον αφορά την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους έλαβε την υπόσχεση ότι στη Λέσβο περίπου 500 από αυτούς θα μεταφερθούν άμεσα σε ξενοδοχεία και οικήματα, αριθμός βέβαια που είναι ελάχιστος σε σχέση με τους περίπου 2.500 χιλιάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σκηνές μόνο στη Λέσβο. Ανάλογα μέτρα είπε ότι θα ληφθούν και στα άλλα νησιά.

Στο μεταξύ, στην ηπειρωτική χώρα αναμενόταν να μεταφερθούν άτομα τις επόμενες μέρες από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος είναι να απελευθερωθούν χώροι σε μεγάλες σκηνές, ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα διαβιούν στις καλοκαιρινές σκηνές. Αξίζει να αναφερθεί ότι προχτές στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ' έξω. Το τελευταίο διέψευσε χτες με δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Προχτές, στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο, εγκαταστάθηκαν ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούν να ζεσταθούν. Μέσα δε στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την καλύτερη προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ιδιες συνθήκες και στη Χίο και στη Σάμο

Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ, μεγάλος αριθμός «φιλοξενούμενων» προσπαθούσε να μπει σε καφενεία και άλλους χώρους για να ζεσταθούν. Παράλληλα, πολλά παιδιά μαζεύονταν μεταξύ τους σαν κοπάδια για να ζεσταθούν. Στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη του κάστρου, ο δυνατός αέρας περνούσε ανάμεσά τους «τσακίζοντας» τα κόκαλα των ανθρώπων. Τα παιδιά τουρτούριζαν μέσα στις κουβέρτες, ενώ όποιος πλησίαζε την πόρτα της σκηνής του άκουγε το δυνατό βουητό του ανέμου.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ έγινε χτες, επειδή η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτεί την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας τους. Τα δωρεάν δρομολόγια είχαν ξεκινήσει έπειτα από τις φθορές που υπέστησαν στα λάστιχα των αυτοκινήτων τους πριν τέσσερις περίπου μήνες. Τότε, αποφασίστηκε η μετακίνηση των εργαζομένων με λεωφορείο που θα ενοικίαζε η Υπατη Αρμοστεία, με τους ίδιους να συμμετέχουν με ένα καθαρά συμβολικό ποσό. Ομως, χωρίς καμία προειδοποίηση, χτες το πρωί, ανακοινώθηκε ότι τα δωρεάν δρομολόγια σταματούν κι έτσι δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς μεταφορικό μέσο.

Στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παρέμειναν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία και το κρύο απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Οπως επισημαίνει, στις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot προστέθηκε και η κακοκαιρία. «Σε καμία περίπτωση οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε σκηνές και χωρίς θέρμανση. Οι κουβέρτες, τα μπουφάν και οι υπνόσακοι δεν είναι το κατάλληλο μέσο αντιμετώπισης του χιονιά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Και σχολιάζει πως παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γ. Μουζάλας, στη Σάμο και μικρές σκηνές υπάρχουν και έλλειψη θέρμανσης. Διεκδικεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας, με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες (παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, γυναίκες κ.λπ.).

Τέλος, η Κομισιόν, νίπτοντας τας χείρας της για τους χιλιάδες παγωμένους και εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, χαρακτήρισε χτες ανεπαρκή την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο(2017-11-21 00:00:00.0)
Παγιδευμένοι σε πολικές συνθήκες(2017-01-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου(2017-01-12 00:00:00.0)
Τραγική η εικόνα και στο Ελληνικό(2017-01-11 00:00:00.0)
Εγκατέλειψαν το Κέντρο Φιλοξενίας ψάχνοντας μέρος για να ζεσταθούν(2017-01-03 00:00:00.0)
Σε άμεσο κίνδυνο από το χιονιά οι ζωές των προσφύγων(2016-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ