Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»
Εργαλείο ενίσχυσης των «πράσινων» αρπακτικών

Η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με επιπλέον «ζεστό» χρήμα, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», όπως επιβεβαιώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ΔΕΚΟ, τα μέλη της οποίας την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη για τον διορισμό του Ευ. Σταθόπουλου στη θέση του προέδρου του Ταμείου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη.

Το «Πράσινο Ταμείο» ως ΝΠΔΔ δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένη Οδηγία της ΕΕ και «τροφοδοτείται» από τα χαράτσια που επιβάλλονται στους λογαριασμούς των αγροτών και από μέρος της φορολογίας συνολικά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ώστε σήμερα να υπάρχει ένας «κουμπαράς» περίπου 3,5 δισ. ευρώ, «προς αξιοποίηση» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλωστε, οι αναφορές τόσο του προτεινόμενου όσο και του υπουργού, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου, έφεραν ατόφιο το αποτύπωμα των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι και τα στοιχεία που ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην «αντιλαϊκή πηγή», όπως σημείωσε, των εσόδων του Ταμείου, προσθέτοντας ότι από τα επίσημα στοιχεία που είχε διανείμει στην Επιτροπή το υπουργείο, φαίνεται ότι στην περίοδο 2015 έως τον Ιούλη του 2019, τα ταμειακά διαθέσιμα του ταμείου είναι 3,5 δισ., ωστόσο από αυτά διατέθηκαν τα τριάμισι αυτά χρόνια μόλις 151 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 2,5%.

Για παράδειγμα, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δόθηκαν μόλις 2 εκατ. ευρώ, για τα δάση δόθηκαν μόνο 15 εκατ., δηλαδή το 10%, ενώ π.χ. «το πρώτο εξάμηνο του 2019, που έχει μια πολύ μεγάλη σημασία αυτό, γιατί εάν δεν προστατεύσεις το δάσος πριν την αντιπυρική περίοδο δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις πυρκαγιές, διατέθηκαν για την προστασία των δασών και την "αναβάθμιση" 817.000 ευρώ». «Κοροϊδευόμαστε τώρα; Εδώ, με αυτά τα χρήματα ούτε καν τις βενζίνες δεν μπορείς να καλύψεις, για να γυρίζεις και να ελέγχεις τι γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Από την άλλη, τα 29 ΝΠΙΔ με την επωνυμία Φορείς Διαχείρισης και Προστασίας του Περιβάλλοντος, που έχουν συσταθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενίσχυσε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και στις οποίες συμμετέχουν και ΜΚΟ «περίεργου προσανατολισμού», όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δόθηκαν 29 εκατ. μόνο για μισθοδοσία, αν και δεν διαθέτουν προσωπικό και μέσα, ενώ δεν αναφέρεται τίποτα για τη δράση τους και ποια ήταν αυτή.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στον Ν. Καραθανασόπουλο, επιβεβαίωσε ότι το «Πράσινο Ταμείο» ουσιαστικά είναι ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είπε συγκεκριμένα ότι «από το 2012 και μετά, σε συμφωνία με τους δανειστές που υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα και που επιβάλλεται, δυστυχώς, λόγω και του στόχου υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας, το 97,5% των εισπράξεων, των πόρων του "Πράσινου Ταμείου" πηγαίνει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι θέμα συνολικά της πορείας της οικονομίας της χώρας και των δεσμεύσεων», ενώ υπενθύμισε προς όλους ότι «για να είμαστε σύμφωνοι, το "Πράσινο Ταμείο" δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης με βάση τον νόμο 3889/2010. Σκοπός του, δηλαδή, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ