Ακύρωση της τελευταίας για το 2019 δημοπρασίας ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωνε την επίσπευση λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2020 - αλλά και την υλοποίηση «πρόσθετης δέσμης μέτρων» για τη στήριξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.
Οι δημοπρασίες ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ», που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ως «εναλλακτικό» σχέδιο για την «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού έναντι του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, ωφέλησαν στο έπακρο τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι προμηθεύονταν ρεύμα που αγόραζαν κάτω του κόστους και το εξήγαγαν στις διασυνδεδεμένες αγορές της ΕΕ αποκομίζοντας πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους. Εννοείται ότι και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα αφήσει τους «εναλλακτικούς» προμηθευτές... παραπονεμένους, αφού, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας «πρόσθετης δέσμης μέτρων με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εν τέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή».
Το μόνο σίγουρο είναι, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία, πως είτε με το ένα είτε με το άλλο σχέδιο η ενίσχυση της «απελευθέρωσης» μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους θα ωφελήσει, ενώ ο λαός βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ενεργειακή φτώχεια.
Με την ίδια ΠΝΠ δίνεται ακόμη παράταση της προθεσμίας λειτουργίας σε σταθμούς ΑΠΕ που μέχρι σήμερα δεν είχαν λειτουργήσει για λόγους, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, «γραφειοκρατικών καθυστερήσεων», ενώ σχετικά με τη χρεοκοπία της «Thomas Cook» προβλέπονται μέτρα για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής και η αναστολή, υπό προϋποθέσεις, της καταβολής ΦΠΑ μέχρι 31/03/2020.
Τέλος, δίνεται παράταση στο καθεστώς αναστολής έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό για έναν επιπλέον χρόνο, αφού η ισχύουσα παράταση έληγε στις 3 Οκτώβρη. Πρόκειται για τμήματα του Υμηττού που συνορεύουν με τα διοικητικά όρια επτά δήμων (Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας), οι οποίοι είχαν στραφεί δικαστικά ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα του 2011, που δημιουργούσε ένα στοιχειώδες προστατευτικό καθεστώς στον Υμηττό.
Κατά το διάστημα ισχύος του καθεστώτος αναστολής αναμένεται να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τους όρους προστασίας του Υμηττού και θα βασίζεται στη σχετική στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί από πέρσι. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου προστασίας ώστε να αποσταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο και να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ.