Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό!

Τελικά, είναι «μοιραίο» να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα; Είναι «μονόδρομος» να κολυμπάει ο λαός στα χρέη κι από πάνω να του φορτώνουν νέους φόρους και χαράτσια;

Είναι «κανονικότητα» οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών; Είναι «αναπόφευκτη» η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, που την κάνουν μαγνήτη κινδύνων για το λαό;

Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τη θεματολογία του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Και η απάντηση είναι σε όλα «όχι». Δεν είναι «μονόδρομος» να συνθλίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού στην πρέσα της πολιτικής που υπηρετεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.

Γιατί εκεί βρίσκεται η «πηγή του κακού»: Σ' αυτό το σύστημα, σ' αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, που υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.

Βρίσκεται σ' αυτό το κράτος, που δουλεύει «επιτελικά», σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, όταν πρόκειται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την «ανταγωνιστικότητα», το «επιχειρηματικό κλίμα» και τις επενδύσεις, «σέρνεται» όμως επιλεκτικά όταν πρόκειται να σχεδιάσει και να διασφαλίσει την προστασία του λαού από μια πλημμύρα ή μια πυρκαγιά.

Το κράτος αυτό δεν είναι βέβαια του λαού. Είναι το κράτος της αστικής τάξης και είναι εδώ για να θωρακίσει και να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, τη δική της εξουσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει κράτος για τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αν ο λαός δεν πάρει στα δικά του χέρια την εξουσία.

Με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο


Αυτός είναι ο «άλλος δρόμος» για τις ανάγκες των πολλών, απέναντι στο «μονόδρομο» των θυσιών για τα κέρδη των λίγων. Είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και τη γη, θα οργανώσει την παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην πραγματική λαϊκή ευημερία. Και αξίζει κάθε θυσία, αρκεί ο λαός να επιλέξει να τον βαδίσει. Οχι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, αλλά σήμερα, οργανώνοντας την πάλη του με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Βάζοντας πλάτη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ο καθένας στον κλάδο του, στο χώρο του. Δουλεύοντας για το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού.

Ενα κίνημα που θα παλεύει ενάντια στα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική των κομμάτων του, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, με αντικαπιταλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης, μπορεί να αναδειχθεί σήμερα σε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

  • Οχι μόνο για να εμποδίσει τα χειρότερα, αλλά για να διεκδικήσει ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.
  • Οχι μόνο απέναντι στην κάθε κυβέρνηση, αλλά απέναντι στο ίδιο το κράτος, που έχει συνέχεια στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Οχι για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά για να οργανωθεί η αντεπίθεση, που θα σπρώξει τα πράγματα μπροστά. Για αλλαγή των συσχετισμών, με στόχο την εργατική εξουσία.
Η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί


Eurokinissi

Η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός της πρότασης του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή. Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε, το κράτος του κακοφόρμισε.

  • Το δείχνουν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα αυτή στην Εύβοια, όπου καταστράφηκαν ξανά περιουσίες, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και συντελέστηκε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν χάθηκαν άνθρωποι, αλλά η πολιτική που αφήνει εκτεθειμένη ακόμα και την ανθρώπινη ζωή σε φυσικές καταστροφές και επικίνδυνα φαινόμενα είναι εδώ. Στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκονται η ατομική ιδιοκτησία στη γη και η εμπορευματοποίησή της, η χρήση της για επιχειρηματική δράση με σκοπό το κέρδος. Βρίσκονται οι περικοπές διαρκείας σε κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και οι οποίες δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως η δασοπροστασία, η πυρόσβεση, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων. Βρίσκονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι, που με συνέπεια υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα.
  • Το δείχνουν οι αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο εύκολες απολύσεις για την εργοδοσία, σταθερή μείωση του μέσου μισθού, γενίκευση της ελαστικότητας, διεύρυνση της δουλεμπορίας μέσω γραφείων ενοικίασης και εργολάβων, χτύπημα της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ολα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης για τα κέρδη του κεφαλαίου, που είναι ασύμβατα με τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.
  • Το δείχνουν τα χαράτσια και οι φόροι, που το ερχόμενο τετράμηνο πραγματικά θα «μαδήσουν» το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο φορολογικό και επενδυτικό νομοσχέδιο, με πλήθος νέων προνομίων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, και παζαρεύει «δημοσιονομικό χώρο» με τους «θεσμούς» για τα επόμενα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του.
  • Το δείχνουν οι κίνδυνοι που μεγαλώνουν για το λαό από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, από τη συμμετοχή της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που ρίχνουν λάδι στους ανταγωνισμούς και βάζουν μπουρλότο στην περιοχή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ από εκεί που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε για την αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, συμμετέχοντας στη «ναυτική δύναμη» των προθύμων για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, σε μια κίνηση επιθετική προς το Ιράν. Για να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, ετοιμάζεται να στείλει Ελληνες στρατευμένους χιλιάδες μίλια μακριά από την ελληνική επικράτεια, να τους εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο και μαζί τους ολόκληρο το λαό, που μπαίνει σε νέες περιπέτειες, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο να οξυνθεί το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν και των συμμάχων τους.
Με το ΚΚΕ, ο λαός πρωταγωνιστής

Οι εξελίξεις παγκοσμίως προμηνύουν νέα κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων. Τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Παλιές συμφωνίες και συμμαχίες σπάνε, ένας νέος κύκλος εξοπλισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται και με τα όπλα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της δεν επαναπαύονται στις «δάφνες» τους, στην υποχώρηση δηλαδή του κινήματος και στον αρνητικό για τους λαούς συσχετισμό. Ξέρουν καλά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι ακούνητο και σταθερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις ελλοχεύει ο «κίνδυνος» της πολιτικής αστάθειας και μιας νέας ανόδου της ταξικής πάλης. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους και κλιμακώνουν με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή επίθεση.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι να εντείνει ο λαός οργανωμένα την παρέμβασή του στις εξελίξεις. Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα, θα πρωτοστατήσει για να αναδειχθεί ο λαός πρωταγωνιστής, στην πάλη για τα πραγματικά του συμφέροντα. Για να δυναμώσει η προοπτική του άλλου δρόμου, της λαϊκής ευημερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org