Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
Τραγικός απολογισμός με νεκρούς και αποκλεισμένους χωρίς θέρμανση

Την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού εκφράζει η κυβέρνηση. Από χτες το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Στην Κύμη «θάφτηκαν» στο χιόνι
Στην Κύμη «θάφτηκαν» στο χιόνι
«

Ικανοποιητική» κρίθηκε από την κυβέρνηση η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής, τη στιγμή που στο μέχρι τώρα απολογισμό περιλαμβάνονται δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε σειρά περιοχών, που παραμένουν αποκλεισμένες, χωρίς θέρμανση και επικοινωνία. Κι αυτό ενώ από χτες το απόγευμα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μάλιστα, χτες το βράδυ πυκνό χιόνι έπεφτε στην Αττική, χιόνιζε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, θεωρήθηκε ότι «σε γενικές γραμμές η κρατική μηχανή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις». Ζητήθηκε εκ των υστέρων να δοθεί έμφαση στους πρόσφυγες, τους αστέγους και το εθνικό και κεντρικό οδικό δίκτυο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή του Στρατού, εφόσον χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο χιονιάς που σημειώθηκαν στη χώρα, στοίχισαν τη ζωή σε δύο ηλικιωμένους, στη Ναύπακτο και στην Κομοτηνή. Το Σάββατο, ένας 77χρονος που είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, εντοπίστηκε μεν ζωντανός, ωστόσο κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου και μεταφέρθηκε με υποθερμία. Νεκρή διακομίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο της Κομοτηνής 78χρονη από αναθυμιάσεις, καθώς αποκοιμήθηκε με αναμμένο το μαγκάλι που είχε ανάψει προκειμένου να ζεσταθεί. Γενικά στη Βόρεια Ελλάδα επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να πέφτει στη Φλώρινα μέχρι και -18 βαθμούς Κελσίου. Κλειστή παρέμενε στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Χιονισμένη η Εθνική οδός Τρίπολης - Κορίνθου

Eurokinissi

Χιονισμένη η Εθνική οδός Τρίπολης - Κορίνθου
Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και συγκεκριμένα στο 175ο χιλιόμετρο, όπου έκλεισε λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν μεταξύ Αιγίου και Ακράτας, τόσο στην Παλιά όσο και στη Νέα Εθνική οδό. Εκατοντάδες οδηγοί παρέμεναν το απόγευμα του Σαββάτου εγκλωβισμένοι στη Νέα Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου ανάμεσα σε Ακράτα και Διακοπτό, καθώς το χιόνι δεν επέτρεπε τη διέλευση των οχημάτων. Σχετικά με τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, η κυβέρνηση τα απέδωσε κυρίως στη δυσκολία προσέγγισης των μηχανημάτων διάνοιξης, εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Από χτες στις πέντε το απόγευμα, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου - Πατρών, στα όρια του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγορεύεται η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 205,300 έως τη χιλιομετρική θέση 159,630. Στην Παλαιά Εθνική οδό θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60 έως το ύψος του κόμβου Ακταίου στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύσει έως σήμερα, Τρίτη, στις 8 το πρωί.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια. Το χιόνι φτάνει τα δύο μέτρα, πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από το Σάββατο, ενώ σε ορισμένα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται με το χιόνι στο τμήμα Μετόχι - Κύμη, στους ορεινούς όγκους Κύμης και Κονιστρών, καθώς και σε τμήμα της οδού Αυλωνάρι - Οκτωνιά. Χωρίς ρεύμα παραμένουν οι κάτοικοι σε Στόμιο και Πλατάνα, καθώς και στα γύρω χωριά, ενώ στο χωριό Οξύλιθος υπάρχει διακοπή υδροδότησης. Λόγω του χιονιού κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους στάβλους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης τα νησιά Σκόπελος και Αλόννησος. Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο παρέμενε χτες το μεγαλύτερο μέρος της Αλοννήσου και συγκεκριμένα οι περιοχές Βότση, Ρουσούμ Γιαλός, Στενή Βάλλα και η Παλιά Αλόννησος, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα δύο μέτρα. Χτες ηλεκτροδοτήθηκε τμήμα της πρωτεύουσας, Πατητήρι, ωστόσο οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήταν συνεχείς. Επίσης επαναλειτούργησαν οι τηλεφωνικές συνδέσεις και ανεφοδιάστηκε το νησί, με την προσέγγιση του οχηματαγωγού «Πρωτεύς». Στη Σκόπελο το χιόνι ξεπερνούσε επίσης το ένα μέτρο, ενώ αναμενόταν πλοίο από το Βόλο που θα μετέφερε ειδικό εκχιονιστικό μηχάνημα.

Κατά τ' άλλα, κλειστό παρέμενε στα περισσότερα σημεία του το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο των Χανίων. Ιδιαίτερα προσοχή συνίστατο στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της Λέσβου, όπου σημειώθηκε παγετός εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μικροατυχήματα που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις Οινούσσες από την έντονη χιονόπτωση, με το νησί να παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία.

Και σήμερα Τρίτη, κλειστά θα παραμείνουν, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ευρυτανίας, του Αιγαίου και της Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ