Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στα πλοκάμια του Κοπελούζου

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωνε ότι «οι δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών στον ενεργειακό τομέα με τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι μεγάλες», φαίνεται πως εννοούσε σαφώς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ρώσων και των ντόπιων ιδιωτών συνεταίρων τους. Από την εν λόγω συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι εκμεταλλευόμενοι τις ετεροβαρείς για τη χώρα μας διακρατικές συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για το «αμαρτωλό» έργο του φυσικού αερίου, έθεσαν τις αξιώσεις που απορρέουν από αυτές, ενώ στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς εμφανίστηκαν από επιφυλακτικοί έως ανένδοτοι.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ρώσοι αρνήθηκαν να απαντήσουν θετικά στο αίτημα που έθεσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) που ζήτησε οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου να εξασφαλίζονται απ' ευθείας από τη ρωσική Gazexport. Η ρωσική αντιπροσωπεία, ναι μεν διαβεβαίωσε ότι οι συμβατικές της υποχρεώσεις που ανέρχονται στην εξασφάλιση 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φ.α. για την ελληνική αγορά, θα εκτελούνται κανονικά, ωστόσο, αυτές οι ποσότητες, (πέραν των 2,8 δισ. κυβικών μέτρων που δικαιούται η ΔΕΠΑ) θα πωλούνται από την «Προμηθέας Γκαζ», που συμμετέχει κατά 50% ο Κοπελούζος. Στα ίδια πλαίσια από τους Ρώσους (πατώντας δηλαδή πάνω στις σκανδαλώδεις συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με ρωσικές εταιρίες), τέθηκε και η αξίωση για την απ' ευθείας ανάθεση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης σε ρωσικών συμφερόντων εταιρίες. Επίσης, προκειμένου να παρακαμφθεί η επισφαλής περιοχή της ΠΓΔΜ, η ρωσική αντιπροσωπεία προκρίνει τη διέλευση του αγωγού από το ελληνικό έδαφος.

Αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η ρωσική αντιπροσωπεία εκτιμά ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο βιώσιμο θα είναι το έργο, και άφησε το θέμα να εξεταστεί λεπτομερέστερα κατά τη συνάντηση Σημίτη - Πούτιν που θα γίνει τον άλλο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ