Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη «μάχη» της λαϊκής χειραγώγησης με το κάλπικο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους»

Από τη συνάντηση με τους περιφερειάρχες

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τους περιφερειάρχες
Προσδοκίες για μια ανάπτυξη που θα ωφελεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο και το λαό, για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση ενόψει και της ΔΕΘ, ανασύροντας το κάλπικο αφήγημα της ανάπτυξης για όλους. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοβουλία που έχει στόχο να προσλάβει μόνιμα και «θεσμικά» χαρακτηριστικά, με κύριο στόχο την εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου ανά Περιφέρεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, αφού, όπως είπε - απευθυνόμενος προς τους περιφερειάρχες - «τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά, 5,6 δισ. στο σύνολό τους» και «είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική». Στην ίδια κατεύθυνση, προανήγγειλε την κατάθεση το επόμενο διάστημα ενός «τολμηρού νομοθετήματος», το οποίο «θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων» των Περιφερειών.

Παράλληλα, έθεσε τους περιφερειάρχες προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μέτρων χειραγώγησης του λαού και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ή όπως το ονόμασε «κοινωνικής συνοχής», επαναλαμβάνοντας ότι «το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις Περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία».

Η προσπάθεια χειραγώγησης και στοίχισης του λαού πίσω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι αυτές οι αλλαγές «αυξάνουν τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές και υψηλότερη ανάπτυξη στη χώρα, κάνοντας τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη», επιχειρώντας να κρύψει ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και υπονομεύει παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκωμίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων, δηλώνοντας πως «πέρα από τις νομοθετικές, μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για τη δραστική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας πιο φιλικής προς τις επενδύσεις φιλοσοφίας να αποτελούν το "Ελληνικό", το επενδυτικό πρόγραμμα της COSCO στον Πειραιά και η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική».

Προανήγγειλε ξανά την κατάθεση τις αμέσως επόμενες μέρες του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, με τα αμέτρητα νέα προνόμια για το κεφάλαιο και με το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, λέγοντας ότι «καταλαμβάνει πάρα πολλά ζητήματα, από αδειοδοτήσεις, χωροθετήσεις, θέματα τα οποία απλοποιούν τις διαδικασίες και διευκολύνουν τη ζωή των συναλλασσομένων πολιτών, αλλά, ταυτόχρονα, φέρνουν και την πολυπόθητη αύξηση των επενδύσεων».

Σε ερώτηση για το Προσφυγικό υπερασπίστηκε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, την απαράδεκτη συμφωνία με την Τουρκία, επιμένοντας στην εφαρμογή της παρά τα τραγικά της αποτελέσματα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, με αυξημένες επιστροφές, αλλά και τις πρόσφατες απαράδεκτες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org