Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης

Ορους συγκυβέρνησης με το «Κίνημα 5 Αστέρων» έθεσε χτες το Δημοκρατικό Κόμμα

ΡΩΜΗ.--

Διερευνητικές διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ξεκίνησε χτες ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, μια μέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, κατά του οποίου είχε καταθέσει πρόταση μομφής η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι. Η «Λέγκα» συγκυβερνούσε επί 14 μήνες με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάγιο.

Χτες το απόγευμα, ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ σήμερα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή το Μ5S, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τη «Λέγκα». Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Μ5S και PD, οι άλλες επιλογές του Ιταλού Προέδρου είναι μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές ή να προκηρύξει άμεσα εκλογές το φθινόπωρο.

Στο εσωτερικό τόσο του Μ5S όσο και του PD αρκετά στελέχη αντιδρούσαν τις προηγούμενες μέρες στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης. Πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (PD) δήλωσε χτες για ακόμη μια φορά διατεθειμένος να συνεργαστεί με το «Κίνημα των 5 Αστέρων», αν αυτό οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη.

Το PD εμφανίστηκε χτες «ενωμένο» πίσω από το σχέδιο να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το «Κίνημα 5 Αστέρων», θέτοντας όρους. Το PD θέλει να συμφωνήσει με το M5S πάνω σε «ένα εφικτό πρόγραμμα, το οποίο να συμμερίζεται μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο επικεφαλής του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, διαφορετικά «η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές».

Ο ίδιος απαρίθμησε πέντε προγραμματικά σημεία: «Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του Κοινοβουλίου, ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος, αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης, στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ