Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΠΑΤΡΑ
Μπλέκουν το λαό στα επικίνδυνα παζάρια ανταγωνιστικών συμφερόντων

Μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Νότιο Πάρκο πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα, που ξεχώρισε για τη μαζικότητά του. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτέλεσε η πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην Κεντρική Εκθεση, που ήταν αφιερωμένη στο σοσιαλισμό, περιηγήθηκαν στα περίπτερα, παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διασκέδασαν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που πλαισίωσαν καταξιωμένοι δημιουργοί, όπως η Ματούλα Ζαμάνη, ο «Εισβολέας», ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, κ.ά.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο και δόθηκαν χορευτικές παραστάσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους. Το ενδιαφέρον κέντρισε η συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο τουρνουά ποδοσφαίρου. Αφθονο γέλιο πρόσφερε, τέλος, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Λουίζας Ράζου.

Πολύτιμη η δράση της ΚΝΕ

«Στους σημερινούς αντεπαναστατικούς καιρούς, η δράση της ΚΝΕ είναι πολύτιμη, στο πλάι του ΚΚΕ, να προβάλλει το πραγματικά καινοτόμο, το ριζοσπαστικό, το σύγχρονο και προοδευτικό που έχει ανάγκη η νεολαία. Δυναμώνοντας το μέτωπο στον ανορθολογισμό, στη διαστρέβλωση της Ιστορίας, στα συντηρητικά καπιταλιστικά πρότυπα. Να προβάλλει την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.


Απέναντι στη λεγόμενη συμμετοχική δημοκρατία της εικονικής πραγματικότητας, των "followers", δηλαδή των ακόλουθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαιτείται να αναδείξουμε τη δύναμη του συλλογικού, του μαζικού, του προσανατολισμένου αγώνα για ό,τι μας ανήκει, για μόρφωση - δουλειά - ζωή.

Πρέπει να φτάσει στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, σε αυτούς που σήμερα το σύστημα τούς παραγεμίζει το μυαλό με εκατομμύρια gigabytes πληροφοριών και πιστωτικές μονάδες δεξιοτήτων, ότι θα αποτελούν αύριο το στρατό των εργατοϋπαλλήλων, που θα συμβάλλουν να φουσκώνουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών με κέρδη από την ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της εργασίας τους.

Αυτοί πρέπει πρώτα και κύρια να μάθουν ότι το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του αποτέλεσε φορέα ριζοσπαστικών και πρωτοπόρων ιδεών, που αφορούσαν την επιστήμη, την Εκπαίδευση, τις κοινωνικές σχέσεις, τα δικαιώματα των παιδιών, το ρόλο και την ισότιμη θέση των γυναικών.

Αυτοί πρέπει πρώτα και κύρια να μάθουν πώς διαμορφώθηκε και επικράτησε ο καπιταλισμός. Πώς διαμορφώθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος. Πώς και πού εμφανίστηκε η εργατική τάξη. Γιατί είναι αυτή η πρωτοπόρα τάξη, που θα ανατρέψει το τελευταίο εκμεταλλευτικό σύστημα (...)

«Επενδυτικό τσουνάμι» με θυσίες για τους εργαζόμενους


Την ίδια περίοδο που διαφημίζουν "επενδυτικό τσουνάμι", επιχειρήσεις και εργοστάσια κλείνουν, όχι γιατί φτώχυναν τα αφεντικά, αλλά γιατί επενδύουν σε άλλους κλάδους και σε άλλες περιοχές ή χώρες επιδιώκοντας να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Η Πάτρα έχει και παλιότερη και πρόσφατη εμπειρία σ' αυτόν τον τομέα. Αυτοί οι δρόμοι μπροστά από το Πάρκο που βρισκόμαστε σήμερα έχουν γεμίσει πολλές φορές στο παρελθόν από χιλιάδες απεργούς εργάτες των εργοστασίων που υπεράσπιζαν τη δουλειά τους και το ψωμί τους. "Πιρέλλι", "Πειραϊκή - Πατραϊκή", "Λαδόπουλος", "Ντρέσκο", "Λαλιώτης", είναι μακρύς ο κατάλογος των θυσιών της εργατικής τάξης της Πάτρας στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, για να υπηρετηθεί τότε η στρατηγική της "ισχυρής Ελλάδας".

Τρανό παράδειγμα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει με τη σειρά της την καπιταλιστική κρίση, που είναι γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης, όπου βασιλεύουν το κυνήγι του κέρδους, η αναρχία της παραγωγής, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός.

Αυτός είναι ο δρόμος που απαιτεί συνεχείς θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους εργαζόμενους. Οι 90 εργαζόμενοι της "Φριγκογκλάς" που έχασαν τη δουλειά τους είναι τα πρόσφατα θύματα των σιδερένιων νόμων που διέπουν την καπιταλιστική παραγωγή.

Αλήθεια, στα πλαίσια του αστικού περιφερειακού σχεδιασμού που προβάλλει τη Δυτική Ελλάδα, και πιο ειδικά την Πάτρα, σαν κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακό κέντρο, πού αποτυπώνονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες της πλατιάς πλειοψηφίας του λαού της περιοχής; Πουθενά.

Οι προσδοκίες για νέες θέσεις εργασίας θα είναι στα πλαίσια του νέου "αναπτυξιακού" νόμου της ΝΔ, που χτίζει πάνω στα θεμέλια που άνοιξε με τα "αναπτυξιακά" περιφερειακά του συνέδρια ο ΣΥΡΙΖΑ, εκλαϊκεύοντας και εξειδικεύοντας τα αιτήματα και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων.

Τα σχέδια για την εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα, οι εξορύξεις του ορυκτού πλούτου και η αξιοποίηση των οικοπέδων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο μοιάζουν λίγο με φάρσα, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού μας έχει καταδικαστεί σε ενεργειακή φτώχεια. Για να μη σχολιάσουμε τους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών, που μπροστά στο κέρδος η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των ανθρώπων ασφαλώς και δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Και βέβαια δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι τα "πράσινα" κινήματα, που διαφημίζουν τα πολυτελή πλοία των ΜΚΟ, τα οποία περιδιαβαίνουν τα γαλανά νερά του Ιονίου αυτήν την περίοδο, δεν αποτελούν τίποτε άλλο από τους πλασιέ ανταγωνιστικών συμφερόντων επιχειρήσεων σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως επίσης και των επιχειρήσεων της λεγόμενης καθαρής Ενέργειας, που επίσης πληρώνουμε πανάκριβα.

Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί, που αποσκοπούν να δώσουν ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία έπειτα από την πολυετή κρίση, εξελίσσονται μέσα σε ένα αβέβαιο και ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον από τα ορατά σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης, που τροφοδοτεί την ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ - Κίνα - Ευρωζώνη (...)

Καμία εμπλοκή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς

Μπροστά μάλιστα και στην αναμενόμενη επικαιροποίηση της "Αμυντικής Συμφωνίας" μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ο λαός μας θα πρέπει να αντιδράσει, να την καταδικάσει με την πολύμορφη αγωνιστική του δράση μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς, με κάθε πρόσφορο τρόπο να πει "όχι" στις βάσεις και στο ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Να μην επαναχρησιμοποιηθεί η βάση του Αραξου για την εγκατάσταση εκ νέου πυρηνικών όπλων. Δεν θα γίνουμε ούτε θύτες ούτε θύματα στις αναμετρήσεις τους για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών δρόμων και των εδαφών που αποσκοπούν στην οικονομική τους εκμετάλλευση, για να αποκομίσουν νέα κέρδη.

Ο στόχος της γεωπολιτικής αναβάθμισης, που υπηρετούσε με περισσό ζήλο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια του οποίου ανέπτυξε τις περιβόητες τετραμερείς συνεργασίες Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, παραμένει. Η πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και η συμφωνία των Πρεσπών, που οδηγεί στην περαιτέρω ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας. Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας τις αναγκαίες βέβαια προσαρμογές - όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών - προχωράει στην ίδια ρότα.

Μάλιστα, έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να στείλει φρεγάτα στο Ιράν, ώστε να επιχειρεί στα Στενά του Ορμούζ. Αλήθεια, ποια συμφέροντα του ελληνικού λαού κινδυνεύουν στον Περσικό Κόλπο; Η άποψη που λέει ότι έτσι εξασφαλίζουμε ασφάλεια, αφού διατηρούμε καλές σχέσεις με ισχυρούς συμμάχους, είναι παραπλανητική και επικίνδυνη.

Η ίδια η ιστορική πείρα, αλλά και τα σημερινά γεγονότα δείχνουν ότι καμία σταθερότητα δεν εξασφαλίζεται όταν μπλέκουν το λαό μας στα παζάρια και στις διευθετήσεις μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων στην περιοχή και ευρύτερα (...)

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί και να παίρνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της δράσης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ορθώνοντας μέτωπο απέναντι σε κάθε προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, εθνικισμού αλλά και του κοσμοπολιτισμού, που οδηγούν από διαφορετικούς δρόμους στο ίδιο αποτέλεσμα.

Δηλαδή, οδηγούν στο να παραμένει ο λαός μας δέσμιος των συμμαχιών του κεφαλαίου μέσα στο ΝΑΤΟ, έχοντας το ρόλο του "προτιμώμενου εταίρου" και του "μεντεσέ" για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η αλήθεια είναι ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τα επιτελεία της αστικής τάξης και τα κόμματά τους, διατίθεται πολύ χρήμα από την πρεσβεία των ΗΠΑ και από άλλα "ευαγή" ιδρύματα για να αποδεχτεί ο λαός μας ότι αυτό είναι το αναγκαίο τίμημα της ειρήνης... Οπως λέει και η τηλεοπτική διαφήμιση, "Ελλάδα - Αμερική, σε κάθε επόμενο βήμα μαζί!".

Στόχος αυτής της καμπάνιας - που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ - είναι να καλλιεργηθεί ο φιλοαμερικανισμός, να εξωραϊστεί η ιμπεριαλιστική πολιτική και να λυθούν από ό,τι φαίνεται ορισμένες "ιστορικές παρεξηγήσεις" για το ρόλο των ΗΠΑ σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και του κινήματος στη χώρα μας και που για χρόνια τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, με αιχμή το εμβληματικό σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" αλλά και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", που σωστά εξελίχτηκε στην πορεία των χρόνων σε "ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι στη χώρα που έριξαν τις πρώτες βόμβες ναπάλμ, πριν τις ρίξουν στο Βιετνάμ, στη χώρα που έχει Ακροναυπλία, Καισαριανή και Μακρόνησο, στην πόλη που έχει Γηροκομιό και Προσφυγικά, θα υπάρξουν σύγχρονες δηλώσεις μετανοίας στον ιμπεριαλισμό και στα εγκλήματά του!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ