Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταρχική και αναποτελεσματική η υπαγωγή των φυλακών στον κατασταλτικό μηχανισμό

Τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σωφρονιστικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέδειξε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τη συζήτηση για τον προγραμματισμό των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, «θεωρούμε αυταρχική και αναποτελεσματική την αντίληψη της αντιμετώπιση του σωφρονισμού κατ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή την υπαγωγή τους στον κατασταλτικό μηχανισμό, γιατί οι υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν δεν αφορούν την καταστολή του εγκλήματος, αλλά περισσότερο την απονομή δικαιοσύνης, τη διαπαιδαγώγηση και τελικά την επανένταξη των καταδικασθέντων».

Στον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής τέθηκαν από τους βουλευτές τα ζητήματα τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και των συνθηκών κράτησης, ενώ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Καραγκούνη κατατέθηκαν προτάσεις για «εθελοντές και εθελόντριες» που «μπορούν να συνδράμουν το προσωπικό των φυλακών με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε μια ποιοτικότερη και ουσιαστικότερη έκτιση των επιβαλλόμενων ποινών των κρατουμένων».

Οσον αφορά τα θέματα αυτά, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι «τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της πρόσληψης απαραίτητου προσωπικού, φυσικά με την ανάλογη εκπαίδευση και τη στήριξή του. Γιατί, εκεί θα μπορούσαμε να συζητάμε και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων αυτών, την ποιοτική και την ποσοτική αναβάθμιση των υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων», ενώ έκανε σαφή τη διαφωνία του ΚΚΕ και με τη δημιουργία φυλακών «τύπου Γ».

Απαντώντας στα περί εθελοντισμού, επισήμανε την ανάγκη «να παρθούν πραγματικά και ολοκληρωμένα μέτρα, για την ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσής τους» και πως «για τα ζητήματα των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, η αντιμετώπιση των χρηστών, οι ευαίσθητες ομάδες κ.λπ., δεν πρέπει να απεκδύεται το κράτος από τις ευθύνες του αυτές και να μεταφέρονται είτε σε ΜΚΟ, είτε σε άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες... Είναι ζητήματα που πρέπει να ενταχθούν στην κρατική μέριμνα και να αντιμετωπιστούν μέσω της αύξησης του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ.».

Συνολικά, το σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, απαιτεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική «ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως τέτοιο, δηλαδή, ως διαπαιδαγωγητικό, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επανενταχθούν στην κοινωνία ομαλά».

Στην Επιτροπή προτάθηκε από τους βουλευτές να γίνει ενημέρωση τόσο για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση για το σωφρονιστικό σύστημα(8/10/2011)
Ευκαιριακά μέτρα που δε λύνουν το πρόβλημα(26/11/2008)
Να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης(5/11/2008)
Ανθρώπινες χωματερές(5/8/2007)
Βουλευτής νεκρός σε στάση φυλακισμένων(21/10/2005)
Παρακολουθούμε το σωφρονιστικό σύστημα στην Τουρκία(14/9/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org