Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο

Ο πολύχρονος εγκλωβισμός χιλιάδων ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου (πρόκειται για 15.390 ανθρώπους), λόγω της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και της κυβερνητικής πολιτικής, προκαλεί συχνές αναταραχές. Επεισόδια σημειώθηκαν χτες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, κυρίως στο χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Προχτές, μετά τις 11 το βράδυ, μετά το συσσίτιο, ομάδα 100 ατόμων άρχισε να διαμαρτύρεται για τις συνθήκες διαβίωσης και τον εγκλωβισμό. Είχε προηγηθεί νεροποντή που έπληξε τον καταυλισμό, στον οποίο αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές. Στο ΚΥΤ «φιλοξενούνται» 6.489 άνθρωποι, ενώ το Κέντρο χωρά 2.330. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και σε χώρο όπου στεγάζεται μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά και σε οικίσκους διαμονής. Υπήρξε παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, παρουσία εισαγγελέα, και έγιναν οκτώ προσαγωγές.

Επεισόδιο σημειώθηκε και στο χωριό Χαλκειός της Χίου, που γειτνιάζει με τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της ΒΙΑΛ, μεταξύ ομάδας προσφύγων και μεταναστών και δύο κατοίκων του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ είναι απαράδεκτες, αφού σε χώρο για 894 άτομα, ζουν 2.274. Οι 1.000 από αυτούς μένουν σε μεγάλες σκηνές. Παράλληλα, αρκετοί «στεγάζονται» σε ιδιοκατασκευές. Δηλαδή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν τοποθετήσει κουτιά στο πάτωμα των μικρών σκιάχτρων των κοντέινερ, κλείνοντάς τα γύρω - γύρω με κουβέρτες. Οταν βρέχει, μαζεύονται μέσα στο στεγασμένο χώρο της ΒΙΑΛ, που είναι εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε επεισόδιο όταν οι δύο κάτοικοι (73χρονος πατέρας και 45χρονος γιος) προσπάθησαν να εμποδίσουν πρόσφυγες να πάρουν διάφορα είδη για να τραφούν από το θερμοκήπιό τους, που απέχει περί τα 250 μέτρα από το καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Στις φωνές έτρεξαν και άλλοι πρόσφυγες, συνολικά 15 άτομα, κοντά στην αγροτική καλλιέργεια, όπου σημειώθηκε το συμβάν. Ο 45χρονος πυροβόλησε στον αέρα με καραμπίνα για εκφοβισμό. Συνολικά, συνελήφθησαν πέντε Σύροι κι ένας Παλαιστίνιος, όπως και ο 45χρονος για τον πυροβολισμό. Κατασχέθηκαν επίσης πέντε πλαστικές σακούλες με διάφορα λαχανικά, καθώς επίσης και μια κυνηγετική καραμπίνα και φυσίγγια. Ο 73χρονος μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο του νησιού, γιατί ήταν χτυπημένος στο κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ