Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13316

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΓΕΝΑΡΗΣ 2019
Ελαστική απασχόληση και μισθοί - ψίχουλα

Συνεχίζεται η κατρακύλα του μέσου μισθού, τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση


ΣΕΛ.  5
ΠΑΜΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα τα σωματεία για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - τραπεζών - επιχειρηματικών ομίλων για τα «κόκκινα» δάνεια


ΣΕΛ.  5

Να παλέψει ο λαός για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποκατάστασης και προστασίας

ΚΚΕ: Η επανάληψη της φωτιάς στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο, και σε μεγαλύτερη έκταση φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων

Eurokinissi

  • Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι «όλα δούλεψαν ρολόι», πίσω από τη μεγάλη καταστροφή βρίσκονται η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, η ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα και οι ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και προσωπικό, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Η προβολή της βοήθειας από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε εναέρια μέσα αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός». Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης, τα οποία δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, που τα βάζει στη ζυγαριά του «κόστους- οφέλους».
  • Τώρα επείγει η στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, των εργαζομένων που διαμένουν ή εργάζονται στην περιοχή, των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήγηκαν, με αποζημίωση 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν.
  • Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων.

ΣΕΛ.  9   -   12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέο επικίνδυνο βήμα

Η συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ με τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στη ναυτική δύναμη «επιτήρησης» των Στενών του Ορμούζ, κάτω ακριβώς από τη «μύτη» του Ιράν, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Ανεξάρτητα από το πώς και πότε θα υλοποιηθεί η συμφωνία, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για το λαό, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να οξυνθεί παραπέρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ιράν και τους συμμάχους τους.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας του στην περιοχή, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, που ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία με τη συγκρότηση «ναυτικής αποστολής» από πρόθυμους συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ.

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», καθώς αποτελεί κρίκο στην ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή. Την πολιτική αυτή υπηρέτησαν με μεγάλη συνέπεια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την «απογείωσε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πιάνοντας από εκεί το νήμα, η ΝΔ συνεχίζει τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, βασικό κεφάλαιο του οποίου είναι η διεύρυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας», με την αξιοποίηση νέων υποδομών για τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την επέκταση της λειτουργίας της βάσης στη Σούδα, με την αναβάθμιση της συνεκπαίδευσης δυνάμεων και τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, που παραπέμπουν σε πολεμική προετοιμασία.

Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση επικαλούνται τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της Ελλάδας προς τη ΝΑΤΟική συμμαχία, κρύβοντας ότι η συμμετοχή σε αυτήν δεν γίνεται για τα συμφέροντα του λαού, αλλά της αστικής τάξης, που συνδέει την αναβάθμιση της θέσης της με την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου στην περιοχή.

Γι' αυτό η Ελλάδα παίζει ρόλο γεωπολιτικού «μεντεσέ», συμμετέχει σε τριμερή και πολυμερή σχήματα κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, αναλαμβάνει αποστολές από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το νότιο άκρο της Μεσογείου, και τώρα ετοιμάζεται να πάρει μέρος στη «ναυτική αποστολή» με την οποία οι ΗΠΑ στρέφουν τις κάνες στο Ιράν, «ρίχνοντας λάδι» στην ήδη εύφλεκτη περιοχή.

Τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται συμπληρώνουν η Ρωσία και η Κίνα, που διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στο Ιράν και που εναντίον τους στρέφεται επίσης ο σχεδιασμός των ΗΠΑ. Ακόμα, η Τουρκία, που συνεργάζεται με το Ιράν και τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας και όχι μόνο, η ΕΕ, που δεν έχει ενιαία στάση απέναντι στο Ιράν, και οι μοναρχίες του Κόλπου - σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Είναι επομένως φανερό ότι η αντιπαράθεση που οξύνεται στον Περσικό Κόλπο αφορά ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου οποιαδήποτε εξέλιξη θα λειτουργήσει σαν «ντόμινο». Από αυτή τη σκοπιά, η ελληνική συμμετοχή στη στρατιωτική αρμάδα των ΗΠΑ οδηγεί σε νέες περιπέτειες και καθιστά τη χώρα μαγνήτη ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων.

Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, όπως αυτός που σπέρνουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια «με το κεφάλι κάτω», ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική συμμετοχή, να μην πάει κανένα ελληνικό καράβι στον Περσικό, να γυρίσουν όλες οι ελληνικές δυνάμεις από τις ΝΑΤΟικές αποστολές.


INTIME NEWS

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Με το κιάλι» βλέπει η λαϊκή οικογένεια ακόμα και λίγες μέρες διακοπών

ΣΕΛ.  6   -   7


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλεί σε οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα στις πυρόπληκτες περιοχές

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org