Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Πενθήμερη απεργία ξεκίνησε χτες το προσωπικό καμπίνας της «Ryanair» στην Πορτογαλία, με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αυξήσεις μισθών. Το σωματείο SNPVAC καταγγέλλει ότι η «Ryanair» αρνείται να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο που υπεγράφη τον Νοέμβρη και προβλέπει την παροχή δώρου γιορτών στους εργαζόμενους, 22 μέρες ετησίως άδεια και πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Πορτογαλίας σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Επίσης, κινητοποιήσεις εργαζομένων στην εν λόγω αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ετοιμάζονται και σε Ιρλανδία, Βρετανία και Ισπανία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εξάωρη στάση εργασίας με μισθολογικά αιτήματα πραγματοποίησαν χτες, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, περίπου 720 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Η κινητοποίηση στο διεθνές αεροδρόμιο της Πρίστινας, που το διαχειρίζεται η τουρκική εταιρεία «Limak», οδήγησε στη ματαίωση δεκάδων πτήσεων.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Συνελήφθη χτες στο σπίτι της στο Κόζλε της Βόρειας Μακεδονίας ως ύποπτη εκβιασμού η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος Κάτιτσα Γιάνεβα. Η Γιάνεβα φέρεται πως είχε ζητήσει χρήματα από τον επιχειρηματία Ορτσε Κάμτσεφ για να δείξει επιείκεια στη δίωξη εναντίον του για διαφθορά. Είχε παραιτηθεί τον Ιούλη μετά τις αποκαλύψεις Μέσων Ενημέρωσης στα Σκόπια για τη φερόμενη ανάμειξή της στον εκβιασμό του Κάμτσεφ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν ορκίστηκε χτες επικεφαλής του 11μελούς μεικτού κυβερνητικού συμβουλίου που απαρτίζουν πέντε στρατιωτικοί και πέντε στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης για 21 μήνες και μετά θα παραδώσει τη σκυτάλη σε πολιτικό αξιωματούχο για άλλους 18 μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον περασμένο Απρίλη τον επί 30 χρόνια Σουδανό «Πρόεδρο» Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Καρίμ Αλάουι, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Ασφάλεια και την Αμυνα του ιρακινού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως διαθέτει «αποδείξεις» πως το Ισραήλ ευθύνεται για τις τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών σιιτικών πολιτοφυλακών έξω ή κοντά στη Βαγδάτη. Τόνισε πως ο αμερικανικός στρατός ελέγχει τον ιρακινό εναέριο χώρο και πως οι ισραηλινές επιθέσεις γίνονται με την άδειά του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε χτες την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου, τύπου MQ-9, από πυρά των Υεμενιτών Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι πάνω από την επαρχία Νταμάρ που βρίσκεται στην κεντρική Υεμένη.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι γυναίκες άνω των 21 ετών στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν σύντομα να εκδίδουν μόνες τους διαβατήριο και να ταξιδεύουν δίχως τη συνοδεία άνδρα συγγενή. Το μέτρο που επί δεκαετίες εξίσωνε τις γυναίκες με ανηλίκους που χρήζουν «προστασίας» ανακοινώθηκε αφότου αποκαλύφθηκαν πολλές περιπτώσεις νεαρών γυναικών στη Σαουδική Αραβία που δήλωσαν θύματα βίας από τους άνδρες «κηδεμόνες» τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ