Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η οικονομία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η γερμανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αν η πτωτική τάση συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

«Καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας. «Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα κυρίως η γερμανική βιομηχανία «υποφέρει» και «είναι υπεύθυνη για τη συρρίκνωση». «Το δεύτερο τρίμηνο, οι οικονομικές επιδόσεις στον σημαντικό για τη Γερμανία βιομηχανικό τομέα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2%. Αυτό "στοιχίζει" συνολικά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει η «Die Welt».

Η πτώση ενισχύεται και από την εξέλιξη του εξωτερικού εμπορίου και άλλους παγκόσμιους παράγοντες. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά περισσότερο από 8% τον Ιούνη, αντανακλώντας τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, την οικονομική αναταραχή που περιβάλλει το Brexit και τη γενική παγκόσμια επιβράδυνση.

Το άλλοτε «πρότυπο» έχει γίνει τώρα το «προβληματικό παιδί» της ΕΕ, αναφέρει η FAZ, προσθέτοντας ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, η Γαλλία, σημείωσε ανάπτυξη 0,2%, η τρίτη Ιταλία έμεινε στάσιμη, ενώ Ισπανία και Ολλανδία πέτυχαν μια αύξηση 0,5%.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org