Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από το κακό στο χειρότερο για το λαό η διαχείριση των απορριμμάτων

Ενώ «τρέχει» ήδη ο διαγωνισμός για τη νέα χωματερή, η περιφερειακή αρχή Αττικής (ΝΔ) αρνείται επανειλημμένα να φέρει προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθεί ο λαός της Αττικής και να τοποθετηθεί κάθε παράταξη γύρω από τις εξελίξεις.

Μάλιστα, σε πρόσφατη «ημερίδα» που διοργάνωσε ο περιφερειάρχης με τους 66 δήμους της Αττικής, περιέγραψε τις αντιδραστικές προθέσεις του, που περιλαμβάνουν ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων και διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή. Προανήγγειλε δε την «ενεργειακή αξιοποίηση» των αποβλήτων, κάτι που σημαίνει καύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανίες, δηλαδή νέα επιβάρυνση της υγείας της εργατικής τάξης και του περιβάλλοντος.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική: Από το κακό στο χειρότερο για το λαό», με αφορμή τις παραπάνω προθέσεις της περιφερειακής αρχής, αναφέρει:

«Μετά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την "υπόσχεσή" του στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα επεκτείνει τις χρυσοφόρες γι' αυτούς "μπίζνες" των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της χώρας, σειρά πήρε ο εκλεκτός του στην Περιφέρεια Αττικής Γ. Πατούλης. Σε σύσκεψη της περιφερειακής αρχής με τους δημάρχους της Αττικής με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε πίστη στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εναρμονίζονται με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αποκάλυψε ξεδιάντροπα ότι η κυβέρνηση ΝΔ και η περιφερειακή αρχή που στηρίζει παίρνουν τη σκυτάλη των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης Δούρου, για τη διαιώνιση της καρκινογόνας εστίας που λέγεται χωματερή Φυλής.

Παραπέμποντας τη λύση του προβλήματος στο αβέβαιο μέλλον, ο νέος περιφερειάρχης δήλωσε προκλητικά ότι "θα κρατήσουμε ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια". Επιβεβαίωσε έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το έγκλημα της νέας χωματερής στη Φυλή έχει φαρδιές - πλατιές τις υπογραφές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Προανήγγειλε παράλληλα την ενεργειακή καύση των αποβλήτων όχι μόνο ως επεξεργασμένα σύμμεικτα σκουπίδια (RDF) για τις τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονοπωλιακούς ομίλους, που κυρίως δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς, διαχείριση των αποβλήτων και Ενέργεια. "Μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια" για το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που θα υποθηκεύονται η υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον.

Η σχετική αναφορά δεν επιτρέπει παρερμηνείες, μιλάει ανοιχτά για "μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση". Διατύπωση που παραπέμπει ευθέως στις περιβόητες φαραωνικές μονάδες βιοξήρανσης της διοίκησης Σγουρού, που είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Αφησε ανοιχτή την πόρτα για απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας (εμπορικά κέντρα, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεστιάτορες, συγκροτήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και υπηρεσιών επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.), καθώς προβλέπει την από μέρους τους χωριστή συλλογή των αποβλήτων τους (ανακυκλώσιμα απόβλητα στο κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος τους) έξω από το δημοτικό σύστημα αποκομιδής.

Σαν να μην έφταναν οι αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χωροθέτηση των "Πράσινων Σημείων", επιδιώκεται η παραπέρα χαλάρωση των όποιων χωροταξικών δεσμεύσεων απόμειναν "σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση".

Δεν παρέλειψε ο κ. Πατούλης να πλέξει το εγκώμιο της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων με την ευθύνη "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", ένα ακόμη πλοκάμι ιδιωτικοποίησης, και πέταξε το μπαλάκι στα τοπικά σχέδια διαχείρισης (ΤΣΔΑ) των δήμων, που αν και αποσπασματικά, είναι ανέφικτα στην πράξη, ενώ η χρηματοδότησή τους με κεντρικούς δημόσιους πόρους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι για τα αστικά κόμματα και για τους εκπροσώπους τους στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση κριτήριο είναι η ανάγκη του κεφαλαίου να εξασφαλίσει κέρδη και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Στην επιδίωξή τους αυτή δεν διστάζουν να υποσκάπτουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ