Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής

Μια δέσμη μέτρων που παραπέμπει σε κλιμάκωση της καταστολής σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, αλλά και εντός της χώρας, με τη διαιώνιση του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, αποφασίστηκαν χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, με σχέδιο νόμου αυστηροποιείται το πλαίσιο αίτησης και χορήγησης ασύλου. Επιπλέον, ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων, με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, ενώ θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για το «μάντρωμα» όσων ξεριζωμένων κρίνονται ανεπιθύμητοι και την απέλασή τους. Στόχος όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών του ασύλου εντός τριμήνου.

Μία από τις βασικές κυβερνητικές ρυθμίσεις θα είναι να συμμορφώνονται οι αιτούντες άσυλο προς τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς κινδυνεύουν με το παραμικρό στραβοπάτημα να αποπεμφθούν από το σύστημα ασύλου.

Επίσης, αποφασίζεται η ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν «προσφυγικό προφίλ». Πρόκειται για έναν καθαρά στατιστικό όρο, ο οποίος εισάγεται στη διαδικασία ασύλου από την κυβέρνηση, ανατρέποντας τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Ο όρος αυτός είναι κάτι διαφορετικό από την προσφυγική ιδιότητα και δεν ορίζει αν δικαιούται κανείς άσυλο ή όχι. «Προσφυγικό προφίλ» θεωρείται ότι έχουν όσοι κατάγονται από χώρες των οποίων οι πολίτες αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες σε ποσοστό 75% και πάνω. Με την κατάρτιση δε της λίστας ασφαλούς χώρας, θα απελαύνονται άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η χώρα μας θα τα «βαφτίζουν» ασφαλή. Οπως για παράδειγμα η Τουρκία, η οποία θεωρήθηκε ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες (για να εφαρμοστεί και η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας).

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τις ειδικότερες ρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν σε διαδικασία vertigo το άσυλο, όπως για παράδειγμα: Η κατάργηση της έφεσης στο διοικητικό εφετείο κατά απορριπτικής απόφασης για χορήγηση ασύλου και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Η διατήρηση των επιτροπών προσφυγών ως δεύτερου βαθμού κρίσης, με την απομάκρυνση του εκπροσώπου του ΟΗΕ και την προσθήκη και τρίτου δικαστή στις τριμελείς επιτροπές. Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση «εκθειάζει» τη μονομελή τους σύνθεση, γιατί αυτές οι επιτροπές εκδίδουν αποφάσεις με ...ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εξάλλου, ο ξεριζωμένος πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά «προς τας υποδείξεις», αλλιώς κινδυνεύει. Αν κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις μεταφοράς του σε άλλη δομή, θα παραπέμπεται σε διαδικασία επιστροφής. Μετά την καταγραφή, αν δεν συμμορφώνεται με την απόφαση μεταφοράς (υπάρχουν αιτούντες άσυλο που μετακινούνται από μόνοι τους σε άλλη δομή επειδή έχουν συγγενείς σε αυτήν), αυτό θα έχει ως συνέπεια η αίτηση ασύλου να εξετάζεται τρεις μέρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ακόμα, αλλάζει το καθεστώς κράτησης για να επιτηρούνται καλύτερα οι ξεριζωμένοι, προβλέπεται η μείωση της διάρκειας του δελτίου αιτούντος άσυλο σε εννέα μήνες, προκειμένου να έρχονται πιο τακτικά σε «επαφή» με τις Αρχές και να γίνεται πιο ευχερής ο εντοπισμός τους. Για πρώτη φορά συνδέεται η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ