Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το 50,6% στους τραπεζίτες!

Ενδεικτικό των κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής η εξέλιξη των δαπανών της επόμενης χρονιάς

Η μεγάλη αύξηση κατά 17,6% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού και τα ιδιαίτερα μικρά ποσοστά εξέλιξης των δαπανών για το σύνολο των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αποκαλύπτει με απροκάλυπτο τρόπο τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Του λόγου το αληθές, οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους και τα χρεολύσια εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχονται σε 56.956 εκατ. ευρώ (19,5 τρισ. δρχ.). Η πολύ μεγάλη αυτή αύξηση των κρατικών δαπανών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πληρωμή χρεολυσίων. Η πληρωμή χρεολυσίων αυξάνει κατά 63,3% από 12,4 δισ. ευρώ φέτος σε 20,4 δισ. ευρώ το 2002. Από εκεί και πέρα η πληρωμή τόκων εμφανίζεται μειωμένη, ενώ οι υπόλοιπες δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, υπακούοντας στην πολιτική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της... μείωσης του κράτους, προβλέπεται να αυξηθούν σε ονομαστικούς όρους κατά 5,4% όταν η πρόβλεψη για την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ είναι 6,9%!

Ενα άλλο αξιόλογο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις δαπανών για το 2002 είναι ότι οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων αποτελούν το 50,6% του συνόλου των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 49,4% κατανέμεται σε όλους τους άλλους τομείς... Από μια άλλη σκοπιά οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων αποτελούν το 21% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για Υγεία - Παιδεία- Κοινωνική Ασφάλιση μόλις το 9,6% του ΑΕΠ. Κοντολογίς, για μια ακόμη χρονιά ο Κρατικός Προϋπολογισμός «ταΐζει» πρώτα και κυρία τους Ελληνες και ξένους τραπεζίτες που έσπευσαν να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο με τοκογλυφικούς όρους... Με τέτοια διάρθρωση δαπανών, είναι εμφανές ότι κάθε αναφορά σε κοινωνικές πολιτικές μόνο σαν σύντομο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Δείγμα γραφής για την πορεία των κοινωνικών δαπανών μάς δίνουν τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού. Ετσι:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις φορέων κλπ.) σαν ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθούν από 20,1% σε 19,8% του ΑΕΠ το 2002.
  • Οι αποδοχές προσωπικού παραμένουν καθηλωμένες στο 10,1% του ΑΕΠ,
  • Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού μειώθηκαν από 28,3% του ΑΕΠ το 2000 σε 27,6% φέτος, ενώ για το 2002 προβλέπεται να μειωθούν στο 26,2% του ΑΕΠ.

Η κυβερνητική προπαγάνδα βέβαια κάνει φιλότιμες προσπάθειες να δώσει κοινωνικές ...πινελιές στον προϋπολογισμό με τις αυξήσεις κονδυλίων στα υπουργεία Παιδείας - Υγείας - Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι δαπάνες στα υπουργεία αυτά αυξάνουν κατά 8%, 7,9% και 8,8% αντίστοιχα. Βέβαια, πρόκειται για δαπάνες που κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που όχι μόνο είναι κάτω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι και καθαρό πού τελικά πάνε οι δαπάνες αυτές... Κατά δεύτερο, οι αυξήσεις αυτές ισοσταθμίζονται από την καταβαράθρωση άλλων δαπανών. Ετσι:

  • Οι επιχορηγήσεις αποδοχών και φορέων, βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2000
  • Οι επιχορηγήσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς «παγώνουν» στα φετινά επίπεδα του 2001.
  • Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται επίσης απόλυτα κατά 0,8% ως προς το 2001.
  • Οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (χωρίς τον ΟΓΑ) μειώνονται 15,1%
  • Οι επιχορήγηση του ΟΓΑ αυξάνεται κατά 10% λόγω πεντοχίλιαρου...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ