Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξαναβγαίνουν τα τρακτέρ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Καρδίτσας και αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Πανθεσσαλικό αγωνιστικό ραντεβού στις 5 του Δεκέμβρη στη Λάρισα, μέρα που ξαναδικάζεται η ΠΑΣΕ

Με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες της Καρδίτσας κατεβαίνουν αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί στην πόλη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και διεκδικώντας δυναμικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική.

Οι αγρότες της Καρδίτσας με τη μαζική, ενωτική και δυναμική παρουσία τους στο αυριανό συλλαλητήριο, θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατική εκστρατεία της κυβέρνησης που ασκείται με τη "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος όσων πήραν μέρος στις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Επιπλέον, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι "η τρομοκρατία δεν περνάει" και πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται.

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα "πνίγουν" τους αγρότες της Καρδίτσας. Στα χωριά του νομού επικρατεί αγωνιστικό κλίμα και τα τρακτέρ βρίσκονται σε κατάσταση αγωνιστικής προθέρμανσης. Στις περιοδείες και στις συγκεντρώσεις που έγιναν και γίνονται, εκφράζεται ομόθυμα η διάθεση για συνέχιση του αγώνα και για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, αφού το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο. Η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών, κυρίως των βαμβακοπαραγωγών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο νομό, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σε αυτό συμβάλλει, επιπλέον και η πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών που χαράσσει η ΕΕ μέσω της "Ατζέντας 2000".

Στο αυριανό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, οι αγρότες θα εκφράσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στο βαμβάκι και η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση την καλλιέργεια και σε δραματική μείωση το εισόδημα των παραγωγών. Θα ζητήσουν να πληρωθούν την τιμή στόχου (314 δραχμές το κιλό) χωρίς παρακρατήσεις από πρόστιμα συνυπευθυνότητας και επιστροφή του κλεμμένου ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας, από το 1990 μέχρι το 1996. Επίσης θα διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει τις αποζημιώσεις σε 2.500 παραγωγούς του νομού για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από την κακοκαιρία, πέρσι.

Ακόμα θα απαιτήσουν να μειωθεί το κόστος παραγωγής με έλεγχο στις τιμές αγοράς των αγροτικών μέσων και εφοδίων και τη δημιουργία έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά). Θα διεκδικήσουν ρύθμιση των χρεών, που δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των 2/3 των συμβατικών τόκων και το υπόλοιπο των δανείων να εξοφλείται με επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού. Θα καταγγείλουν το νέο "χαράτσι" της κυβέρνησης μέσω του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και θα αξιώσουν να μην ισχύσει ο νόμος για το νέο ΟΓΑ, η αύξηση κατά 50% της εισφοράς στον ΕΛΓΑ και να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων που προωθεί το υπουργείο Γεωργίας. Για την κτηνοτροφία, επίσης θα τεθεί αίτημα, να καλυφθεί από εθνικούς πόρους η απώλεια από την περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων τα δύο τελευταία χρόνια κατά 45% και αύξηση της τιμής στο γάλα. Τέλος θα καταγγείλουν και τη μεθόδευση - μέσω του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - να ξεριζωθούν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών είναι σε πανθεσσαλικό επίπεδο, στις 5 του Δεκέμβρη στη Λάρισα,μέρα που ξαναδικάζεται η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περασμένου χρόνου.

Μεθαύριο Πέμπτη η ΠΑΣΕ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στην Αθήνα και μια μέρα μετά την Παρασκευή 21 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα σύσκεψη όλων των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ