Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΕΠ
Ισχνή ανάκαμψη 1,5% στο α' εξάμηνο

Ισχνό ρυθμό ανάκαμψης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στην ελληνική οικονομία καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και για το β' τρίμηνο του 2019, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη γενικότερη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη εμφανίζει ρυθμό 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018), πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις που υπάρχουν για το 12μηνο του 2019. Μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης και για το α' τρίμηνο του 2019, συγκεκριμένα στο 1,1%, από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη.

Οπως προκύπτει, για το α' εξάμηνο, η σχετική ενίσχυση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάκαμψη 2,5% για το φετινό 12μηνο, αλλά στις προβλέψεις που έστειλε η κυβέρνηση τον Απρίλη στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», έριξε τον πήχη στο 2,3%.

Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδας 1,9%, «υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις», το ΙΟΒΕ 2% κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (β' τρίμηνο 2019):

-- Η αναιμική ανάκαμψη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών, που η αξία τους ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές εμφανίζουν αύξηση 3,6%.

-- Ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (νέες επενδύσεις χωρίς τις αποσβέσεις) εμφανίζει πτώση 4,8% έναντι αύξησης 10,9% στο α' τρίμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται μετά τη βύθιση του ΑΕΠ σε ποσοστό 25%, από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση μέχρι και πρόσφατα.

Σε ό,τι αφορά αυτό, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «για τη σημερινή κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας». Παράλληλα, σχολιάζοντας την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνει ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «μπαλαντέρ» τα «πλεονάσματα»

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εξετάζουν σχέδια μείωσης του στόχου (σήμερα 3,5% του ΑΕΠ) για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Παρέμβαση στον συγκεκριμένο άξονα έκανε χτες και η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, βάζοντας πλάτες στον συγκεκριμένο σχεδιασμό με γνώμονα βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Η ίδια, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο ακρόασης ενόψει του διορισμού της στη θέση διοικητή της ΕΚΤ, σημείωσε ότι «ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».

Βέβαια, υπογράμμισε ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες...

Με αφορμή τη δήλωση Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να σχολιάσει ότι «φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org