Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς «διαβούλευση» για βουλευτικές εκλογές

Την ώρα που κλιμακώνεται ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας με τις νέες σκληρές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, το βράδυ της Δευτέρας η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας αποφάσισε να ξεκινήσει «διαβούλευση στο λαό» που θα καθορίσει το χρόνο διενέργειας νέων βουλευτικών εκλογών. Πιο πιθανός χρόνος εμφανίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2020, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ημερομηνίες, ενώ η θητεία της ολοκληρώνεται κανονικά το Δεκέμβρη του 2020. Επίσης, το συγκεκριμένο όργανο ενέκρινε το αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου για άρση της βουλευτικής ασυλίας άλλων 4 βουλευτών της αντιπολίτευσης, των Χοσέ Γκέρα, Ραφαέλ Γκουσμάν, Τομάς Γκουανίπα και Χουάν Πάμπλο Γκαρσία Κανάλες, που κατηγορούνται για «εσχάτη προδοσία και υποκίνηση στάσης». Ωστόσο η Συνταγματική Συνέλευση δεν προχώρησε στη διάλυση της Βουλής, όπως αφηνόταν να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες, αλλά ούτε και σε κανένα μέτρο κατά του επικεφαλής της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, που είναι και πρόεδρος της Βουλής. Πάντως, λόγω της στήριξης των μέτρων των ΗΠΑ από την αντιδραστική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση στα νησιά Μπαρμπάντος, που γίνεται με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η λεγόμενη «δυαρχία» στη Βενεζουέλα προέκυψε όταν το 2016 κηρύχθηκε άκυρη η λειτουργία της Βουλής λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια εκλέχτηκε η Συνταγματική Συνέλευση για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής, με τη συμμετοχή μόνο του συνασπισμού του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τη διαδικασία. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών σε διακήρυξη καταδίκης του αποκλεισμού των ΗΠΑ, που θα κατατεθούν ως διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο υπογραφές, με στόχο τα 13 εκατομμύρια.

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό κόμπασε ότι η Συνταγματική Συνέλευση δεν ...τόλμησε να καταργήσει τη Βουλή, και υποστήριξε ότι αν προκηρυχθούν εκλογές «θα είναι καταστροφή για τον Πρόεδρο Μαδούρο». Στο πλευρό του Γκουαϊδό και της αντιπολίτευσης προσέτρεξαν τόσο η Ομάδα της Λίμα (αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, σύμμαχοι των ΗΠΑ) όσο και η ΕΕ, που χαρακτήρισε την άρση της ασυλίας βουλευτών «αυθαίρετη απόφαση με πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα, 25 βουλευτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες βάσει προβληματικών διαδικασιών και τους αφαιρέθηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία τους».

Αναφορικά με τις εξελίξεις, το ΚΚ Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, τόνισε ότι στηρίζει ενεργά την καμπάνια καταδίκης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και κάλεσε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον βενεζουελάνικο λαό από αδελφά κόμματα και οργανώσεις στο εξωτερικό. Επίσης, απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα και όχι μόνο πολιτική καταδίκη, για όσους - και τον Γκουαϊδό - στηρίζουν την ξένη επέμβαση και συνωμοτούν κατά της χώρας ώστε να πάνε στη φυλακή και ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην ξένη επέμβαση αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο. Κάλεσε τον Πρόεδρο Μαδούρο να τηρήσει τη συμφωνία με το ΚΚ Βενεζουέλας, που είχε υπογραφτεί το Φλεβάρη του 2018 για τη στήριξή του, και προέβλεπε μέτρα υπέρ των εργαζομένων σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων ζωτικών για την επιβίωση του λαού, στη βιομηχανική παραγωγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στήριξη Μπάιντεν στον αχυράνθρωπο - πραξικοπηματία Γκουαϊδό(2021-07-07 00:00:00.0)
Ορκίστηκε η νέα Βουλή(2021-01-08 00:00:00.0)
Τηλεδιάσκεψη με τον αχυράνθρωπο Γκουαϊδό(2020-12-19 00:00:00.0)
Επικράτηση του κυβερνητικού συνασπισμού με μικρή συμμετοχή(2020-12-08 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία(2019-05-29 00:00:00.0)
Συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία(2019-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ