Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός!
  • Σε συντονισμό της πάλης, σε πανελλαδικό επίπεδο, καλούν οι εξεγερμένοι αγρότες της Θεσσαλίας
  • Από τις 3 Δεκέμβρη βγαίνουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους. Νομαρχιακά συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη

Σε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούν τους συναδέλφους τους των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας οι εξεγερμένοι αγρότες της Καρδίτσας. Το κάλεσμα γίνεται μετά από τη μαζική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του νομού, που έγινε χτες στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας και στην οποία αποφασίστηκε:

  • Από τις 3 Δεκέμβρη να βγουν τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους όλων των χωριών και των επαρχιών του νομού.
  • Στις 10 Δεκέμβρη να πραγματοποιηθεί νέο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην πόλη της Καρδίτσας.

Η σύσκεψη των αγροτών της Καρδίτσας προτείνει:

  • Στις 29 Νοέμβρη να πραγματοποιηθεί πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, στον Παλαμά της Καρδίτσας, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και θα ληφθούν μέτρα για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα.
  • Στις 10 Δεκέμβρη, μαζί με τους Καρδιτσιώτες ξωμάχους, να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια και οι αγρότες των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας, στα πλαίσια κλιμάκωσης και συντονισμού της πάλης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανάλογες συσκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών αναμένεται να γίνουν και σε άλλους νομούς και, ήδη, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του νομού.

Κάλεσμα στους αγρότες όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις κλιμακούμενες και συντονιζόμενες κινητοποιήσεις, απευθύνει, σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Με την ίδια ανακοίνωση η ΠΑΣΥ ξεσκεπάζει τον ύποπτο, αποπροσανατολιστικό και υπονομευτικό ρόλο που επιχειρούν πάλι να παίξουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, εμφανιζόμενες, οψίμως, δήθεν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται για τις νέες, πιο μαζικές και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις τους. «Προθέρμανση» για την κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να χαρακτηριστεί το αυριανό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στον Τύρναβο κι άλλα ανάλογα που θ' ακολουθήσουν σε επαρχίες της περιοχής στις επόμενες μέρες.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι Θεσσαλοί αγρότες είναι:

  • Να καταργηθεί ο κανονισμός για το βαμβάκι, ν' απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την παραγωγή από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά και ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας των καπνοπαραγωγών.
  • Να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας στα σιτηρά και ν' αποδοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ