Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση από τον ΠΟΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) απείλησε εκ νέου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τις πιέσεις για «μεταρρύθμιση» του οργανισμού που θεωρεί πως αξιοποιείται από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες (π.χ. Ινδία, Μαλαισία κ.ά.) σε βάρος των συμφερόντων αμερικανικών μονοπωλίων.

Μιλώντας χτες σε εργάτες πετροχημικής βιομηχανίας της εταιρείας «Shell» στη Μονάκα της Πενσιλβάνια ο Τραμπ τόνισε πως «θα φύγουμε αν πρέπει» γιατί «μας εξαπατούν εδώ και χρόνια και αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ». Παρόμοιες απειλές είχε εκτοξεύσει πριν από περίπου ένα μήνα κατηγορώντας τον ΠΟΕ ότι επιφυλάσσει πλέον ευνοϊκή μεταχείριση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ενώ παλιότερα τον είχε χαρακτηρίσει, καθώς και το ΝΑΤΟ, «απαρχαιωμένο» οργανισμό.

Οι απειλές του Τραμπ πάντως δεν έμειναν ασχολίαστες από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που απάντησε χτες ότι η ύπαρξη του ΠΟΕ θα τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση, «αν αποχωρήσουν μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ».

Κόντρες για τη μεταναστευτική πολιτική

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλούν στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του υπηρεσιακού διευθυντή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών Μετανάστευσης, Κεν Κουτσινέλι, επειδή παράφρασε μέρος του γνωστού ποιήματος «Ο Νέος Κολοσσός», που βρίσκεται χαραγμένο σε πλάκα τοποθετημένη στο Αγαλμα της Ελευθερίας, για να υπερασπιστεί τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία απαγορεύει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες πρόσβαση σε κουπόνια σίτισης, βασικές υπηρεσίες Υγείας ή επιδόματα στέγασης καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να στερηθούν το δικαίωμα αμερικανικής υπηκοότητας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org