Υπαινιγμοί για επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ «Λέγκας» και «Κινήματος 5 Αστέρων»
Από την πρόσφατη συνεδρίαση στην ιταλική Γερουσία |
Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε (20 Αυγούστου), στη Γερουσία σχετικά με την πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνησή του που κατέθεσε το ένα κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η «Λέγκα». Διεργασίες και ανεπίσημα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η κυβερνητική κρίση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκαλούν αστάθεια και ανησυχία στην ιταλική καπιταλιστική οικονομία. Θυμίζουμε ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη η ιταλική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να παρουσιάσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό της για το 2020, πριν ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το μεγάλο κρατικό χρέος και άλλα μέτρα που ζητά το ιταλικό κεφάλαιο.
Υπαινιγμούς ότι ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της «Λέγκας», αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, «έχει μετανιώσει» για την πρόταση μομφής «αλλά η ζημιά έχει γίνει» άφησε ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάγιο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το τηλέφωνό μου παραμένει πάντοτε ανοικτό». «Εχουμε ανάγκη από "ναι", μία κυβέρνηση από υπουργούς του "ναι"», συνέχισε ο Ντι Μάγιο, υπαινισσόμενος ότι η 14μηνη συγκυβέρνηση με τη «Λέγκα» μπορεί να διασωθεί μέσω ενός ανασχηματισμού.
«Ο υπουργός της προδοσίας (σ.σ. ο Σαλβίνι) αρχίζει να στέλνει μηνύματα μεταμέλειας», δήλωσε και ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ηγετικό στέλεχος του M5S, προσθέτοντας: «Ο Σαλβίνι πρόδωσε, δημιούργησε ανωμαλία και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες για το ενδεχόμενο προσωρινής συγκυβέρνησης του M5S με τους σοσιαλδημοκράτες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που κυβερνούσε επί χρόνια στην Ιταλία, αν και προκαλεί αντιδράσεις από στελέχη και των δύο κομμάτων. Μετά τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του PD, Ματέο Ρέντσι, και ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος του κόμματος, τάχθηκε υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας PD και M5S «για το καλό της χώρας».
«Θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με τη ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το PD). Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Ματέο Ρέντσι και Αννα Μαρία Μπόσκι», δήλωσε την Πέμπτη ο Μ. Σαλβίνι.
Αλλά και ο υπουργός Γεωργίας Τζιανμάρκο Τσεντινάιο («Λέγκα») εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κυβερνητική κρίση. «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει και ο Κόντε. Εγώ θα συμβούλευα τον Σαλβίνι να περιμένουμε την 20ή Αυγούστου», είπε.