Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Τρέχουν» σενάρια νέων συνεργασιών

Σε τεστ αντοχής για την κυβέρνηση Κόντε εξελίσσονται οι ενδοαστικές διεργασίες στην Ιταλία, μετά από την απόφαση της «Ζωντανής Ιταλίας» (Italia Viva - IV) του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνώντας με το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων που διαθέτει το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ για τη χώρα.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, χωρίς να υποβάλει παραίτηση και ενώ τα άλλα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα, τα «Πέντε Αστέρια» και οι «Ελεύθεροι και Ισοι» (LeU).

Αυτό που θεωρείται πιθανότερο είναι ο Κόντε να απευθυνθεί αναλυτικά την επόμενη βδομάδα σε Βουλή και Γερουσία, θέτοντας τα νέα δεδομένα και ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε εκλογές, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «δράσει γρήγορα» για να μη μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση.

Τα σενάρια συνεργασιών είναι διάφορα, μεταξύ άλλων ότι ακόμα και μέρος της «Φόρτσα Ιτάλια!» (που έως τώρα συνεργαζόταν με τη «Λέγκα») μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και ότι ακόμα και εντός του IV υπάρχουν βουλευτές που εξετάζουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Αλλωστε, και ο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε άλλο κυβερνητικό σχήμα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ