Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
Αυτονομιστές καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ινδικής κυβέρνησης

Επαφές Μόντι με Μπ. Τζόνσον, Εμ. Μακρόν και Ντ. Τραμπ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ινδικό Κασμίρ κάλεσαν χτες τους πολίτες να αψηφήσουν την απαγόρευση και να διαδηλώσουν μετά την προσευχή αυτή την Παρασκευή, στην πρώτη τέτοιου είδους έκκληση αφότου η ινδική κυβέρνηση ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου. Επίσης, χτες σημειώθηκε η πρώτη ανταλλαγή πυρών μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών στην Μπαραμούλα, στο βόρειο τμήμα του Κασμίρ, με δυο νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ανέστειλε στις 5 Αυγούστου το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, με αιτιολογία ότι εμποδίζει το κρατίδιο να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη χώρα και έχει εξελιχθεί σε «φυτώριο τρομοκρατίας».

Εκατοντάδες «αυτονομιστές» που επιθυμούν την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία έχουν συλληφθεί και η έκκλησή τους προς τους πολίτες έγινε μέσω αφισών της Ενωμένης Ηγεσίας της Αντίστασης που εμφανίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην πόλη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη του κρατιδίου. Η πορεία προγραμματίζεται προς την έδρα της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ στη Σριναγκάρ, η οποία αναπτύχθηκε το 1949 μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την Τρίτη - παρά τις επιφυλάξεις της Ινδίας - να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ. «Το Κασμίρ είναι μια πολύ περίπλοκη περιοχή. Υπάρχουν οι ινδουιστές και οι μουσουλμάνοι και δεν θα έλεγα ότι τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους», σχολίασε ο Τραμπ. «Θα έβαζα τα δυνατά μου, αν ενεργούσα ως μεσολαβητής», πρόσθεσε.

Πάντως οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ινδία, κάνοντας έκκληση για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νομικών διαδικασιών» στο Κασμίρ. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συλλήψεις και για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε μια αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιστρέφοντας από ταξίδι στην περιοχή και σημείωσε ότι αυτά τα αιτήματα έχουν μεταφερθεί στην ινδική κυβέρνηση.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συνομίλησε την Τρίτη με τον Ν. Μόντι, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον Ντ. Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η Βρετανία «διαμήνυσε με σαφήνεια» ότι Ινδία και Πακιστάν θα πρέπει «να επιλύσουν διμερώς» και «μέσω του διαλόγου» τα προβλήματα που συνδέονται με το Κασμίρ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ