Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
«Οσα συμβαίνουν εδώ είναι αναντικατάστατα!»

Με υποδειγματική οργάνωση, τήρηση των μέτρων προστασίας, αποφασιστικότητα και ελπίδα, το Φεστιβάλ ξεδίπλωσε και την Παρασκευή το πρόγραμμά του

Κάτω από όλες τις συνθήκες, η υποδειγματική οργάνωση, το πείσμα και η αποφασιστικότητα εξασφαλίζουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να είναι «ανάσα» ελπίδας και θάρρους για τους αγώνες της νεολαίας. Ετσι και την Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, σε πείσμα των «προγνώσεων», το Φεστιβάλ ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του και βροντοφώναξε τα συνθήματά του.

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου δέχτηκε και την Παρασκευή τους επισκέπτες του, για να ανταλλάξουν πείρα και προβληματισμούς, να ανταμώσουν με φίλους και συντρόφους, να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά, αλλά και να βροντοφωνάξουν τα συνθήματά τους για τα κοινά όνειρα και τους αγώνες τους.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, με την ομιλία του τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ έδωσε το στίγμα της σύγχρονης πάλης σε αυτές τις εξελίξεις και τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας, που δένονται και επιβεβαιώνουν το επίκαιρο σύνθημα του Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή»!

Ιδιαίτερη σημασία είχε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ η αναφορά στην επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με σχετικό κομμάτι στην ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, αλλά και με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ που μοιραζόταν στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, δίνοντας το στίγμα των πρωτοβουλιών της ΚΝΕ που ήδη παίρνονται και θα συνεχιστούν μπροστά και στο αποτέλεσμα της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.


Για άλλη μια φορά, η διεθνής διάσταση και σημασία του Φεστιβάλ αναδείχθηκε με την προβολή από τις οθόνες στο χώρο του γηπέδου χαιρετιστήριων μηνυμάτων από ξένες Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας.

Με τα λόγια των επισκεπτών

Ο Θωμάς 20 ετών από την Παλλήνη, φοιτητής στα Τουριστικά Επαγγέλματα στο Ηράκλειο Κρήτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα πιο περιορισμένος φέτος ο χώρος, όμως και μόνο που βλέπω τόσους άλλους νέους γύρω μου, σε αυτόν τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο να είναι συγκεντρωμένοι με τον ίδιο σκοπό, να διασκεδάζουν με ασφάλεια, είναι για μένα μοναδικό σε αυτές τις συνθήκες. Αυτή είναι η ΚΝΕ, ήξερα ότι δεν θα έκανε πίσω. Στηρίζει τους νέους σε όλες τις συνθήκες, σε διαπαιδαγωγεί να διεκδικείς, να έχεις απαιτήσεις. Εξάλλου, αυτό το ζω και στο πανεπιστήμιο. Δεν έχω ακόμα οργανωθεί στην ΚΝΕ, το σκέφτομαι, όμως συμμετέχω σε κάθε κάλεσμα».

Δίπλα του κάθεται ο φίλος του Γιώργος από την Παιανία, που σπουδάζει Πολιτιστική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης. «Ποιος άλλος θα μπορούσε, θα είχε τα κότσια να κάνει Φεστιβάλ με τέτοια οργάνωση και ασφάλεια εκτός από την ΚΝΕ; Είναι όλα τόσο προσεγμένα. Η ΚΝΕ πιάνει την ανάγκη της νεολαίας για επικοινωνία. Είναι αναντικατάστατα όσα συμβαίνουν εδώ. Συζητάς, παίρνεις πληροφορίες που δεν πρόκειται να τα μάθεις από πουθενά αλλού ή σου τα κρύβουν κιόλας. Σου δίνει δύναμη για να συνεχίσεις. Είναι στήριγμα της νεολαίας η ΚΝΕ, βοηθάει να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, να έχεις κριτήριο. Θα το πω, ήμουν ένα βήμα πριν να οργανωθώ, τώρα πήρα την απόφαση να το κάνω».


Η Εύη είναι 38 ετών άνεργη. Μέχρι πριν από τρεις μήνες και επί δύο χρόνια ήταν εργαζόμενη σε εταιρεία που νοίκιαζε εργαζόμενους σε τράπεζες για να διεκπεραιώνουν συμπληρώσεις εγγράφων κ.ά. «Είμαι στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και αυτό για 6 μήνες. Στα δύο χρόνια που δούλευα στην εταιρεία, τον έναν ήμουν ανασφάλιστη. Δεν ξέρω πώς, πότε και πού θα ξαναβρώ δουλειά. Το φετινό Φεστιβάλ σίγουρα δεν είναι όπως τα προηγούμενα, όμως το μήνυμα που εκπέμπει, ότι μπορούμε να "ανασάνουμε", "τα λέει όλα" και ήδη εδώ μέσα μπορείς να ανασάνεις με ασφάλεια μεν αλλά ελεύθερος».

Η 29χρονη Αγγελική, εργαζόμενη συμβασιούχος στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στην Περιφέρεια, θα συμπληρώσει: «Με τα 400 και 500 ευρώ δεν μας επιτρέπουν όχι να ονειρευόμαστε, ούτε να ζήσουμε. Ομως, η ΚΝΕ σού δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις. Μπορεί πολλοί να θεωρούν επίτευγμα ότι κατάφερε η ΚΝΕ να κάνει φέτος το Φεστιβάλ, όμως εγώ το περίμενα γιατί ξέρω ποια είναι η ΚΝΕ. Ασυμβίβαστη, ανυπότακτη, με τη δύναμη που της δίνουν οι χιλιάδες νέοι μέσα και έξω από αυτήν, με αυτή τη μοναδική οργάνωση που έχει, το ήξερα ότι θα τα κατάφερνε, γιατί έπρεπε σε αυτές τις άσχημες συνθήκες να εκπέμψει το μήνυμα του αγώνα και της αισιοδοξίας στους νέους».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ