Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Οταν ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πραγματική αλλαγή της κοινωνίας

Στις μαζικές εκδηλώσεις μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Για άλλη μια χρονιά, η Κοίτη του Πηνειού στη Λάρισα, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτέμβρη, γέμισε με κόσμο κάθε ηλικίας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το «παρών» στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της Νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ με θέμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1919. Δεκάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση, όπου μέσα από την παρουσίαση της ιστορικής πορείας της ΚΔ συζήτησαν για το τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, ο αρνητικός συσχετισμός.

Και τις δύο μέρες ξεχώρισε η συμμετοχή στο «γυναικείο στέκι», όπου έγιναν συζητήσεις για την Προσχολική Αγωγή και τα δικαιώματα των γυναικών. Στο χώρο λειτούργησε Escape room, με μαθητές να δίνουν ...μάχη με τους γρίφους των δωματίων του μέχρι αργά το βράδυ και παιδότοπος με πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση στην Κεντρική Σκηνή με θέμα «Ατομική ελευθερία, μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της τοξικοεξάρτησης», με ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το Κόμμα μας και η ΚΝΕ είναι το μοναδικό πολιτικό Κόμμα και η μοναδική πολιτική Οργάνωση νεολαίας που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο έχουν μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με την παράσταση του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη με τους «Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ» και λαϊκό γλέντι με τους «Latreis». Σε ξεχωριστό χώρο έγινε συναυλία από τους «Ξένους Τουρίστες» και party με τον dj Baghdad.


Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη συναυλία των «Πυξ Λαξ». Νωρίτερα, παρουσιάστηκε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ. Στο χώρο δραστηριοτήτων έγινε επίδειξη για το Παγκράτιο.

«Είναι στο χέρι μας»

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Αμπατιέλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στη Λάρισα, που πρωτοπορεί στον ιατρικό τουρισμό, 1 στους 2 κατοίκους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά ούτε σε μια βδομάδα διακοπών και ταυτόχρονα "χτυπάει ξύλο" μην τυχόν και χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο! Ενώ οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική στις μεγάλες μονάδες βγάζουν όλη τη "λάντζα".

Στη Λάρισα, με τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες στον κλάδο του γάλακτος και των τροφίμων, οι εργαζόμενοι σε αρκετές επιχειρήσεις μετρούν νέες περικοπές μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας, ζούνε στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία.

Στη Λάρισα, που χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου, οι μικροί αγρότες ξεκληρίζονται, πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ η λαϊκή οικογένεια τα πληρώνει ακριβά!».

Απευθυνόμενος στη νεολαία που συμμετείχε μαζικά στο Φεστιβάλ, σημείωσε:

«Πρέπει να ξέρετε ότι μας θεωρούν εύκολο στόχο. Ποντάρουν στη χαμηλή μας πολιτική και κοινωνική πείρα, ότι ένα κομμάτι στηρίζεται από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα.

Ποντάρουν στο ότι δεν έχουμε πείρα από αγώνες και κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών, ζούμε σε μεγάλη χρονική απόσταση από ηρωικές περιόδους του λαού, που διαπαιδαγώγησαν γενιές και γενιές νέων.

Ποντάρουν στο ότι δεν γνωρίσαμε τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, την προσφορά του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε συνθήκες ήττας, αντεπανάστασης.

Ο,τι έχει ακούσει αυτή η γενιά για τον σοσιαλισμό στον 20ό αιώνα είναι αποκλειστικά από τη σκοπιά των νικητών. Διαστρέβλωση, δαιμονοποίηση, συκοφαντία, τα πάντα επιστρατεύονται να συσκοτίσουν το εξής: Οτι παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τα προβλήματα, ο εργαζόμενος άνθρωπος προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να κυβερνήσει ο ίδιος τη ζωή του, να έχει ο ίδιος την εξουσία, να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την τάξη των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών. Γι' αυτό αντιμετωπίστηκε η ανεργία, γι' αυτό η Παιδεία, ο πολιτισμός έφτασαν στα ανώτατα όρια που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Ποντάρουν όμως ειδικά στο ότι είμαστε μακριά από τη συλλογική πάλη, τον ταξικό οργανωμένο αγώνα.

Το σύστημα διδάσκει στους νέους από την πιο μικρή ηλικία το πιο απάνθρωπο και χυδαίο μάθημα, αυτό της υποταγής στα αφεντικά, της συμφιλίωσης με την εκμετάλλευση, την ανθρωποφαγία του διπλανού, του συναδέλφου, του συμμαθητή, που πρέπει να χάσει αυτός για να κερδίσω εγώ...

Και τελικά, αυτό που γίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι να χάνουν όλοι και να κερδίζει μόνο το κεφάλαιο και το σύστημα.

Είναι στο χέρι μας να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος!

Οτι το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει μία γενιά που ζει με χειρότερους όρους από τη γενιά των γονιών της θα γίνει σπίθα που θα οδηγήσει σε νέους, μαχητικούς αγώνες.

Οτι τα μέτρα που παίρνουν, κυρίως ιδεολογικά, για να μην εκφραστεί σε αποφασιστική συμμετοχή της νεολαίας στον αγώνα θα αποτύχουν παταγωδώς.

Οτι το "δεν υπάρχει εναλλακτική - κάτσε στα αυγά σου" θα το σαρώσει το σύνθημα "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ