Την ερχόμενη Τρίτη η ομιλία του Τζουζέπε Κόντε πριν από την ψήφιση της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η «Λέγκα»
ΡΩΜΗ.--
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, μετά την απόφαση της Γερουσίας να μη διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η «Λέγκα», ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Η Γερουσία αποφάσισε να απευθύνει ο Κόντε ομιλία στην Ολομέλειά της την ερχόμενη Τρίτη, 20 Αυγούστου, κερδίζοντας χρόνο, την ώρα που ο επικεφαλής της «Λέγκας» και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ζητά άμεσα εκλογές.
Χτες ο Σαλβίνι κάλεσε και πάλι σε «νέες εκλογές το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας πως η πολιτική κρίση στην Ιταλία «δεν πρέπει να οδηγήσει σε παράξενες κυβερνήσεις», δηλαδή σε μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών ή μια κυβερνητική συμμαχία του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι ντι Μάγιο - που συγκυβερνά εδώ και 14 μήνες με τη «Λέγκα» - με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του PD, Ματέο Ρέντσι, επανέλαβε τη θέση του για σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή του PD. Διαφορετικά, εκτίμησε, η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
«Αν γίνουν εκλογές στα τέλη Οκτώβρη, δεν ξέρω αν το PD θα πάρει 25%, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 25%. Αυτό θα είναι καταστροφή για τη χώρα», δήλωσε ο Ρέντσι. «Είναι βέβαιο ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε ύφεση, ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ - Κίνας και όσα συμβαίνουν στην γερμανική οικονομία», εκτίμησε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Υποστήριξε ότι απαιτούνται μέτρα στον προϋπολογισμό, που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να παρουσιάσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό της για το 2020 μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες και αντικείμενο έντονων αντιθέσεων, τόσο στους κόλπους του ιταλικού κεφαλαίου όσο και στον ανταγωνισμό του με άλλες ευρωπαϊκές καπιταλιστικές οικονομίες.
Πάντως ο Ρέντσι διέψευσε τις φήμες περί διάσπασης του PD και δημιουργίας δικού του κόμματος.