Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φθηνή

«Η Ελλάδα είναι φθηνή και προσφέρει μεγάλες αποδόσεις (...) για τους επενδυτές». Η φράση αυτή γράφτηκε στην «Καθημερινή» και αποτυπώνει με κυνικό τρόπο πόσο ψευδεπίγραφο είναι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Η «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» για την προσέλκυση επενδύσεων, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων, σημαίνει παραπέρα τσάκισμα των λαϊκών - εργατικών δικαιωμάτων και παράλληλα εξασφάλιση χαμηλής φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φθηνές γη και πρώτες ύλες, μικρότερο ενεργειακό κόστος, «διευκολύνσεις» από το αστικό κράτος και πάνω απ' όλα φθηνή εργατική δύναμη. Αυτοί είναι άλλωστε οι δύο πυλώνες όπου πατάει και το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης: Από τη μια, διευκολύνσεις και προνόμια στο κεφάλαιο και, από την άλλη, «ταφόπλακα» στις κλαδικές συμβάσεις, για να πέσει ακόμα πιο κάτω ο μέσος μισθός και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, για να περνάει ανεμπόδιστα η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Είτε με την «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ είτε με τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά την πολιτική που κάνει «φτηνότερη» τη χώρα για τους επενδυτές. Αυτόν τον φαύλο κύκλο μόνο με την πάλη του μπορεί να τον σπάσει ο λαός και με την οργάνωση της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Προφέσορες

Διαφημίζοντας την «αναβάθμιση» του δήμου, μέσα από τη στενότερη διασύνδεση της Τοπικής Διοίκησης με τα πανεπιστήμια, για την καλύτερη και πιο στοχευμένη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, ο δήμαρχος Περιστερίου, που θεωρείται «πρότυπο» στην υπηρεσία της «ανάπτυξης», προπαγάνδιζε προεκλογικά την ίδρυση «Πανεπιστημίου Περιστερίου». Τον σιγόνταρε μάλιστα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος μιλάει τώρα για «ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα υγείας, ευζωίας (!) και βιώσιμης ανάπτυξης με συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (!)». Στο ίδιο πνεύμα, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, ανακοίνωνε κι αυτός «συνεργασίες» με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης «με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας (...) με τις επιστημονικές πρακτικές της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής». Το «Πανεπιστήμιο Περιστερίου», λοιπόν, πέρα από προεκλογικό «τυράκι», ήταν και ο «φερετζές» για τη διοργάνωση σεμιναρίων σχετικά με την «παραδοσιακή κινεζική ιατρική», στην ουσία δηλαδή για τη δρομολόγηση διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από τον «ιατρικό τουρισμό». Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που το υπάρχον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στενάζει από τις ελλείψεις και το μοναδικό νοσοκομείο στην αχανή περιοχή της Δυτικής Αθήνας αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες πλασάρουν ως «απάντηση» τις «ανταλλαγές τεχνογνωσίας» γύρω από τα «τσάκρα» και το «γιν-γιανγκ», διαφημίζοντας μάλιστα το ρόλο τους στο ...μονόπρακτο παραμύθι «ανάπτυξη για όλους».

Τυχαίο;

«Το ΚΚΕ - σε πείσμα των καιρών - παραμένει αμετακίνητο σαν ιδεολογικός μονόλιθος και καμαρωτά φέρει γνωρίσματα που μονάχα σε φονταμενταλιστικές θρησκευτικές σέχτες θα περιμέναμε να εντοπίσουμε». Λόγια όπως αυτά, γράφτηκαν στα «ΝΕΑ» από έναν ακόμα γυρολόγο της πολιτικής, τον Π. Τατσόπουλο (ξεκίνησε από ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε από το Ποτάμι και κατέληξε Νεοδημοκράτης!). Πέρα από τη γραφικότητα του συντάκτη, αξιοσημείωτες είναι οι αντιΚΚΕ εμμονές του, σαν να το 'χει «τάμα» να γράφει χυδαιότητες και συκοφαντίες για το ΚΚΕ και την πολιτική του. Πριν από δύο χρόνια, για παράδειγμα, τον Οκτώβρη του 2017, αφιέρωνε στην ίδια εφημερίδα πάνω από 1.000 λέξεις για να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ «έχει "αποσυρθεί" από τα εγκόσμια και δεν έχει πολλή σημασία να ασχολείται κανείς μαζί του», κάτι που μάλλον δεν ισχύει, αφού ο ίδιος συνεχίζει να «ασχολείται»... Οι κυβερνήσεις λοιπόν αλλάζουν, όπως και τα κόμματα όπου βρίσκει στέγη ο συγκεκριμένος, αλλά τις αντικομμουνιστικές του «σταθερές» τις τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Πάντως, συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα το «timing» που επιλέγει κάθε φορά να «χτυπήσει» με τα λιβελογραφήματά του. Τον Οκτώβρη του 2017 ο Τσίπρας ετοίμαζε βαλίτσες για Ουάσιγκτον, όπως κάνει τώρα και ο Μητσοτάκης, με στόχο την παραπέρα αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας και την ενεργότερη εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Είναι άραγε ...τυχαίες οι επετειακές αντιΚΚΕ «εμπνεύσεις» του Τατσόπουλου και άλλων;

Στη θέση τους

Με «πολύ μεγάλη χαρά» ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με «δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στη θέση τους». Φυσικά, προσπερνώντας στα γρήγορα τις ελλείψεις που υπάρχουν και φέτος σε διδακτικό προσωπικό και επαρκείς υποδομές, υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται «στη θέση τους», και μάλιστα... δεν τα κουνάει από εκεί καμία αστική κυβέρνηση. Είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο της αγοράς, με Παιδεία - εμπόρευμα που κατατάσσει μαθητές και γονείς ανάλογα με την τσέπη τους, με κουτσουρεμένες γνώσεις, σε ένα ανελέητο κυνήγι βαθμών και πιστοποιητικών, στο έδαφος του ανταγωνισμού. Ο τελευταίος βεβαίως αποτελεί και έννοια - κλειδί της καπιταλιστικής οικονομίας, γι' αυτό «διδάσκεται» από νωρίς στα σχολεία... Γονείς και μαθητές δεν πρέπει να πιαστούν στην παγίδα της σύγκρισης «με τα χειρότερα», αφήνοντας στην άκρη τις σύγχρονες ανάγκες τους, αυτές που αντιστοιχούν στην εποχή μας. Το πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της συμμαχίας και της οργανωμένης πάλης του λαού, σε σύγκρουση με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν με την πολιτική τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Οϊλερ.

1819 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκώ»).

1834 H Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882 Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων, μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.

1897 Υπογράφεται η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, που έληξε με ήττα της Ελλάδας. Με τη Συνθήκη η Ελλάδα παραχωρούσε ένα μικρό τμήμα της Θεσσαλίας κοντά στα σύνορα, ενώ αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και την αποδοχή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Με βάση τη Συνθήκη αυτή, στις 22/11/1897 υπεγράφη οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1905 Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Γκρέτα Γάρμπο).

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931 Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

1931 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας, την οποία και καταλαμβάνουν στις 27/2/1932, δημιουργώντας το προτεκτοράτο του Μαντσουκούο.

1934 Η Σοβιετική Ενωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ απελευθερώνει τον Αχλαδόκαμπο, ισχυρό κέντρο των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Ανατολική Πελοπόννησο.

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Ελληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1970 Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1973 Με ανοιχτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της χούντας, οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.

1974 Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Οδηγητή».

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες. Δράστης της δολοφονίας ήταν το μέλος της φασιστικής οργάνωσης Γ. Ρουπακιάς. Τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις και δράσεις στις εργατογειτονιές και στους χώρους δουλειάς στο Κερατσίνι - και όχι μόνο - καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση των φασιστών και καλώντας σε λαϊκή πάλη εναντίον του συστήματος που τους θρέφει.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org